Како се ријешити пиззе у врту

Ко не зна коров под именом пири? Колико он доноси патњу узгајивачу! Његова живахност завидно завиди култивисаним биљкама, као да парадајз, не узалуд, има надимак зелена ватра. Немилосрдно развија нове територије, неповратно окружује горњи слој земље, формирајући густу траву. Од њега се спуштају чак и резачи у тракторима, тако да је непријатељ врло озбиљан.

Срећом, паметан вртлар је нашао контролу над њим, постоје начини да се ломача једном заувијек повуче, али то ће захтијевати упорност и мало труда. Који метод вам одговара - одлучите се сами.

Спречавање пиратерије у башти

Да би се спречио настанак и ширење пирита у башти, морате се придржавати следећих правила:

Појавити се млади избојци морају се одмах уклонити, иначе ће их ојачати, а онда их добити с ризомима са тла ће бити много теже.

Редовно размножавати земљу да би се уклонили сви корови.
Запамтите да су корени ове биљке корова, па чак и њихови појединачни делови, невероватно одрживи и да могу да трају заувек њихова својства и пробијају се практично кроз мртво земљиште или његове густе слојеве. Тако да није потребно слати ову биљку (односно њене ризоме) у хрпу компостирања, ризикујете да не оплодите земљу и заразите је коровом.
Ако планирате да користите увезено земљиште, не вреди га узимати са ископаних парцела. Идеално би било да буде чист.

Популарне методе уништавања Пиреја

Уништавање пиратаизбор корена

Сакупљање коренских срна са земље - добро познат начин. Овдје је важно пажљиво бирати коријење, а препоручљиво је не користити лопату и вилицу. Дакле, чак и комад ризома пиззе омогућава му да убрзано расте, а рад са лопатом још више уништава корење. Осим тога, копати лопату земље, сипати - не захтијева губљење времена, иако троши мање енергије него вилица.
Минус: овај метод захтева пуно времена и труда. Пошто морате погледати сваки центиметар парцеле.

дубок пролаз

Дубоки пролаз, око три бајонетне лопате. Ако померате величину пилуле (која је приближно 20-25 цм), ова инфекција неће преживети. Пролаз ће то учинити. Уклоните јарак до дубине од три бајонете и ширине око метра. Земљу смо ископали до места где завршава пролаз, лежи на дну последњег јарка. Поред првог јарка је други јарак, тло од врха другог само лежи на дну првог јарка, и тако даље. Не заборавите оплодити обрастао хумус.

Минус: сложеност процеса траје доста времена.

Сидератес вс. пирате

Сидерати (грашак и махунарке) могу бити веома корисни за лишавање подручја чичака. Уз помоћ њихове сетве можемо "гурати" коров. И то није тако тешко. Пролећне културе сличних усева настављају да беру. Затим, стабљике сидератне културе су нагнуте у земљу заједно са смрековим коровима и прекривене густим слојем новина. У новинама, да присили сав бична земљу, можете бацати смеће биљног порекла. Све се то брзо окреће и ваша област ће постати чиста.

У цјелини, нема много варијанти ове културе смећа. Постоје "штетне" биљке и биљке, и могу се разликовати и по изгледу и по структури ризома. Неки се сматрају корисним и користе се у народној медицини. Неки оштећују локацију, "пљачкају" је. А ако се сличан "штеточина" појави на вашем сајту, онда користите најприкладнији начин да га се решите.

Малчирање против пирата

Још један заједнички начин у борби против пиратства је малчирање. Његова тајна је да сакрије ломачу од сунчеве светлости која је потребна да расте.

За ову методу, као малча, користити јаке и поуздане материјале - као што су картон, спандобоб, лутразил. Малчирање треба обавити у првим прољетним данима, док се на празник тек треба попети са земље. Да би се допунило земљиште, картон или други коришћени материјал треба поставити слој незагађеног компоста, а можете користити и кухињски отпад.

Механички начин уништавања пиратерије

Многи вртлари копају од јесени. Након тога, корени корова се пажљиво бирају са земље. Невоља је у томе што оштра лопата може да сече корење преслице, пиззе или боди поља, а већина ће остати у земљи.

Стручњаци препоручују да се у јесен и прољеће копа земља с вилицама, а још боље - култиватор "Торнадо" (као вилица,зуби су увијени са вадичепом). Са овим алатима је много лакше добити нетакнуте дуге коријене.

Хемијска метода за уништење пиратерије

Народни лекови за сузбијање корова су обично добри, али не увек делотворни. Онда се могу појавити лекови за помоћ. Лечење хербицидима је један од најефикаснијих метода за сузбијање корова. Ураган Форте, Торнадо и многе друге системске супстанце помажу вртларима у врту не прве године. Наносе се на површину биљака, које потом умиру, апсорбујући токсичне супстанце хербицида.

Важно је да су сва ова средства апсолутно сигурна за тло. Одмах након такве обраде можете безбједно испланирати вртне културе. Сваки лек има свој датум истека, који зависи од састава. Истовремено, важну улогу има и степен отпорности корова на хербициде.

Типично, потпуно уништење територије од биљака штеточина уз помоћ торнада или ураган Форте ће трајати најмање 2 седмице. Борба са коровима са таквим средствима у башти треба да буде изузетно опрезна. Оне се примјењују само на штетне биљке и цвијеће. Отров који се налази у припремама Торнада и Ураган-Форте је способан да уништи све живо. Стога се хербициди спреју далеко од сљемена с узлијетањем.

Пириум је прилично опасан коров који троши корисне елементе у траговима из тла, чиме се спречава раст главних усјева. Борба са пири се састоји у механичком уклањању ове биљке заједно са кореновим системом, даи прскање града одговарајућим хербицидима. Све ово ће вам омогућити да у потпуности ријешите проблем са коровом, и моћи ћете на вашу локацију добити одличну бербу.