Како спојити серво за колектор топловодног пода

Међу бројном опремом која је укључена у рад "топлих подних" система грејања, могуће је идентификовати мали уређај који игра најважнију улогу у управљању и регулацији система грејања. То је серво погон, електромеханички уређај, без којег аутоматска контрола температуре за колону топле воде није могућа.

Уређај се заснива на електротермичкој реакцији на промену температуре носиоца топлоте у главној цеви, која доводи и даље механичко дејство, обезбеђује у комплексу отварања или затварања тока топле воде у круг грејања. Серво погони или сервомотори, званично на језику професионалаца, називају се серво електротермични, присутни у готово свим аутономним системима грејања. Нове приградске стамбене зграде, викендице и виле, опремљене топлим подовима, опремљене су гријаним подом који контролира серво погон. То је серво који је инсталиран за топли под на колектору, обавља задатке за регулисање протока расхладног средства у систему грејања подова.

Постојећи типови серво погона до данас

Међу постојећим постојећим регулаторима који су постали распрострањени у кући, постоје такви серво погони. Сви уређаји се могу поделити у неколико типова. Свака сорта се разликује од принципа акције и функционалности. По типу дизајна уређаја постоје два типа:

  • затворено;
  • су отворени.

Имена се могу оцјењивати на принципу дјеловања. За затворенеСерво погони су отворена позиција у одсуству хране. Долазни сигнал активира механички део и блокира приступ воде систему. За отворене уређаје, принцип рада у обрнутом редослиједу. У нормалном стању серво је затворен, само са доласком сигнала се активира механички део, отварајући проток воде у цевовод. Коју врсту је боље прилагодити за кућну употребу оцјењујете ви, процјењујући могућности властитог система гријања и климатских увјета изван прозора. У нашој земљи се често користе нормално отворени серво погони.

Напомена: у случају квара уређаја, расхладно средство у цјевоводу наставља да циркулише, остављајући под одређени временски период топлим. Ова особина је посебно важна за сеоске куће које се налазе у хладној климатској зони.

Сервомотори су подељени на апарате који се напајају константним напоном од 24В и уређаји који су прикључени на нормални мрежни напон од 220В. Серво погони са 24В напајањем опремљени су претварачима.

Често, потрошачи користе другу, прилично ретку врсту уређаја. То су уређаји који се постављају у нормалан положај у зависности од технолошких захтева система грејања. Такви серво погони се називају универзални и могу промјенити функционалност из нормално отвореног стања у нормално затворено стање и обрнуто.

Спојите на колектор сва три типа сервомотора.Једини услов је исправно подешавање, балансирање и радни услови система грејања.

Критеријуми за избор типа погона

У овом одељку покушаћемо да одговоримо на питање. Шта је основа избора уређаја једне или друге врсте.

Ако одлучите да опремите свој систем грејања са серво "топлом водом", размислите о параметрима вашег грејања. У којој позицији највећи део времена треба да буде вентил. У ситуацији када је топли под за вас главна варијанта грејања животног простора, када хладњак топле воде константно улази у цевовод, опклада на сервомотор је нормално отворена. Овај тип је идеалан у условима дуге грејне сезоне.

Напомена: током прекида са електричним напајањем, излаз инструмента неће зауставити циркулацију топле воде у круговима грејне воде. Топли под ће и даље бити опремљен расхладним средством третираним водом.

За области са топлом климом, нормалан серво мотор је затворен. Ако се не бојите одмрзавања система за гријање, а повремено укључите и подно гријање, овај уређај ће у потпуности обављати своје функције.

Важно! Серво погон за топли под са глатком поставком има електронски регулатор. Такви уређаји прецизније реагују на промене температуре протока расхладног средства, глатко преносећи штап у жељени положај. Сервомотори са глатком поставком су дизајнирани за топле подове, који често морајуизвршити дозирање запремине долазног тока.

У већини случајева, такви уређаји се не користе у кућним грејним системима са подним грејањем. Стога, приликом куповине, обратите пажњу на потребу за инсталирањем електронског регулатора. Ако упутства описују која је опрема потребна, онда имате посла са електронским серво погоном. Рецимо одједном, такав уређај који се користи код куће је неприкладан и непрофитабилан.

Обавезно прочитајте: како направити подну воду из гасног котла?

Уређај и принцип рада сервомотора


Главни радни елемент серво погона су мехови. То јест, исти детаљ као у тросмјерном вентилу. Мањи, херметички затворен цилиндар са еластичним телом испуњеним супстанцом, реагује на температуру. У зависности од тога да ли је дошло до повећања или смањења температуре, постоји одговарајућа промена у запремини супстанце. Слика - дијаграм јасно показује сервомотор уређаја, гдје је главно мјесто мјехови.

Мехови су у блиском контакту са електричним грејним елементом. При пријему сигнала са термостата, грејни елемент се укључује и прикључује на мрежу. У меховима, супстанца се загрева и повећава запремином. На тај начин, величина цилиндра се повећава, почиње да се притисне на стабљику, мења њен положај и преклапа пут протока расхладног средства. Процена рада серво погона се може закључити - уређај није опремљен било којим мотором, у њемуНема зупчаника и веза за пренос. Уобичајени радни однос је "топлотна енергија и струја". Отуда и заједнички назив уређаја, термоелектричних регулатора.

Да би се вентил поново отворио, цијели процес се понавља само у супротном смјеру. Недостатак енергије доводи до престанка рада грејног елемента. Према томе, супстанца унутар цилиндра се хлади, смањујући запремину. Притисак на стабљику се смањује, расте, дјелујући на вентил, а тиме и приступ топле воде систему.

Напомена: супстанца смештена у цилиндар - толуен, која има високе термодинамичке карактеристике. Електрични гријач је љепши навој.

Упознавање са принципом рада уређаја, важно је имати на уму да је за механички рад вентила неопходно одређено вријеме. Упркос чињеници да када стигне сигнал са термостата, грејни елемент почиње да загрева материју унутар цилиндра. Време потребно за промену физичког стања течности је 2-3 минута, тако да се вентил не активира одмах.

За помоћ: приликом избора серво модела обратите пажњу на параметре грејног елемента и време загревања течности назначене у пасошу инструмента.

За разлику од загревања, хлађење течности пролази спорије. Код обрнутог процеса, односно затварања вентила потребно је не више од 2-3 минута и 10-15 минута. Код прегревања, сваки сервомотор мора бити аутоматски искључен. У ту сврху у дизајнупод условом хитно гашење механизам.

На пример, колектор се користи у групи нису сви опремљени серво цилиндри и цилиндри са материјом. Еатс модел у коме улогу коју термопарова, налик на опругу или плочу, која је под истим грејним елементом загревана. Одрастање, ови детаљи опет утиче на лагеру, водећи коначно до државне вентила ради. Одредите којој позицији је вентил може бити да промените изглед серво. Пут напред елеменат указује на операцију. Ако не, онда је ваш уређај правилно повезан или систем грејања је у квару.

За референцу, врућ на додир серво мотор значи да у овом случају је уређај затворен и неповезани. Ако је уређај хладна на додир, дакле, вентил је отворен, расхладна течност нормално циркулише вода склопа подног грејања.

Уградња серво. Карактеристике и нијансе

Пре инсталирања Серво одлучити коју врсту термостата уређаја ће морати да интеракцију. У случајевима када термостат контролише рад дотока један део воде оба уређаја директно комуницирају један са другим жицама. Када је у питању употреба мултизоналноии термостата уређај који служи више цевовода за повезивање Серво мотор је следећи.

Шта би било у реду да се повежу све прекидач подно грејање жице и терминала користи. Функције уређајаУкључује повезивање и повезивање уређаја различите намјене у једном кругу. Поред функција дистрибуције и повезивања, прекидач игра улогу и осигурач. У ситуацијама када су сви расположиви прекидачи за воду затворени, прекидач искључује напајање циркулационе пумпе.

Прекидач је веома погодан у случајевима када топли подови раде од аутоматског аутономног гасног котла. Слика приказује како су термостати и актуатори повезани на један контролни систем.

Монтажни положај сервомотора, термостатског вентила монтираног на колектору.

Важно! Када радите на систему грејања, топле подове из чврстог котла, као што је функција прекидача као искључивање пумпе, може се зауставити самим уређајем за грејање. Инсталација бајпаса и обилазног вентила ће вам омогућити да избегнете заустављање пумпе и рад уређаја за грејање у празном ходу.

закључци

Треба напоменути да је због појаве савремених уређаја и направа, управљање и регулација топлих подова постало свакодневни и једноставни процес. Конструкција многих уређаја који се користе за грејне кругове не разликује се у великој мери. Принцип многих јединица и јединица је такође јасан. Ово се може са сигурношћу рећи о серво погонима. Уређаји су углавном поуздани, практични и једноставни за руковање. Захваљујући сервомоторима постало је могуће потпуно аутоматизовати систем управљања топлим подовима, да би се створили условикориштење опреме за гријање је једноставно и јасно.

Бирање опције је лакше, можете урадити инсталацију обичних контролних дизалица. Аутоматски регулатори, температурни сензори и серво погони, категорија уређаја који раде за вашу удобност и сигурност. Инсталирањем додатних уређаја као што су прекидач и бајпас вентил ће ваш систем гријања бити ефикасан и сигуран.