Како спојити топли под на систем гријања?

Температура пода, тачније, њено повећање, била је и остаје стварни задатак за власнике сеоских имања, као и за власнике станова у вишестамбеним становима. Овај проблем је посебно акутан у односу на купатила и дечије собе. Међутим, тешко да постоји особа која одбија да има подно гријање, на примјер у спаваћој соби.

мало праисторије

Сама идеја изолације пода, као и зидова, полагањем у њима цјевовода топлом водом никако није нова. Чак иу совјетским временима, експериментални пројекти панела су се стварали и имплементирали, а унутар плоча и зидова у којима је циркулирала топла вода, чиме је омогућено гријање стана без радијатора. Сматрало се да недостатак батерија штеди корисни простор соба и не квари њихову естетску привлачност.

Природно је да такве структуре нису тестиране временом, с обзиром на практично нулту поправку система гријања и изузетно ниску економску оправданост. Заиста, највећи део топлоте није потрошен на грејање унутрашњих простора, већ је грејање елемената конструкција зграда и околне атмосфере.

Исти канали, направљени од гвожђа, кородирају врло брзо, због сталног контакта са водом под притиском и имају високу температуру.

Ова публикација посвећена је опису система подног грејања, комбинованог са грејним комуникацијама, као и разматрању нијанси уређаја за топло подно грејање.

Зашто топли под?

Уређај топлих подова, у комбинацији са системом гријања, враћен је, с обзиром на појаву нових материјала, нпр. Метал-пластичне или полипропиленске цијеви. Ниска поправљивост таквих предмета не игра пресудну улогу због недостатка поправака (честих, ионако).

Модерне цеви су практично не-корозивне и служе дуги период времена. Стога су подови који су топли у води сада веома релевантни и популарни.

Као што је раније поменуто, топли подови су потребни у дечијим и купатилским просторијама где људи ходају по њима босоноги. Заиста, будаласто дијете, слабо свјесно утјецаја температуре на његово здравље, може пузати, лагати и играти се на хладној површини.

Пошто је спаљена у купатилу, одрасла особа такође не примећује хладноћу која долази са пода и може се разболети. Неки, напротив, имају веома осетљива стопала и за њих уобичајена нелагодност постаје тест воље.

Заправо, топли под са својом природном конвекцијом, када загрејани ваздух циркулише по целом простору собе, према мишљењу доктора, је најбоља опција за грејање било које просторије.

Штавише, таква здрава микроклима је лакша и економски изводљивија за стварање и одржавање уз помоћ топлих подова. Равномјерно у цијелом подручју томе доприноси кретање топлинских токова. Због ових разлога, питање како спојити водено-топли под управо је на вријеме.

Неки стручњаци тврде да изградња топлог пода може бити успешнакористи се као самосталан и јединствен систем гријања. Овде, вероватно, с обзиром на климу у Русији и трошкове грејања, могуће је расправљати. Препоручује се комбиновање оба типа грејања.

Општа формулација проблема

Када се разматра проблем како повезати топли под на систем гријања, одмах је потребно јасно разумјети разлику између уређаја за његово гријање у приватној и вишекатници. У првом случају, власник је слободан да направи побољшања без икаквих ограничења, засновано само на карактеристикама котла и планирању простора. У вишеспратним зградама, повезивање пода топле воде са системом гријања узрокује много више проблема.

Међу главним су следећи:

 • разлика у хидрауличком отпору у радијаторима за грејање и топлим подним цевима;
 • квалитет воде у систему централног гријања оставља пуно жељеног циља и може имати значајан утицај на рад топле воде;
 • Хидрауличне бушотине и пад притиска могу довести до прераног уништавања система подног грејања.

Ово су само основна питања која се могу ријешити примјеном различитих подешавања тако да топли под и радијатори могу функционирати истовремено. Али једноставно заобићи административне препреке неће радити. Изузетно је тешко добити дозволу за инсталирање додатних контура прикључених на систем грејања зграде.

По правилу, само власници станова, који имају сам крај круга грејања, могу се договорити о овом питању. Осим тога, незаборављају да када се повеже грејања Подно грејање круг ће морати да опозовете везу, и тиме промени притиска и температуре воде у другим становима.

Излаз из ове ситуације је да се повеже топлу воду котла реч поставе своје, да не негира захтеве за инсталацију Стамбени метара потрошњу воде. Овај догађај, наравно, веома скупо, али за људе који желе да се осећају удобно - једино могућу опцију. Гасни котао је много економичније, али постоје случајеви који користе електричну опрему.

Осим тога, без обзира на врсту система грејања, подно грејање уређај мора да реши главни проблем, што је комбинација високе и ниске температуре грејања. Загрева спрат, директно повезан са системом грејања ће спалити. Заиста, да ли је то снабдевање котлова у приватним становима или рисер-пораста температуре у цевима достиже 85 ° Ц

подног грејања Цеви као вода не би се загревати изнад 35 ° Ц и даље изаћи из система грејања. У овој шеми грејања са грејаном спрат, наравно, донекле компликован и не може бити спојен директно. Постоји неколико опција за његово спровођење, користећи уређај или се придружују систем грејања једне цеви, која ће се ићи даље.

Дизајн подног грејања

Пре свега, треба да одлучи о пода изолацију нацрта и преноси га на папир. У овом тренутку треба да узме у обзир распоред просторија, њихову локацију (евентуалнона различитим спратовима) па чак и постављање намештаја и конструкција које чине унутрашњост.

У купатилу, на пример, нема потребе да се полажу цеви у самом капацитету, који може да заузме велику површину. Исто важи и за мезанине и друге стационарне објекте.

У исто вријеме, потребно је одабрати схему полагања цијеви. Обично се примењује шема "пуж" или разни деривати "змије".

Шеме двоструке змије и пужева пружају добру униформност загревања површине и стога су популарне, упркос сложенијем процесу слагања.

Треба имати на уму да дужина једне контуре не смије прелазити 30 м. То значи да више од једног пужа или змије треба користити за подно гријање у великој просторији. Истовремено, сваки од њих мора ући и изаћи из колектора топлих подова. Двострука опција је обично довољна за већину соба.

Материјали потребни за топли под

Материјал цеви такође треба да се одреди у процесу пројектовања. Квалитет, трајност и трошак удобног боравка у великој мери зависе од тога. Најчешће су следеће опције:

 • полипропиленске цеви или челик, иако су погодни за подно грејање, али се због очигледних недостатака не разматрају даље;
 • бакарне цеви;
 • метално-пластичне цеви;
 • полиетиленске цеви за шавове;
 • ребрасте цеви од нерђајућег челика.

Од бакра, који има одличне перформансе у погледу топлотне проводљивости и трајности, саУзимајући у обзир високе трошкове, дуго је то одбијало (иако постоје добростојећи појединци).

Метална пластика даје одличне резултате, међутим, временом алуминијумски слој постаје крхак због притиска и притиска воде.То, заузврат, може значајно смањити трајност топлих подова, чија је поправка прилично напорна и скупа.

Употреба на умрежени полиетиленски цеви се счита за нај-добри в данашњем време.Технологија њихове производње омогућава, уз флексибилност, постизање одличне трајности и трајности цијеви. Ако је у дизајну цеви укључен и додатни слој "ЕВОН", који смањује дифузију кисеоника до границе, онда постаје готово вечан.

Довољно конкуренциата с по-полученним полиетиленом е нержавеусиј челик.Валовите цеви су флексибилне, издржљиве и јефтине. Њихова препознатљива особина је поуздан систем уградње који омогућава њихово повезивање (уградњу) у бетонску спону.

Ни у ком случају се не може користити цев за спајање. Ово је посебно важно када је у питању систем централног гријања. Хидраулички шок, чак ни врло јак, уништит ће цијев и довести до озбиљних проблема.

Термин "изолација" за топли под неће бити потпуно тачан. Поштено је рећи о заштити топлоте, која би требала загријати горњу површину, а не потрошити на загријавање стропа сусједа или подрума.

Одабрани су материјали за изолацију, с обзиром на могућност подизања пода. У стандардуУ високим зградама ова околност је посебно критична. Укупна дебљина пода састоји се, у ствари, од дебљине гријача и дебљине естриха.

Ако постоји простор за гријање испод стана, имаће довољно 30-милиметарског слоја гријача. У случају постављања пода подлоге, подрума и тла, ова вриједност може досећи 50-100 мм. Дебљина естриха, према захтјевима за њену трајност, не може бити мања од 50 мм. Ове једноставне калкулације-процене треба узети у обзир приликом преласка на уређај са топлим подом.

Дебљину пода треба израчунати већ у фази изолације воде и буке, стварајући резерву за слој гријања.

Типично, топлотна изолација топлог пода током њеног полагања користи термоизолационе простирке посебно пројектоване за ову сврху. Бобији постављени на њих омогућавају да се цев постави једноставно, брзо и поуздано. Ово последње може да се причврсти на арматурну мрежу током изливања естриха.

Да би се смањила укупна дебљина пода, понекад одбијају да причврсте цијев у металним измјењивачима топлине, који су, са своје стране, монтирани у трачнице или готове дрвене конструкције, као иу термоизолационе подлоге.

Врсте прикључака топлог пода на систем грејања

Комбиновани радијатори за гријање плус топли под могу бити једини могући начин за постизање угодних унутарњих увјета. Али из више разлога, немогуће је загријати водени под, повезати једноставну "нит" са цевима за дизање или гријањем, чиме се осигураваснабдевање топлом водом и њен повратак у систем (повратак).

Главне су:

 • неовисна циркулација воде у танким и дугим цијевима је немогућа, и стога је потребна пумпа за прикључење на гријање;
 • ускладити притисак у систему, уређај за његово изглађивање, који спречава ефекат хидрауличког удара;
 • треба уклонити из система ваздуха;
 • филтрирање воде, посебно актуелно у системима централног гријања, значи присуство узорковача блата;
 • присуство мешалице је последица потребе да се вода из мешавине меша и да се врати у одређеним размерама како би се постигла жељена температура у кругу топлог пода (смањење температуре воде у односу на систем грејања);
 • објективно су потребни уређаји за регулацију и рачуноводство (за стамбене и комуналне услуге).

С обзиром на ове чињенице, шема повезивања топле подне са грејним системом је много компликованија.

Понекад се примењује метода једноставног сечења, али то се односи искључиво на просторије мање површине, мање од 10 квадратних метара, на пример, купатило. Ово ни на који начин не поништава споразум са комуналним предузећима и инсталацију придружених бројила.

На слици су приказани типови (шеме) повезивања топловодних подова у случају аутономног гријања куће или код добијања дозволе од стамбених и комуналних служби, које предвиђају директно увођење у цијеви система.

Најједноставнија и, сходно томе, јефтина инсталација топлог пода на котао "а" ради са употребом двосмерне кабине повезане са термостатом. Топлинарегулише се смањењем или повећањем протока регулационих вентила (3 и 4). Неповратни вентил 8 служи за изједначавање притиска.

Шема "б" је у принципу слична претходној, са изузетком да су колектори директно повезани са џампером 8 заједно са вентилом који затвара довод изнад притиска дозвољене вредности.

Висока поузданост и једноставност комбинују схему "у". Овдје је на полеђини постављен трокраки вентил

, који преусмјерава охлађену воду на мјесто за напајање.

Савршеније од претходног, схема "г" се разликује по осетљивијој регулацији температуре. То је због присуства тросмерног миксера

на цеви, који мијеша воду прије уласка у циркулациону пумпу

.

Не постоји граница савршенства. Правичност изјаве потврђује шема "е". Користи миксер са виљушкастим вентилом који се може контролисати ручно и са серво уређајем који реагује на сигнале који долазе из термостатске јединице.

Шема "е" описује оптимално повезивање топлог пода у стану са системом централног грејања преко измењивача топлоте

. То подразумева доступност одговарајуће дозволе за овај поступак, као и вентилациони отвор, манометар, вентил за вишак притиска и експанзиону посуду

. Ови елементи чине безбедносну групу

када је топли под повезан са батеријом.

У настојању да се побољша естетика унутрашњости, чвор за мијешање пумпе може се "сакрити" по жељи. Међутим, приступКранови за затварање и подешавање, као и шалтери, манометри и други елементи контроле и управљања морају се обављати брзо и неометано.

Склопљена пумпа-мијешалица, која осигурава укључивање и управљање подом топле воде, треба изгледати отприлике како је приказано на слици:

уместо закључка

Из горе наведеног, уз велико повјерење, може се закључити да не може сватко преузети такву сложену која захтијева знање и искуство класе. Барем, покушавајући да уштедите новац, треба да изведете уређај са топлим подом са неограниченим приступом стручним саветима.

Повезивање топлог пода са котлом је веома тежак задатак, не могу сви то да ураде. За добро, скоро сватко има брата, свата, сусједа, или само пријатељ који ће помоћи са савјетима бесплатно. На томе и стојим.