Како спојити утичницу - све познате склопове и детаљне упуте

Пре повезивања утичнице потребно је одлучити како да се повеже са постојећом мрежом. Да бисте то урадили, морате тачно да замислите како ће се користити у будућности: за један мали електрични апарат или више уређаја.

Отворено и затворено ожичење

Разлика између метода и видљива голим оком. Затворено ожичење се налази унутар зида, за које се у њему пробијају или сече утори (радни комади), при чему се спојна жица скрива испод слоја маскирања. Отворено ожичење се поставља на површину зида, на коју се држи у посебним причврсним елементима или полаже у пластичне водилице - кабловске канале.

Према томе, ако видите жице које су погодне за утичницу, онда је ожичење отвореног типа. У супротном, користи се затворено ожичење, за полагање зидова.

Ова два начина повезивања утичнице могу се комбиновати једни са другима - ако су старе тачке повезане на затворен начин, ништа вас не спречава да повежете нови отворени. Нема избора само у једном случају - у дрвеним кућама, утичница се може спојити само на отворен начин, као и за обављање свих осталих електричних инсталација.

Отворено ожичење - предности и недостаци

Разумети колико ће добро отворено ожичење помоћи аналогији са најчешћим наставком (мрежни филтер), који је у суштини додатна грана напајања, али није спојена на разводну кутију, већ на утичницу.

предности:

 • ЗаИнсталирање нове утичнице неће морати да сече зид. Ово посебно важи за оне просторије у којима су већ извршене поправке.
 • Алати као што су бачвасти резач или чекић не морају бити монтирани.
 • У случају квара, нећете морати да отварате зид - сва ожичења су испред ваших очију.
 • Брзина монтаже. Чак и након што је сав посао завршен, додавање још једне тачке постојећем распореду је ствар неколико минута.
 • Ако желите, можете брзо потпуно промијенити жице - то је савршена опција за привремене схеме повезивања.

недостаци:

 • Велика вероватноћа спољног утицаја на ожичење - деца, кућни љубимци, могу се једноставно случајно додирнути. Недостатак овога је полагање жица у кабловским каналима.
 • Отворене жице кваре читаву унутрашњост просторије. Истина, све зависи од дизајнерских способности власника просторије - кабловски канали савршено ће се уклопити у савремене дизајнерске одлуке, а ако је соба направљена у ретро стилу, онда су за то направљене специјалне жице и други додаци.
 • Потреба за куповином специјалних причвршћења, чак и ако се кабловски канали не користе - у дрвеним кућама, отворено ожичење треба поставити на растојању од 0,5-1 цм од површине зида. Често се жице полажу унутар жељезних цијеви - сви ти захтјеви имају за циљ повећање сигурности кориштења отвореног ожичења.

Као резултат тога, овај метод повезивања сам по себи оправдава ако жице у утичницу из било којег разлога нема смислалежао у зиду. Осим чињенице да ће ожичење бити видљиво, разлике у раду утичнице неће бити.

Скривено ожичење - за и против

Упркос неким значајним недостацима, користи се готово свуда - предности његове употребе ипак превазилазе.

предности:

 • Жице на зидној утичници одговарају зиду, тако да се зид слободно лијепи извана или се врши друга завршна обрада.
 • Одговара свим захтевима за безбедност од пожара (у бетонским зградама) - чак и ако постоји кратак спој, онда се пожар са жица у зиду не може бојати.
 • Врло мала вјероватноћа оштећења ожичења - може га покварити ако не буши зидове.

недостаци:

 • За монтажу, потребно је резати зидове.
 • Тешко је обавити поправке.
 • Ако су зидови завршени прерадом, онда ће након полагања морати да се рециклира.

Недостаци су компензовани прелиминарним калкулацијама - ако планирате унапред и где и које утичнице да инсталирате, онда се проблеми обично не појављују у будућности.

Постојећи начини повезивања

Два или више излаза могу бити међусобно повезани и са другим елементима ланца на само три начина: секвенцијално, паралелно или у мешовитој вези. Другим речима, прва два метода се називају повезивањем утичница са петљом и звездом.

Свака од њих има своје предности и недостатке који се морају узети у обзир прије него се рјешење користи у схеми повезивањау сваком случају - углавном зависи од тога који кабл и његова количина су потребни.

Ништа мање пажње не треба обратити на ожичење које је већ инсталирано у стану - ако је прикључен уређај велике снаге, онда је вјероватно да ће за спајање утичнице морати извући нову жицу из централе поред бројила.

Најважније правило, које се у свим случајевима мора узети у обзир приликом повезивања утичница са круговима - сваки увртање жица међусобно је слаба карика електричног круга - што су више, већа је вјероватноћа да ће с временом ожичење пропасти.

Паралелна веза - повезивање са звездицом

Суштина методе је у томе што се повезивање више тачака јавља на једном месту на коме падају сва оптерећења док истовремено укључују и електричне уређаје. У пракси, паралелно повезивање утичница значи да један главни кабл долази из разводне табле просторије, из које се напајају друге утичнице. Важно је да се овом методом на сваку тачку из разводне кутије налази одвојена жица.

Предности методе су очигледне - свака мрежа ради аутономно и ако један од њих пропадне, други ће радити даље. Недостатак је у томе што ако се централни контакт, из којег се напајају све тачке, исцрпи, онда ни у једном од њих неће бити напона, али је и то претежно, јер ће се са великом вероватноћом знати где се тражи квар.

Следећи недостатак, који је паралелно повезивање утичница - висок проток жице, збогцентрални контакти на свакој тачки треба да буду одвојени. Делимично се проблем решава чињеницом да је на централне контакте могуће положити жицу већег пресека, а из ње у утичнице ставити танки конац, али у овом случају већ је коришћена мешана веза.

Серијска веза - петља

Повежите утичнице са петљом, затим их повежите једну по једну, и уместо упредених жица, користе се контакти самих утичница. То значи да фаза и нула долазе у прву утичницу, а из ње се жице нагињу у другу, трећу и тако даље - до последње тачке.

У чистом облику, повезивање утичница са петљом се користи само ако морате да повежете јединицу утичнице или да померите тачку на одређену удаљеност. У другом случају, не увијек се уклања стари излаз - најчешће остаје, јер ако је дошло до пермутације, онда опет непрописно затегнути зид.

Следећа карактеристика која повезује звучнике са утичницом је у томе што не могу повезати снажне уређаје као што су уређаји за прање, машине за прање, микроталасне пећнице и обичне електричне пећи. Ова забрана је изречена великим бројем прикључака, који се разликују од петље, а сваки од њих је слаба карика у електричном кругу.

Повезивање утичнице са петљом је детаљно описано у овом видеу:

Мешовита веза и уземљење за повратну везу

Да би се повећала поузданост ожичења када се примени серијска прикључница утичница, могуће је користити мешовиту инсталацију.везе Његова суштина је да главни кабл улази у разводну кутију просторије, а затим се из њега спаја најближа утичница. Даље, са ове жице, грана се прави према остатку утичница које се налазе између удаљене тачке и разводне кутије.

Ова веза штеди кабл за ожичење, а поузданост мреже се повећава, као да један од утичница не ради, а други ће радити (осим ако се калем савије од главног кабла).

повезивање земље кроз гранање, увијање је скривено у субраутникама

Када се користи серијско повезивање утичница, обавезно је и уземљење - ако сте уземљите терминал од терминала до терминала, онда када је изгорео на једном од њих, остале утичнице остају незаштићене. Ако проводите један кабел кроз све утичнице, али у сваком од њих направите грану, тада се повећава поузданост.

Најједноставнији начин за правилно прикључивање утичнице на мјешовити прикључак, који се користи у већини случајева - ставити главну жицу испод плафона и из ње се одвојити до кутија утичница. Ако пресек допуштеног књижења допушта, онда је већ један низ жице, можете спојити неколико тачака са петљом.

Недостатак у таквој вези је исти као код серијске везе - велики број обрата (плус, на свакој грани морате направити малу разводну кутију). Још једном не размишљати о томе да ли је могуће у такве сокете укључити снажнеелектричних уређаја, потребно је пажљиво израчунати ожичење, али је боље користити паралелну везу.

У овом видеу можете видети како се прави мешовита веза: земља се повезује кроз грану, а фаза и нула су петља.

прстенаста веза

Шема повезивања је помало егзотична за пост-совјетске земље, али без сумње има своје предности. Смисао је да се од главне електране постави преко цијелог круга главног кабла, који ће се вратити на почетак. У свакој просторији, он прави трупце, који ће бити дистрибутивне кутије, из којих се пролази његов прстен кроз просторију, а из њега се грана већ одваја у одвојене утичнице или њихове петље.

У том случају, ако жица изгори на било којем мјесту, онда сљедећи дио ожичења остаје у раду, јер ће струја доћи до њега на другој страни прстена. Дакле, поузданост таквог метода практично није гора од паралелне везе. С друге стране, ако се објава опече, мора се у сваком случају поправити, а жица је и даље виша од стандардне везе.

Како изабрати прави пут

Све лежи у количини коју си можете приуштити да потрошите, на снагу уређаја који ће бити повезан са овом утичницом, као и на присуство или одсуство обраде на зидовима (жеља и могућност да се поквари).

У сваком случају, најпоузданији начин повезивања било које утичнице је раздвајање (паралелно) повезивања директно са главнимштит или разводна кутија у соби (ако кабл прелази). Ако је утичница планирана само за повезивање ТВ-а или сличних не јако моћних уређаја, онда је то сасвим прикладно и повратна веза.

Ако се планира постављање у нову зграду или модернизацију (замјена) старог у стану, онда је прије свега потребно, без превише скромности, замислити какав електрични апарат бих волио имати - који се у принципу може спојити на мрежу. Полазећи од тога већ можете израчунати потребну секцију жица и начин њиховог повезивања.