Како спојити ЛЕД на батерију: 1,5 и 3 В, 9В Крона

Доступност и релативно ниске цене за ултра-светле ЛЕД диоде (ЛЕД) омогућавају им да се користе у разним аматерским уређајима. Почетни радио аматери, који прво користе ЛЕД диоде у својим пројектима, често се питају како спојити ЛЕД на батерију? Након читања овог материјала, читалац ће научити како да упали ЛЕД диоде практично са било које батерије, која се ЛЕД диода може користити у овом или оном случају, како извршити прорачун елемената круга.

Које батерије могу спојити на ЛЕД?

У принципу, само осветлите ЛЕД, можете из било које батерије. Развијени од стране радио аматера и професионалаца, електронска кола вам омогућују да успјешно ријешите овај задатак. Друга ствар је, колико дуго ће круг са специфичним ЛЕД (ЛЕД) и специфичним батеријама или батеријама радити непрекидно?

Да би се проценило ово време, треба знати да је једна од главних карактеристика било које батерије, било да се ради о хемијском елементу или батерији, капацитет. Капацитет батерије - Ц изражава се у ампер-часовима. На пример, капацитет преносивих батерија величине ААА, у зависности од типа и произвођача, може да се креће од 0,5 до 2,5 амп-сати. С друге стране, диоде које емитују светлост карактерише радна струја, која може да направи десетине и стотине милиампера. Тако је могуће израчунати приближно колико ће батерија бити довољно по формули:

Т = (Ц * Убат) /(Ураб.лед * Ираб.лед)

У овој формули, нумератор је посао који се може обавитибатерију, ау називнику снагу коју троши светлећа диода. Формула не узима у обзир ефикасност одређене шеме и чињеницу да је потпуно искоришћавање капацитета свих батерија изузетно проблематично.

Приликом израде батерија, они обично покушавају да осигурају да њихова тренутна потрошња не прелази 10 - 30% капацитета батерије. Вођени овим закључком и горњом формулом, можете процијенити колико батерија тог капацитета треба напајати одређену ЛЕД.

Како повезати батерију прстију АА 1,5 В

Нажалост, не постоји једноставан начин за напајање ЛЕД из једне батерије прстом. Чињеница је да радни напон светлећих диода обично прелази 1,5 В. За натприродне ЛЕД диоде ова вредност лежи у опсегу 3.2 - 3.4В. Због тога, за напајање ЛЕД из једне батерије, потребно је да покупите претварач напона. У наставку је приказан дијаграм једноставног претварача напона на два транзистора са којим можете напајати 1 до 2 супер светле ЛЕД диоде са радном струјом од 20 милиампера.

Овај претварач је генератор блокирања, монтиран на транзистору ВТ2, трансформатору Т1 и отпорнику Р1. Генератор за блокирање генерише импулсе напона који прелазе неколико пута напон напајања. ВД1 диода исправља ове импулсе. Чип Л1, кондензатори Ц2 и Ц3 су елементи филтера за изглађивање.

Транзистор ВТ1, отпорник Р2 и ценер диода ВД2 су елементи регулатора напона. Када напон на кондензатору Ц2 пређе 3,3 В, ценеротвара се и ствара се пад напона на отпорнику Р2. Истовремено се отвара први транзистор и ВТ2 ће се закључати, генератор блокирања ће престати радити. Тако се стабилизација излазног напона претварача постиже при 3,3 В.

Као ВД1 боље је користити Сцхоттки диоде које имају мали пад напона у отвореном стању.

Трансформатор Т1 може бити намотан на прстен са ознаком 2000НН. Пречник прстена може бити 7 - 15 мм. Као језгро, могуће је користити прстенове од конвертора енергетски штедљивих сијалица, свитака филтера рачуналних енергетских јединица, итд.

Ова шема се може безболно поједноставити, елиминишући елементе стабилизације. У принципу, круг може без гаса и једног од кондензатора Ц2 или Ц3. Једноставније шеме може бити састављено сопственим рукама чак и почетнички радио аматер.

Шема је добра и даље ће трајати, док напон напајања неће пасти на 0,8 В.

Како повезати 3В батерије

Повезивање ултра-светлих ЛЕД диода на 3 В батерију може се обавити без употребе било каквих додатних делова. С обзиром да је радни напон ЛЕД-а нешто преко 3 В, ЛЕД лампица се неће упалити. Понекад може бити корисно. На пример, коришћењем светлеће диоде са прекидачем и 3В батеријом (која се обично назива таблетом), која се користи на матичним плочама рачунара, можете направити мали привјесак за кључеве. Таква минијатурна лампа може да уђеприлика у различитим ситуацијама.


Од такве батерије - 3 Волт таблете можете напајати ЛЕД-ом

Користећи пар батерија од 1,5 В и купљени или направљени конвертор за напајање једног или више ЛЕД диода, можете направити озбиљнији дизајн. Схема једног од таквих претварача (појачивача) је приказана на слици.

Боостер на бази чипа ЛМ3410 и неколико зглобних елемената има следеће карактеристике:

  • улазни напон је 2,7 - 5,5 В.
  • максимална излазна струја до 2.4 А.
  • број ЛЕД диода спојених од 1 до 5.
  • стопа конверзије од 0,8 до 1,6 МХз.

Излазна струја претварача може се подесити промјеном отпора мјерног отпорника Р1. Упркос чињеници да техничка документација подразумева да је чип дизајниран за повезивање 5 ЛЕД-ова, у ствари то се може повезати и 6. То је због чињенице да је максимални излазни напон чипа 24 В. . У ове сврхе је четврти излаз чипа (ДИММ). Диммација се може извршити промјеном улазне струје овог закључка.

Како се повезати са 9В батеријом Крона

"Круна" има релативно мали капацитет и није погодна за напајање снажних ЛЕД диода. Максимална струја такве батерије не би требала прелазити 30 - 40 мА. Због тога је боље повезати 3 узастопне светлосне диоде са радном струјом од 20 мА. Они, као у случају прикључивања на 3-волтну батерију НЕЋЕ засијати у потпуностинапајање, али ће батерија трајати дуже.

Пуњење батерије из круне

У једном материјалу је тешко истаћи разноликост начина повезивања ЛЕД-а на различите напонске и капацитивне батерије. Покушали смо да испричамо о најпоузданијем и једноставном дизајну. Надамо се да ће овај материјал бити користан како за почетнике тако и за искусније радио аматере.