Како ставити плочицу на дривалл? Правила за полагање гипс картона властитим рукама, без обзира да ли их је потребно пред-тло, можете третирати површину

Главни поправци се ријетко раде без употребе сухозидних плоча. Овај материјал је врло практичан и има дуг вијек трајања. Понекад се појављују потешкоће приликом полагања керамичких плочица на таквој површини. Ако разумете све нијансе, можете самостално урадити ову процедуру у било којој просторији свог дома.

Карактеристике

Плоче сухозида пружиле су могућност да се у поправкама не користе различите мјешавине за изравнавање зидова. Израда посебног оквира и уградња ГКЛ је много лакше него рад на зидовима са гипсаном жбуком сатима. Гипсане плоче се могу прекрити клинкерима, плочицама и керамичким плочицама.

Полагање плочица на сувом зиду - једноставна лекција. Као резултат ових радова, нема много грађевинског блата и прашине.

Постављање плочица на сухозидној основи може бити у стамбеним или пословним просторијама.


Постоје одређена правила кроз која се чак и почетник може лако носити с послом.

Горе наведене карактеристике морају бити узете у обзир, у супротном се грешке не могу избећи:

  1. Полагање плочица на сувом зиду захтева пажљиве прорачуне. Важно је придржавати се јасне геометрије током инсталације. Суочавање са плочицом неће толерисати срање и немар.
  2. Приликом одабира сухозида, водите рачуна о карактеристикама просторије у којој ћете вршити поправке. За облагање у купатилу или кухињи обавезно одаберите ГКЛвисоки индекси отпорности на влагу. У супротном, нова поправка ће Вас задовољити на кратко.
  3. Пажљиво поставите оквир испод сухозида. Сви елементи морају бити у истој равни. Сваки елемент дизајна захтева поуздано фиксирање, тако да је темељ крут и стабилан.
  4. Имајте на уму да између ГКЛ-а и сусједних зидова, пода или стропа морају постојати благи размаци.
  5. Између вертикалних греда оквира не би требало бити више од 40 цм.Већа удаљеност ће довести до тога да ће се сува зидна плоча почети савијати током рада, а можда већ у фази облоге.
  избор лепка

  Квалитет рада зависи од избора лепка.

  Правилан оквир, добре сухозидом и скупим плочицама без одговарајућег љепила - труд је био узалудан. Обратите пажњу само на поуздане произвођаче који су већ стекли повјерење потрошача.


  Приликом куповине пажљиво проучите састав смеше и подручје употребе. Добре опције:

  • Цементни малтер. Треба напоменути да се такав лепак не може применити за гипс. Ако су ваше суве плоче прекривене картоном, онда је ово решење савршено погодно. Сада ретко користи овај лепак.

  Мјешавина цемента од пијеска поуздано причвршћује плочицу на зид. Употреба овог алата за почетнике није најбоља опција. Ако направите грешку, биће врло тешко то поправити.


  • Еластични лепак за плочице. Један од најбољихформулације лепка. Издаје се као готова смјеса или сухи прах, који се разрјеђује према упутама. Одлична опција за почетнике је могућност да се фиксира локација плочице већ на површини ГКЛ-а.


  • Течни нокти различитих врста. Једно од најсавременијих складишта. Доступан у удобним пластичним цилиндрима. За употребу ћете морати набавити посебан пиштољ.
  Неки сматрају да се такви материјали могу користити за обављање свих послова од почетка до краја.

  У овом случају, стручњаци позивају на употребу течних ноктију за рад на тачкама, када неки елементи и даље заостају за површином.


  припрема површине

  Гипс картонска кутија захтева неке припремне радове. Неопходно је започети овај процес одмах након постављања плахте на зидове. На првом месту, направите потребне рупе за цеви, утичнице и друге комуникације. Апсолутно вам је потребан прајмер и ваљак са четком за наношење. Гипсана плоча је потребна у 2 слоја ради побољшања адхезије између материјала и отопине.


  Обавезно одредите место прве плочице пре припреме раствора. Да бисте то урадили, користите ниво, оловку и једну плочицу. Ставите фрагмент у угао и заокружите контуру. Циљајте ове контуре и нивое када водите линије преко зида. Можете да помогнете са хоризонталним профилом, користите га као водич.


  Припремни рад се обавља на следећи начин:

   • Придруживање Листови писама морају бити везени. Нанесите нож. Алат треба држати под углом од 45 степени према центру. Обрежите сваку страну.
   • Шавови морају бити кити. Први слој контејнера треба потпуно да затвори празнину. Након тога, залијепите ојачану траку, што ће помоћи да се избјегну пукотине у будућности. Траку треба размазати на површини коју поравнате.
   • Брушење. Ако је потребно, изоштрите неравне површине.
   • Површина прајмера. За израду прајмера изабрати антисептике у композицији. Да би се побољшала непропусност и издржљивост, потребно је третирати површину у 2 слоја.
   • Избор схеме распореда плочица. Приликом одабира кола, водите рачуна о површини зида. Израчунајте број хоризонталних редова плочица. Затим подијелите дужину зида на ширину плочице, узимајући у обзир ширину размака.   Ако, као резултат поделе, добијете број већи од 0.5 ширине једне плочице - почните са слагањем са ивице која се најбоље види. Тако да можете организирати иритацију плочица на невидљивом мјесту. Ако остатак поделе остаје број који је мањи од 0,5 ширине плочице - полагање почиње са средином зида. Тако ће обрубљене плочице изгледати симетрично и лијепо.

    • Припрема адхезивне композиције. У овој фази одабрани материјал је потпуно и потпуно исправан. Популарне сухе смјесе треба разриједити водом у омјеру који је навео произвођач. Прво, сипајте смешу у посуду и додајте течност.

    За добро мешање ове мешавине можете користити бушилицу са одговарајућом млазницом. Није потребно додавати много решења одједном. Мајстори са искуством препоручују да се узгаја онолико састава колико је потребно за полагање плочица за 1 квадрат. м површине сухозида.


    Припрема плочица

    Након наношења сухозида можете ићи на припрему плочица. Изаберите добро осветљено место у стану, а елементе према изабраном узорку поставите на чистом поду. Користите не само главне плочице, већ и елементе за украшавање (ивичњаке и слично). Користите специјалне крижеве за бројање празнина.


    Ако имате компјутерску и штампану цртеж, онда распоред не траје много времена. Чак и ако немате такво допунско писмо, то не би требало да буде разлог да одбијете изглед слике. Запамтите, увек постоји шанса да ће бити елемената различитих нијанси у партији (тамније или лакше од назначених). Занемаривање припреме плочица може довести до чињенице да ће се ови елементи појавити на истакнутим мјестима и кварити дојам.

    Поред тога, сортирање ће вам помоћи да пронађете плочице које нису погодне за монтажу - ударање, уситњавање или ломљење украсне глазуре. Ако оштећење није јако озбиљно, онда се ове плочице могу користити за обрезивање. Одмах извршите ову процедуру.

    Да бисте исекли плочице, требаће вам само оловка и специјални слаткиш. ФорОловком нацртајте јасну линију на предњој страни, поновите са резачем. Важно је резати не само декоративну глазуру, већ и дубоко у темељ. Да бисте поделили, држите елемент на супротним странама и лако погодите ивицу било које дрвене површине (сто, греде и тако даље). Плоча ће се глатко поделити дуж планиране линије.    Још једна могућност је да се исече плочица. Такође, нацртајте линију оловке са декоративне стране. Потом исецкати површину длијетом тако да се формира чврсти уметак дубине до 2 мм. На полеђини, ударите чекићем у средишњем дијелу. Не стављајте превише напора да не бисте покварили предмет. На крају, узмите брусни папир и пажљиво обријте руб дијела.

    Након што се побринете да су плочице уредне и идентичне, провјерите њихову једнакост. Да бисте то урадили, примените два елемента једни на друге, процените квалитет углова и граница. Ставите предмет на раван под и проверите да ли се чврсто уклапа преко целе површине.

    Како то учинити сами?

    Полагање цријепа на бази сухозида започиње 2. редом. Користите дрвену шину или метални профил да бисте спречили да се плочице склизну. Сасвим је могуће да плочице ставите на зид сухозида властитим рукама.

    Припремите следећи сет алата:

     • Шпатула (једноставна и са зубима).
     • Маслачак или сунђер.
     • Посуда за лепљиви раствор.
     • Ниво зграде.
     • СВП (систем за поравнавање плочица)или пластични крстови за поравнање.
     • Гумена лопатица или рибеж.

     Једноставна и разумљива технологија:

     • Припремите лепак према препорукама произвођача.
     • Бирајте раствор лопатицом и нанесите на место где сте ставили прву плочицу. Помоћу назубљене лопатице потребно је изравнати површину.
     • Плочица би требала бити мало влажна. Након влажења нанесите танак слој лепка.
     • Површина треба бити постављена у раним фазама обиљежавања. Обавезно проверите тачност са нивоом.
     • Ако наносите много лепка, онда се он руши након притиска. Одмах уклоните љепило лопатицом. После прве плочице, разуме се оптимална дебљина слоја лепљивог раствора.


      • Уградња друге плочице је иста као и прва.
      • Између ова два елемента, одмах ставите СВП или крижеве. Они ће вам помоћи да формирате глатку и прецизну кравату.
      • Плочица на површини сувог зида је затворена у редовима. После првог, идите право на други.
      • Свако даље окретање се врши истим типом. На последњем месту, потребно је лепљење плочица које су биле подвргнуте подрезивању. Такође, потребно је да ставите доњи ред након што обавите потребне радове са подом.
      • Ако приметите да се лепак појављује на декоративном делу плочице, одмах га обришите крпом или сунђером.      Оставите површину на неколико дана док се не напунисушење лепка. Уверите се да је плочица добро чувана и идите до шавова.

      Овај процес се одвија на следећи начин:

       1. Уклоните остатке раствора љепила и уклоните СВП или крижеве.
       2. Припремите мастикс да се самеље.
       3. За наношење користите посебну решетку или гумену лопатицу.
       4. Пажљиво напуните шавове мастиксом. Вишак смјесе за уклањање спужве или тканине.

       Завршни радови су завршени. Сада је ваш сухозид украшен плочицама и има ненадмашан изглед. Ако је потребно, можете додатно користити импрегнацију или заптивач, али не раније од 2 дана.

       Корисни савети

       Стручњаци сматрају да за извођење таквих радова не одговара никакав сухозид. Користити специјални материјал отпоран на влагу - ХВЛВ. Ако из неког разлога немате такву могућност, онда под ГКЛ, ставите водилице у кораку од 40 цм, листове треба причврстити на ове летвице помоћу одвијача или кламерице.

       У неким случајевима траке се могу замијенити гипсаном мрежицом од полипропилена. Помаже да се избегне изобличење плоча током бубрења. Таква решетка се лијепи уз помоћ уобичајеног ПВА-а, а додатно се причвршћује конзолама.

       Важне суптилности током рада:

        • Пример треба наносити у интервалима од 45 минута.
        • Професионалци препоручују напуштање ваљка и четке, боље је користити четкицу са зупцима за наношење прајмера. Једнака странананесите смешу на површину листа и равномерно распоредите композицију са назубљеном страном.
        • Лепак треба разблажити водом до густе киселе павлаке. Управо та конзистенција омогућава постизање максималних својстава адхезивне композиције.
        • Руке притисните мале плочице на зид. Ако су предмети превелики, користите пластични или дрвени чекић са специјалном гуменом подлошком.
        • Постави плочицу постепено. Узмите паузу од сат времена сваких 5 редова. Ова једноставна техника помоћи ће да се ослободи стреса који се јавља у дну зида.
        • Након шивања спојева препоручује се наношење лака. Заштитит ће површину од дјеловања влаге и стварања прљавштине.
        • Повремено проверите површину облоге користећи ниво зграде или чак шине. Ако се изненада формирају таласи, онда ћете их исправити на време.
        • Декоративне мозаике треба ставити на цријеп, а не на љепљиву отопину. Иначе ће морати очистити фуге од остатака љепила.
        Упркос чињеници да је полагање плочице на суву плочу лако, постоје неки трикови за суочавање са малим собама и собама са високим плафонима.

        Такве нијансе ће помоћи да се створи квалитативна облога зидова у малој просторији:

          Изаберите плочице мале величине. Можете се чак зауставити на мозаику.
         • Погледајте елементе светлих тонова, тако да ће соба изгледати већа и светлија.
         • Преферирајте сјајну плочицудекоративна страна.
         • Изаберите најједноставније хоризонталне шеме.

         Суочавање са великом зградом биће поједностављено следећи следеће препоруке:

          • Поставите плочицу усправно.
          • Елементи декорације требају бити у висини очију.
          • Обрезати предмете који ће бити стављени у под.

          О томе како правилно ставити плочицу на дривалл, погледајте видео испод.