Како се ријешити лисних уши на рибизу

Имате ли црну, црвену и чак бијелу рибизлу на парцели? Тада не чујете да је биљка често погођена разним болестима. Тада заузима посебно место на листи опасних штеточина. Изражава се у надутости на биљкама, а листови црне рибизле увијају се у тубуле.

На бијелој и црвеној рибизи најчешће се јавља лисна уши:црвена-галола или длакава. Еагле Агрусволи црну рибизлу. Болести се развијају у повољним данима, често у врућини и суши.

Сви дивни, дивни, топли дани, молим не само људе, већ и ове штеточине. Лечење рибизле од лисних уши треба да се спроводи редовно, јер је у општем животном циклусу штеточина веома кратко, ау једној сезони на биљци може да живи око 16 генерација!

Тада је мала и штетна инсект (око 2 мм). Ако има много лисних уши, а оне се накупљају једна поред друге, изгледају као велике мрље. Кукац се храни лишћем сока, исисавајући га са леђа. Чак и минимална насеља одузимају снаге у постројењу. Код рибизле оставља се први ротор, а затим умире. Излаз лисних уши на рибизу је меда роса, која је обожавана да једе мраве. Они се сматрају дистрибутерима штеточина, штите легло и преносе га из једне биљке у другу. Мрави и лисне уши су природна симбиоза ове две врсте, важно је уништити не само лисне уши, већ и мраве.

Борба са колонијама лисне уши може бити следећа:

1. Скраћеницелистови су одмах подерани и спаљени.

2. Користити раствор пепела и макарона (350 грама на 10 литара воде). Они прскају рибизле и обрађују сваки лист.

3. Одличан ефекат ће испрати листове и прскати грм сапуном и сода отопином (пуно сапуна + 1 жлица соде + 1 л воде).

4. Тетка на рибизу не воли цвјетање, тако да се може користити и припремом отопине ​​(4 килограма руса + 10 литара воде).

5. Можете једноставно опрати сваки лист и побјећи са економским сапуном.

Осим народних метода, прерада рибизле од лисних уши може се обавити уз помоћ специјалних препарата:фоопхоток, царбонфокс, киммикс, глумац, иеарурт.

Индустрија нуди широк спектар професионалних алата, можете одабрати било који, али без обзира на то како бирате средства, прскање ће се морати обавити3 пута:

1. У прољеће, прије пупања бубрега.

2. Након формирања слова.

3. У летњем периоду, 25 дана прије бербе, често је то или средина, или крај љета. Све зависи од врсте рибизле.

Превенција настанка лисних уши на рибизу

Да би се поред рибизле спријечиле саднице биљака које инсекти не воле: мента, лук, босиљак, першун, бели лук, парадајз, купина, коријандер и бухач. Најефикаснији начин је пронаћи и уништити антракс. Тешко је борити се против лисних уши, али је могуће.