Како се топлина цијеви с водом из бунара до куће са својим рукама

Вецина људи са дацхас и вртовима, вода је потребна само у топлој сезони. Међутим, неки туристи тамо проводе током цијеле године, па стога и воде у земљи зими такођер требају. Да бисте то урадили, изолујте цев са водом из бунара или бунара до куће.

Да би се подигла зимска водоопскрба у сеоској кући из бунара, потребно је правилно покупити цијеви, загријати и одабрати одговарајућу технологију за подручје гдје ће се налазити.

цеви


Најбољи избор за зимску водоводну цијев у сеоској кући, која је израђена властитим рукама, су полипропиленске цијеви, које одржавају добру еластичност чак и на прилично ниским температурама.

Врло су издржљиви (стари скоро 50 година), који нису отпорни на корозију, имају малу тежину и имају добру отпорност на оштећења.

Велика предност ових цијеви је у томе што су израђене од еколошки прихватљивог материјала који не штети природи и човјеку. И они су јефтини, што је такође важан фактор у избору и куповини.

Металне и полиетиленске цеви су такође у продаји, али због својих бројних техничких карактеристика, као и њихове цене, оне су инфериорне у односу на производе од пропилена. Детаљи о цевима за довод воде могу се наћи овде.

Материјали за изолацију

За изолацију водоснабдијевања у сеоској кући, израђене властитим рукама, користи се неколико варијанти посебних материјала. Прва сорта, названа "љуска за цијеви", је љуска у облику цијеви.

Друга сорта је разноликаизолациони материјали у ролнама различитих ширина и дужина.

"Вратило за цеви" израђено је од пјене, екструдираног полистирена и полиуретанске пене. То је полукрути цилиндрични производ који се састоји од две половине. Ставља се на цијев, а причвршћује се помоћу клапни, специјалног љепила, стезаљки и фолијске траке.

Обично је дужина такве "љуске" један метар, али може досећи два метра. Такви производи се могу произвести са додатним премазима од фолије, фибергласа или цинка. Овај тип изолационог материјала се брзо и лако монтира, као и уклања и замењује током поправке. "Схард" је прекривен стакленим влакнима, може се користити за све врсте водоводних цеви или цевовода, који се налазе у земљишту, на отвореном иу затвореном простору.

Пјенаста пластика се назива пјенаста пластика у облику малих бијелих куглица (познатих апсолутно свима), које се, у производњи "љуске", компримирају у облик цијеви, а затим третирају паром. Занимљиво, овај материјал је скоро 97-98% ваздуха. Предности пене су лакоћа, практичност и ниска цена. А на недостатке се може приписати крхкост и крхкост.

Полифоам

Екструдирана полистиренска пена је врста пене, у чијој производњи се користи притисак и висока температура. Резултат је издржљивији материјал од пене. Овај материјал је добар за отпорност на ударокружење (не трули). Не упија влагу, има дуг вијек трајања, мали је и једноставан за уградњу.

Полиуретанска пена је пјенасти материјал од пластике, који се састоји од бројних ћелија испуњених гасом. Привлачи пажњу са најбољим карактеристикама изолације буке, добром механичком снагом, лакоћом употребе и малом тежином.

полиуретанска пена

Од изолационих материјала који се производе у облику ваљака, вреди споменути камену вуну, пјенасти полиетилен и стаклену вуну.

Стаклена вуна је материјал за изолацију, који се састоји од стаклених влакана. Скреће пажњу на карактеристике буке и топлотне изолације, трајност и цену. Недостаци укључују чињеницу да се при раду са стакленом вуном увијек треба придржавати сигурносних мјера, будући да је овај материјал бодљикав. У изолационим радовима, респираторна и кожна заштита штити средства заштите (специјална радна одела, рукавице и маске).

стаклена вуна

Камена или базалтна вуна

Влакна од камене или базалтне вуне се праве од растопљених стијена вулканског поријекла, шљаке и силикатних материјала. Овај материјал за загревање скреће пажњу на велику отпорност на различита оптерећења и утицаје, запаљивост, као и на чињеницу да производи производе различитих облика и густина.

Фолијски полиетилен се добија прерадом обичног полиетилена високог притиска користећи пропан и бутан. То је еластичнопорозног материјала који се састоји од великог броја ћелија. Фолијски полиетилен се изолује међу осталим материјалима који лече највећу отпорност на воду, а гљивице и бактерије не делују на њега. Добро подноси утицај нафтних деривата, алкалија и киселина.

технологија

Постоје два начина за изолацију снабдевања водом у земљи од смрзавања. Једна од опција је да се цијеви положе испод земље на дубину гдје тло не замрзава зими. Да бисте то урадили, морате знати дубину замрзавања земљишта у вашем региону у протеклих десет година. Јарак у овој методи обично се копа на мало више дубине, а на дно се сипају глина или шљака. Након полагања цеви одозго, такође шљаку или експандирану глину, а затим заспати песком и земљом.

Други начин је да се зимски водовод постави на дубини од 50 до 70 цм, али истовремено мора да се користе добри изолациони материјали. У овом случају, ров се ископава, дно му се поравнава, слој песка се сипа од 10 до 15 цм, а пре полагања цеви се носи такозвана "љуска" грејача. У зависности од климе, можете додатно користити различите изолационе материјале који се производе у облику ролни. Када се цијеви положе у ров, оне заспу са земљом.

Међутим, вреди поменути још један начин, како изоловати водоснабдевање у земљи и заштитити зими од смрзавања и залеђивања. Ово је употреба саморегулационог врелог кабласпојен на мрежу.

Саморегулишући грејни кабл

Саморегулирајући се зове јер може промијенити своју отпорност у зависности од температуре околине и, сходно томе, загријати се или охладити. Обично се налази на водоводу у правој линији или у навојним цевима. Приликом намотавања цијеви, размак између спирала може варирати од 5 до 30 цм.

За причвршћивање употријебите љепљиву траку од алуминија. Да би се топлота из грејног кабла равномерно распоредила по целој површини пластичне цеви, она се претходно намота фолијом.

Боље је користити самоподешавајући кабл са заштитним материјалима од ваљка јер смањује ризик од замрзавања зимског снабдевања водом и смањује трошкове електричне енергије која се троши загревањем водоводне цеви.

Заштита бунара и бунара у зимском периоду

Код снабдијевања водом у вили зими вода улази у бунар, бунар или главни водовод, ако је доступан. Најчешћи извор воде у кућама и приватном сектору је обичан бунар који није дубоке дубине. Предност овог извора је у томе што неће бити потребна пумпа великог капацитета за напајање воде.

Поред пумпе за такво снабдевање водом, пожељно је користити хидроакустички уређај, који је цев великог капацитета. Чува одређену количину воде коју можете користити у било које вријеме. Ово је посебно тачно када искључите струју.

Поред тога, батерија помажезаштитити воду од хидрауличних млазова и скокова притиска. Најбоље је инсталирати га и пумпати у економичној просторији за гријање гдје је лако послужити.

Поред цеви за заштиту од мраза, потребни су извори воде: бунари и бунари. Да не би замрзнули воду у бунару, уредили би кесонску бунар или јаму дубине од један и по до два метра, где се особа може безбедно спустити на степенице за одржавање пумпе или бунара.

Кесонов бунар или пилон

Зидови јаме могу бити израђени од цигле, пластике, ливеног бетона и састављени од бетонских прстенова. Морају бити обавезно покривени плочама од пјене, чија дебљина достиже више од 10 цм или се ставља минерална вуна. Врх добро обавезно затворити снажан поклопац, добро изолирана стаклена влакна или други материјал. Такође, врши се хидроизолација како би се избегло да вода уђе у кесон.

Вода у бунарима, третирана дрвеним гредама, зими се ретко смрзава. Да бисте заштитили такве бунаре за зиму, поставите густу заштитну дрвену маску.

Али бетонске бушотине захтијевају врло јаку изолацију, посебно ако је вода изнад тачке смрзавања тла. За овај прстен, бунари су ископани до нивоа смрзавања, а затим изоловани пјеном, притиснути у облику полукруга.

Пре рада, шавови у бетону се третирају специјалном заптивном масом, затим се инсталира пјенаста пластика. Да бисте заштитили грејач од сунчеве светлости, покријте гагипс или боја.

Очување и ликвидација бунара

Али ако бушотина из неког разлога зими не буде експлоатисана, тада се проводи привремено конзервирање рупе на води. Такви радови помажу у заштити извора воде од смрзавања и разних остатака. Да бисте привремено затворили рупу, изградите јаму или кесон, који нужно затварају густу решетку са бравом.

Накнадно, извори воде долазе у неоперативно стање, а затим се врши ликвидација бунара на води. Али треба знати да је артешка вода државна својина, па је надзор исправне употребе таквих бунара у посебним органима. Стога се рад на затварању бунара врши према одређеним правилима која морају бити испуњена.


Артеске бунаре ликвидирају само специјалне организације под надзором санитарно-епидемиолошке станице и према упутству.

Такви радови се састоје од неколико фаза. У почетку, бунари пролазе кроз бушотину до њене пуне дубине, а затим се врши скидање зидова бунара од различитих загађивача и рђе. У следећој фази, унутрашња запремина бунара се третира са снажним дезинфекционим средствима (као што је избељивач), након чега се вода из бунара испумпава.

Затим се материјал за филтрацију сипа у бачву извора воде. Може бити шљунак, глина, шљунак или песак. Изнад њега је мали слој бетона, тзв. Мост. На самом почетку бунара, створен је и стожацод бетона, на којем се налази таблица са подацима о дану затварања и организацији која је извршила рад.

Очување бушотина