Како топло подно гријање с водокирцулатним?

Топли подови међу свим системима грејања који се користе у свакодневном животу данас се сматрају најпопуларнијим. Разлог за такав интерес за такав начин гријања животног простора је због високе ефикасности система гријања и повећања технолошких могућности за унутрашњи дизајн. Водоводни системи, за разлику од других метода грејања, су практични и практични у раду. Због циркулације кроз цевовод припремљен до жељене температуре расхладног средства, топлота се преноси у околни простор.

Топли подови у овом плану се повољно разликују од радијаторског гријања. Захваљујући воденом кругу постављеном у тело бетонске споне, постиже се равномерно загревање читаве површине пода. Ефикасност овог начина грејања јасно је приказана на слици.

Потребно је детаљно сагледати изглед уређаја и дизајн топлог пода са водокирцулатним грејањем, с обзиром на све већу популарност овог начина грејања.

Карактеристике система грејања "подови са топлом водом"

Назив система гријања већ говори сам за себе, који принцип рада се заснива на овој опцији. Главни рад у овом систему врши се топлом водом која улази у главни цјевовод. Загревање воде се може обавити као резултат рада аутономног котла. Постоје варијанте са водокрилиатсионним грејањем, у којима се користи расхладно средство које улази у кућу дуж главне линије.централизирано гријање. Међутим, такве опције се најчешће користе као помоћно грејање. За потпуно грејање целокупне површине стамбене куће користе се пуни аутономни системи грејања, са великим бројем кругова грејне воде и масом додатне опреме.

Инсталација подног грејања на водено грејање је повезана са великим бројем радова, тако да су ове опције најпогодније за нову опрему за становање. У сеоским кућама и викендицама, топли подови постају веома популарни. Технолошки параметри стамбених објеката омогућавају слободно постављање сличног система грејања, без бриге о последицама. Становници станова у вишекатним кућама гријани подови као комплетан систем гријања могу само сањати.

Важно! Разлог за такву ситуацију је формална забрана опремања водених контура на поду. Карактеристике изградње стамбене вишестамбене зграде, уређаја топлих подова, не дозвољавају да се ова опција гријања имплементира без угрожавања сусједа куће.

У сличној ситуацији за градски стан ће постати водени под, који може бити опремљен на ограниченом подручју. Користећи централизовану топлу воду или систем централног грејања, можете повећати ниво комфора у купатилу или кухињи помоћу третмана воде. Да би се имплементирала таква шема потребно вам је мало духовитости, идеја о изградњи система ивештине Инсталација топлог пода у приватној кући не представља посебне потешкоће, посебно када се ради о новој згради, а не о реконструкцији старе стамбене зграде.


Главне карактеристике подова топле воде, које треба напоменути, су:

  • висок коефицијент ефективности;
  • доступност потрошног материјала и сервисне опреме;
  • погодна инсталација кругова грејања;
  • практичност и једноставност употребе;
  • лака контрола и контрола система;
  • висок ниво удобности у грејној соби;
  • нове могућности за унутрашње уређење простора за гријање.

Уз све очигледне предности, систем гријања "топловодни подови с водокирцулатним гријањем је сложена и вишенамјенска конструкција. Принцип опреме и сет неопходних уређаја и уређаја одређује уређај за грејање, тако да је већ дизајн грејних подова боље поверити професионалцима.

Даља монтажа, уградња одвојених елемената опреме за гријање, укључујући постављање водених кругова, задатак није лак. Међутим, подложно одређеним правилима, упутствима и саветима професионалаца, слично загревање можете обавити независно.

Конструкција пода и уређај за воду

Ако је ситуација са принципом топлог пода више или мање јасна, онда се мора позабавити уређајем читавог комплекса. Главни део грејања за третман воде је загревање водеконтуре које могу бити израђене од метала-пластике, умреженог полимера или других дозвољених материјала. Цев је главни канал који циркулише топлом водом (напомена, топлота, а не топла вода). Због флексибилности потрошног материјала постиже се потребан број петљи кроз које се прекрива цијела површина припремљене површине.

Топла вода која циркулише дуж контура воде врши пренос топлотне енергије из бетонске везе или монтажне дрвене конструкције. Брзина и интензитет протока воде постижу се на рачун рада циркулационе пумпе. Цевовод или круг грејања воде обично се монтирају испод естриха. На пример, можете погледати слику која приказује топли под у резу. Дебљина лисне торте у овом случају је прилично значајна, због чега је сложеност инсталација таквих система у смислу вишестамбених зграда веома сложена.

Напомена: на стандардној висини стропа од 240-250 цм, провести 12-15 цм унутрашњег простора на топлом поду, неприкладно је и неефикасно. Посебно зато што је тежина таквог дизајна 200-300 кг по м2. Хоће ли плоча подне плоче у стамбеној згради преживјети такво питање - питање!


Ако су цеви главни радни елементи система подова за гријање воде, онда се срце система гријања може сматрати колектором.

Колектор је комплексни чвор који се састоји од два чешља, за довод топле воде у цјевовод и за прикупљање отпадне течности. Са колекторомврши се дистрибуција воде загријаним контурама. У зависности од броја водоводних цеви постављених у поду, одабран је дизајн колектора. Чешаљ треба да има онолико излазних и излазних млазница колико је петља постављена на под.

На колектору, на трошак чешљева, постављени су мерачи протока, мали монтери фиксирају количину воде која се уноси у систем грејања. Вода улази у колектор кроз рад циркулационе пумпе.

За референцу: Природна циркулација циркулације топлоте у топлом подном цевоводу је могућа само ако спојите круг гријања на централно гријање или ПТВ. Овде можете радити са сигурносним вентилима и тространим краном. Брзина и интензитет протока су константни у овом случају. Регулација интензитета водоснабдевања топлим подом са таквим прикључком није обезбеђена.

Ова опција, која повезује круг грејања за топли под и држач за пешкире, приказана је на слици. Ово је уобичајена пракса за урбане станове, гдје је инсталација комплетног система гријања због загријавања подова немогућа.

Специфичност водокирцулационного грејања

Могуће је постићи нормално функционисање система грејања под условом да је у складу са технологијом полагања цевовода и правилним прикључивањем сервисне опреме. Цеви се могу користити само са онима које имају посебну ознаку, што указује на помоћни материјал за подно грејање. Количинаконтуре и њихова дужина одређују се на скали система гријања и оних задатака који се односе на систем гријања.

Главни под у топлом поду треба да буде интегрални, без спојева и додатних прикључака. Поузданост рада осигурана је непропусношћу прикључка на цијеви колектора. Усклађеност са технологијом полагања петље грејног пода обезбеђује једнакост полагања цеви и равну површину естриха.

Важно! Одступање цјевовода хоризонтално од 1-20 може узроковати циркулацију расхладног средства унутар канала за гријање. Као резултат тога, пумпа ради са повећаним оптерећењем, постоји разлика у загревању подне облоге у целом простору грејног простора.

Обавезни сет опреме за грејање је запорни вентил, који омогућава укључивање и искључивање режима грејања. Трокраки вентил, излаз за зрак, испусни вентил и сигурносни вентил могу се ручно подесити или се користе уређаји опремљени термалном главом. Термостати у систему одређују температурни режим, дајући сигнал за почетак рада сервисне опреме.

Термостати се обично монтирају на зидне панеле грејне просторије, фиксирајући било какве промене у температурном режиму из постављене норме. Подешавањем термостата на одређеној температури могуће је постићи аутоматско функционисање опреме за гријање читавог система топлога пода.

Као свака компликована конструкција топлих подовазахтијевају управљање и регулацију. Почетно подешавање свих уређаја омогућава вам да идентификујете грешке у инсталацији и повезивању. Даља прилагођавања су већ извршена у складу са неопходним условима комфора у кући. Регулација се врши помоћу терморегулатора, који могу бити ручни и аутоматски.

закључак

Инсталација система за прераду воде ће вам обезбедити потребан комфор и удобност у кући. Захваљујући дизајнерским карактеристикама и уређају система за загревање воде, ова врста грејања је веома погодна за управљање. Подешавање се може извршити у две варијанте извршења, аутоматском и ручном режиму.

Аутоматизација је идеално погодна за грејање са водокриукулиациеј на великој површини простора. Подесиви електромеханички или електронски термостати не само да контролишу температуру носача топлоте, већ и прате рад свих уређаја. Управљачки уређаји у ручном режиму рада се разликују по поузданости и погодни су за случајеве када се као помоћна опција грејања користе топли подови.