Како штедети струју код куће - стручни савет

Многи људи су забринути како да штеде електричну енергију код куће. То можете учинити на другачији начин:

 • рационално коришћење природне светлости и загревање куће;
 • куповину нових електричних апарата и савремених техничких уређаја;
 • одбијање неких кућних апарата ручним радом.

Зашто штитити електричну енергију?

Ако уштеда новца на трошковима електричне енергије није снажан подстицај за вас, онда погледајте проблем на другачији начин. Електрична енергија се производи у когенерацијским постројењима, која свакодневно испуштају много штетних материја у атмосферу, спаљујући природно гориво: угаљ, нафту и плин. Загађење животне средине доводи до глобалног загревања и, као резултат, до природних катастрофа. Ефикасно кориштење електричне енергије ће спасити природу. Ако се сватко свјесно бави проблемима екологије, можемо спасити планету за нашу дјецу. Нудимо вам најбоље начине за ефикасно уштеду електричне енергије у свакодневном животу.

Расвјета код куће - начини за уштеду електричне енергије

Трошкови расвјете када се користе жаруље са жарном нити су једна трећина свих трошкова електричне енергије.

Како смањити потрошњу електричне енергије коришћењем природног светла

Покушајте користити што је могуће више током дана: природно свјетло: клизните завјесе, подигните ролетне. Лагане прозирне завесе чине зграду лакшом и удобнијом. Природна светлост вам не квари вид и помаже да се носите са лошим расположењемпусти га у своју кућу. Користите светлосни дан колико год је то могуће. Пренесите неке ствари од касно ујутро да бисте избегли вештачко осветљење.

Поставите кауч и радну површину близу прозора. Тако можете читати без додатног извора светлости. Можете имати простор за седење на застакљеном балкону. Покушајте да спречите да прозори блокирају велике собне биљке. И иза прозора не би требало да буде гранчица.

Ако поправљате или градите кућу, онда унапред испланирајте локацију великих прозора, светлосних водича, стаклених кровова. Изаберите одговарајућа врата за просторије. На пример, због стаклених уметака на вратима, светлост може да продре у тамни ходник.

Како ефикасно уштедети електричну енергију преко просторија за зонирање

Подијелите простор на зоне са различитим свјетлинама. Користите различите изворе светлости у стану: лустери, столне лампе, сцонцес, ноћни живот. Распоредите их у складу са својим потребама на светлу. На пример, у хали се може поставити:

 • велики лустер са неколико сијалица, чија се светлост регулише прекидачем са два круга;
 • подна лампа близу столице за читање;
 • стона лампа са дневним светлом на радној површини.

Најбоље је додати свјетло на жељену површину него укључити свијетло свјетло. Само немојте замијенити додатне изворе свјетла за главно освјетљење, тако да можете покварити ваш вид. Соба не би требало да има сенку, слаба светлост може негативно да утиче на ваше здравље: доводи до мигрене идепресија Размотримо како можете уштедети електричну енергију и одржавати свијетлу расвјету у кући, бирајући исправне жаруље.

Које луковице треба користити за осветљење ради смањења трошкова електричне енергије

Ако користите обичне жаруље са жарном нити, погледајте где се у стану могу заменити мање моћним. Али боље је заменити ову врсту сијалице модернијом.

Лампице које штеде енергију троше неколико пута мање струје од својих претходника. Они су скупљи, али имају велики животни век. Инвестиције ће бити враћене током године.

Типови штедних сијалица:

 1. Меркурне лампе. Они троше 4 пута мање енергије од жаруља са жарном нити. Једини недостатак је да се употребљене лампе морају прописно збринути.
 2. ЛЕД сијалице. Недавно су се појавили на тржишту, али су се већ доказали као поуздани и економични. Служе још дуже живе и не садрже штетне материје. Минусе ових лампи може се приписати њиховој високој цени.

Како се ријешити штетне навике и не угасити свјетло

Најједноставнији начин да се не троши електрична енергија је остављање долазног светла из просторије. Навика не искључивања струје често доводи до чињенице да жаруља гори чак и када особа иде на посао. Са њим се може борити уз помоћ подсјетника, заглављених на улазним вратима. Натпис може бити сљедећи: "Прије одласка, угасите свјетло!", "Провјерите свјетло, воду, жељезо, плин!". Врло је згодно ако постоје вратапрекидач који може да искључи све сијалице у кући.

Како уштедети на расвети код куће, користећи нове технологије

 1. Сензори покрета, укључујући и сијалице када се особа појави;
 2. сензори осветљења који не дозвољавају вештачко осветљење током дана;
 3. Укључите тајмер који пали сијалицу на одређено време;
 4. Програми који покрећу електричну енергију по зонама, у зависности од нивоа осветљености и доба дана.
 5. Даљински управљачи вам омогућавају да искључите светло са било ког места у просторији.
 6. Прекидачи за укључивање, можете подесити осветљеност светла.
 7. Луковице које акумулирају електричну енергију током дана.

Струја и топлота у кући. Како смањити потрошњу електричне енергије?

Са појавом хладноће, људи све више укључују електричне грејаче. Загревање куће ће вам помоћи да задржите угодну температуру пре него што укључите централно грејање без употребе електричних уређаја.

Започните загревање просторија да замените старе прозоре модерним пластичним конструкцијама са прозорима са двоструким стаклом. Ако то није могуће, употријебите монтажну траку за загријавање отвора прозора и врата. Лијепљење прозора у зимским мјесецима ће уштедјети топлину и пропух.

Власници приватних кућа требају водити рачуна о доброј топлинској изолацији вањских зидова и кровова. Ако је кућа добро изолована, то ће помоћи да соба буде топла током хладне сезоне. Лети, вруће вријеме у таквој кући ће бити хладно, тако да нећете моћи укључити клима уређај. Тако,Кућна изолација помаже у смањењу потрошње енергије и зими и љети.

Одржавајте оптималну температуру у просторији. Не би требало да пређе 21 степен. Не укључујте грејач ако температура не падне испод те ознаке. Тако да нећете прегревати ваздух у просторији и, као резултат тога, мање ће патити од акутних респираторних инфекција. Боље је носити мало топлије, ако на таквој температури зрак није угодан у вашој соби.

Како уштедети електричну енергију у стану користећи електричне уређаје

Прије свега, погледајмо које електричне уређаје троше највише енергије. Ови подаци су врло приближни, али нам омогућују да одредимо која техника највише утиче на количину потрошене електричне енергије мјесечно.

\ т \ т \ т \ т
апарат Сати, сати /дан киловат-сати дневно
ТВ3 0.5
компьутер 12 4
гвожђе 2 1
микроталасна пећница 1 1
парни штедњак, мултивар 6 1
екстрактор 8 1
Грејач уља 12 6
грејач вентилатора 2 5
фен за косу 1 0.5
електрична пећ 4 3
бојлер 60-70 литара 1 1
машина за прање судова 1 2
веш машина 2 2
хладњак24 1
замрзивач 24 1.2
кухало за воду 1 1
жаруља са жарном нити, 100 В 8 0.8

Искључите опрему коју не користите од мреже

Ако оставите утикаче уређаја који су укључени у утичнице, узалуд трошите струју. Опрема у стандби моду наставља да је користи. Искључите мрежу када напустите кућу:

 • чајник;
 • апарат за кафу;
 • ТВ;
 • компјутер;
 • звучници;
 • пуњачи из телефона;
 • фен за косу;
 • апарат за обраду хране и други апарати.

Дакле, не само да штедите енергију, већ и да заштитите опрему од повременог напона и кратког споја, што може довести до пожара. Ваши напори ће се исплатити на крају месеца уз значајне уштеде.

Заменити стару технологију новим моделима са високом класом штедње енергије

Раније се произвођачи нису одлучили за производњу кућанских апарата који би штедјели електричну енергију. Данас се ситуација драматично промијенила, потрошња енергетских технологија и даље опада. Уређаји у којима је потрошња електричне енергије минимална, међу најбољима су у својој класи. Они их такође коштају не јефтино, али новац уложен у њих плаћа неколико година. Стога, има смисла замијенити велике апарате новим моделима. На првом месту пожељно је заменити фрижидер и веш машину. Ако је могуће, изаберите уређај класе А за максималну уштеду енергије.

Рационално коришћење електричних уређаја

 • Нека једноставна правила помоћи ће у смањењу трошкова електричне енергије.
 • Напуните машину за прање посуђа уместо да перете судове у малим порцијама.
 • Проверите да су врата фрижидера чврсто затворена и не држите их отворена дуже време.
 • Када кувате у електричној рерни, не отварајте врата превише често да не бисте смањили топлоту у рерни. Додатна струја ће бити потребна за враћање претходне температуре.
 • Изаберите један дан за прање. То ће вам омогућити да у потпуности преузмете машину за веш и уштедите новац тако што ћете одустати од дневних марамица.
 • Немојте загревати пун електрични котао ако вам је потребна само једна шоља кипуће воде.

Електрични уређаји без потребе

Сада оглашавање присиљава људе да купују многе апарате. Неки од њих чине посао на кући лакшим, а други нам уопће нису потребни. Сваког дана можете припремити вечеру за двоје без помоћи прерађивача хране. Али ће вам бити од користи када радите на изради предмета за зиму.

Можете користити термос умјесто јогурта. Такође одржава константну температуру млека. Умјесто електричног освјеживача зрака корисно је користити ароматично уље или чешће провјетравати просторију.

Умјесто електричне сушилице рубља, можете објесити постељину на балкону.

Ако у кући постоји плински штедњак, боље је замијенити електрични котао обичним плином. Ако се бојите да ћете га заборавити, онда га купитечајник са пиштаљком.

Има много таквих примера. Заиста, пре него што су наши родитељи урадили свој домаћи задатак без помоћи софистициране опреме. Размислите о томе које уређаје можете без вас.

Како штедети струју при загревању воде

Котао не само да загрева воду, већ и одржава температуру на једном нивоу целог дана. Ако не контролишете проток топле воде, онда ће његово загревање на крају месеца морати да плати значајну количину.

Како сачувати топлу воду:

 1. Не излажите превисоку температуру котлу, тако да можете смањити потрошњу енергије за загревање воде током дана.
 2. Добра топлотна изолација котла ће помоћи да вода остане врућа дуже вријеме без додатног гријања.
 3. Ако се истуширате, можете смањити потрошњу воде три пута умјесто купке. Ово је предвиђено да ћете потрошити под тушем не више од 20 минута.
 4. Економично је прање посуђа једном дневно. Али ако не волите неред, онда оперите судове врућом водом, ставите у посуду, а затим их исперите хладном текућом водом.

Претрага алтернативних извора енергије

Соларни панели се могу користити као алтернативни извор енергије у приватној кући. Приликом инсталирања морате узети у обзир климу терена и број сунчаних дана у години. У јужним регионима земље, соларни панели се успешно користе у великим зградама. Електрична енергија акумулирана у батеријама спојеним на соларне ћелије може се користити за освјетљавање куће и топлиневоде.

заклучение

Методе штедње електричне енергије не би требало да вам донесу неугодности. Као што видите, постоји много начина на које не можете узалуд трошити струју. Ефикасно коришћење струје неће ограничити вашу слободу, јер можете водити рачуна о природи и њеним ресурсима и истовремено уживати у напретку који је у току. Као бонус за смањење трошкова електричне енергије, на крају месеца добијате значајно смањење комуналних накнада.