Како се ријешити буке у вентилацији?

Системи за пречишћавање ваздуха су озбиљан извор буке у просторијама. Смањење или елиминисање ових неугодних звукова помаже да се обезбеди квалитетна изолација буке вентилације, која обезбеђује мир и удобност.

извори буке

Звукови које је издао вентилациони систем разликују се по пореклу и условно подељени у следеће групе:

 • ваздух се ствара ваздушним токовима, силом пролази кроз цеви различитих брзина (али у крајњој линији високе), овај звук је неизбежан, његова снага се може благо смањити;
 • Вибрације, које настају при раду са разним уређајима (хладњаци воде, вентилатори), узрокују вибрације које се преносе на цијеви, звукови се дистрибуирају у затвореном простору, ако постоје канали са зидовима мале чврстоће, онда постоје довољно јаке вибрације, а звук се јавља и као резултат ниског квалитета инсталација система, сви делови морају бити сигурно причвршћени, посебно је важно обратити посебну пажњу на тачке фиксирања вентилатора;
 • ствара генерисане проласком снажних протока ваздуха кроз одвојене уређаје (запорни вентили, окрети канала, разводници ваздуха, гранање) у сложеним вентилационим системима.

Звук који производи радна опрема (вентилатори конвекторима, топлотне пумпе, клима уређаји и системи за чишћење) преноси се кроз ваздушне канале. Овај прилично гласан шум омета нормалан живот људи. Због тога је потребно правовремено водити рачуна о изолацији буке.

Данас се широко користеСистеми вентилације, стога, стручњаци активно раде на рјешавању проблема узрокованих вибрацијама и тутњањем. Да бисте то урадили, направите:

 • апсорбери звука канала који елиминишу буку од ролетни;
 • изолатори вибрација;
 • специјални премази, изолација буке.

Архитекте пројектују посебне конструкције (подове, зидове), из којих се граде техничке просторије. Они су добри за гашење страних звукова.

Висококвалитетна звучна изолација ваздушних канала игра важну улогу у обезбеђивању поуздане заштите од прекомерних нивоа вибрација. Стручњаци су открили да је главни узрок чудних звукова злоупотреба елемената и материјала.

пројектне грешке

Максималан број грешака које узрокују буку настају када вентилациони системи нису правилно планирани. Снажно зујање може бити значајно смањено, али је немогуће учинити апсолутну шутњу. Скоро увек постоји нека врста брујања.Да би се постигло максимално смањење буке, потребно је правовремено предвидјети и ријешити сложене проблеме:

 • израчунати снагу вентилатора;
 • бира распоред ваздушних канала;
 • одредити величину и врсту цеви;
 • да бисте сазнали где се налазе клапне, гране и друго.

Да се ​​не ометају акустичке карактеристике и да се избегне појава буке током рада, потребно је узети у обзир све нијансе система заптивача. Ако рад опреме даје неугодност и практичност, онда се почиње редовно искључивати. Затим вентилација простора постајенедовољно, долази до накупљања влаге и влаге.

Када ваздух тече кроз простор између спуштеног плафона и стропа постоје јаки звукови. У овој ситуацији, систем треба рециклирати, јер нормална звучна изолација не помаже.Ако је немогуће ријешити проблем тако радикално, онда би требало: \ т

 • за постављање канала који имају дебље зидове;
 • монтирајте округле цеви, примените материјале за звучну изолацију.

За додатну изолацију могуће је сакупљати софисте од обичних гипсаних плоча.

Ако имате висококвалитетну заштиту од вибрација, у систему ће бити јака бука. Флексибилна црева треба да буду изабрана за извођење спојева. Они не стварају гласне звукове приликом рада са опремом. Посебно јаки звукови настају при веома високој брзини ваздуха у каналу. Због тога се препоручује уградња цијеви великог дијела, што значајно смањује брзину струјања зрака.

Погрешке настале током дизајна могу се погоршати због лоше инсталације. Да би их се избегло, треба узети у обзир следеће нијансе:

 • У фази пројектовања, потребно је узети у обзир гдје се налазе нестамбени простори (кухиње, купаонице, ходници, спремишта), тако да се преко њих преносе бучни канали, док звукови и тутњавања радне вентилације не узрокују велику штету (то препоручују стручњаци), како би се исправили грешке ће захтевати високе трошкове, ако не постоји начин да се на тај начин положе канали, треба користити, на пример, дизајне за смањење букеизаберите округли канал;
 • неопходно је контролисати проток, при пројектовању је потребно израчунати број пролаза кроз цеви ваздуха, на основу података за избор потребног пречника канала за смањење брзине и буке;
 • изолацију вибрација треба користити за смањење (или искључивање) вибрационог шума, а измјењивање типова канала (круто с флексибилним) доводи до нестанка вибрација (губитак звука дуж стазе);
 • у присуству једног канала, препоручује се да се канал положи дуж коридора и да се одваја у сусједне просторе.

Турбуленција се може појавити на сваком месту где вентилациони систем ради. Стога је неопходно спровести низ посебних мјера како би се спријечила појава јаке буке и пружила удобност боравку у просторијама људи.

материјали за звучну изолацију

Метода звучне изолације ваздушних канала претпоставља се у пројектовању вентилационих система.Максимални ефективни материјали се бирају према бројним критеријумима:

 • добра својства апсорпције звука;
 • висок квалитет;
 • расположиви трошкови;
 • функције за удобност и инсталацију.

Код уградње звучне изолације, зрачни канали се третирају одређеном врстом изолације. Као резултат тога, минимизира (или потпуно нестаје) нелагодност због рада вентилационог система.

Модерни произвођачи нуде различите врсте изолације. Приликом избора препоручује се да се обрати пажња на карактеристике структуре материјала. Најефикасније је користити влакнасте изолаторе. Њиховапорозна структура савршено маскира гласне звукове.

Најпопуларнији материјали су:

 • гума;
 • органско стакло третирано специјалном антибактеријском импрегнацијом коју препоручују стручњаци;
 • пјенасти полиетилен.

Сви канали канала су чврсто окренути споља изолацијом. Материјали за звучну изолацију обично имају уздужно постављена влакна. Стога, када круже кружне цеви, формирају се језгре, а материјал заостаје у близини канала. Да би се постигла ефективна звучна изолација, потребно је повећати дебљину изолатора, што доводи до повећања трошкова система. Погодније је наметнути посебне плоче на правокутне канале.

Ваздушне линије често су изоловане ламелама, чија влакна имају вертикалну структуру. Овај материјал има многе предности, на пример, не набира се, што не боли чак ни када је инсталиран на округлом каналу. Скловата је такође добро постављена и чврсто суседна каналима, што обезбеђује висококвалитетну звучну изолацију вентилације.

Широко познати ламели су направљени у 2 врсте:

 • добијају се резањем камене вуне на шипке, које су залијепљене на посебну фолију (ротација материјала 90 степени), овај технолошки сложен процес, који се данас врло ријетко користи, тако створени материјал је прилично скуп;
 • су направљени коришћењем крампипинга, након обављања специјалних операција, добијају се вертикално оријентисана влакна.

Висок квалитетИзолација буке се постиже правилним избором изолационог материјала и обликом канала у фази пројектовања канала. Флексибилни канали су ниске буке. Округле цеви су мање гласне од правоугаоних. Да би се постигла максимална ефикасност, потребно је извести звучне изолације у комплексу.