Како се лијепе плоче од парне изолације?

Инсталација слоја парне бране је обавезна у изградњи стамбених просторија. Филм служи за заштиту грејача од течности паре, која излази из просторије унутар крова куће. Мембрана за спречавање паре спречава продор кондензата (прелаз материје из парног стања у течност) у дневну собу.

Ако је парна брана инсталирана на погрешној страни, у кући ће се накупити превише паре. Пролаз влаге испод крова неће се пратити. Гријач ће на крају апсорбирати велику количину воде и изгубити својства топлотне изолације, те ће се поступно покривати зидови или плафон. Овај чланак ће се бавити питањем лепљења лимова за парне бране.

Будући да се заптивање спојева слоја баријере паре врши помоћу посебне љепљиве траке, дискутоваће се о овом материјалу. Такође ће се размотрити општа правила и нијансе инсталације парне бране.

Конструктивна лепљива трака за парну баријеру

Ватроотпорна љепљива трака је спојна трака која помаже да се осигура непропусност пара или премаза на бази воде или мјеста гдје се поједини дијелови комбинирају. Ако користите обичну траку, то ће довести до брзог ослобађања, а влага ће се слободно поставити у слој топлотне изолације.

Лепак за парну баријеру је подељен на неколико типова:

 • Композитна трака од алуминијума. Дебљи је просек од тридесет микрометара. Са овом врстом савршеногзадатак, али није погодан за све врсте парних брана. Ширина алуминијумске траке је око десет центиметара;
 • Ојачана трака. Ова конструкциона лепљива трака разликује се од претходне високе чврстоће, ширина је приближно иста;
 • Конструктивна трака од полипропилена. Главни плус материјала је ниска цена на грађевинском тржишту. Међутим, ова кашика се ретко користи за лепљење плоча баријере, јер има малу чврстоћу;
 • Универзална ојачана љепљива трака. Основа ове врсте траке је тканина. А основа лепка је гума. Да би се осигурала непропусност паре користи се веома ријетко. Ширина траке је пет центиметара;
 • Трака од бутилне гуме. Тип има одличну адхезију на површину и добро је причвршћен за парну баријеру.

Нормално канцеларијско везиво није погодно за лепљење плоча слоја баријерног слоја. Дословно, у кратком временском периоду (један или два дана), све ће бити олабављено.

Приликом куповине специјалне конструкцијске љепљиве траке треба узети у обзир сљедеће карактеристике:

 • овај материјал мора бити високо отпоран на ултраљубичасте зраке;
 • лепљива трака не мора да упија влагу;
 • способност да издржи температуре до 90 степени Целзијуса;
 • трака за везивање мора имати одличну адхезију на дрвеним и металним површинама (адхезија);
 • оперативни животни вијек - петнаест година.

Не препоручује се куповина траке за повезивање од непознате компаније на грађевинском тржишту или у продавници. Материјал од којег се може направити трака, је у стању да изолује токсине, који могу проузроковати оштећење људског тела. И нема гаранција квалитета.

За лепљење парне бране треба прво поставити двострану траку, а затим други слој - једнострану.

Када радите са специјалном траком, морате следити одређени алгоритам:

 • Прво, потребно је очистити површину од прашине и друге прљавштине, а затим осушити;
 • , сам доњи слој парне бране постављен на поклопцу, лепљен је по целој дужини и ширини специјалном везном траком;
 • затим уклоните филм са врха лепљиве траке;
 • на крају је инсталиран други слој, који мора бити чврсто притиснут и залијепљен.

уградња парне бране

Постоје материјали специјално пројектовани за постављање парне бране са једним слојем филма, полиетилена или материјала са два слоја. Сви се међусобно разликују, па се поставља питање: "Која страна лепљења је парна брана?".

СОРП (полипропиленски двоосни оријентисани филм) је залепљен на грубу страну кровне базе. Ако је инсталација обављена исправно, акумулирана влага може без икаквих препрека ући у отвор.

Мембрана са два слоја је заглављена на глатку површину на топлотно-изолациони слој.Често, произвођач чак ставља ознаку на потребну страну мембране. То је товеома поједностављује рад.

Полипропилен са једнострано ламинираним премазом, као и претходни материјал, лепи се на глатку површину.

Наравно, сви грађевински материјали за парну изолацију су различити, тако да је најбоље да се упознате са предложеном инструкцијом или се консултујете са продавцем грађевинске радње.

Треба запамтити:

 • ако је мембрана обојена у различитим бојама, она мора бити залијепљена на гријач са свјетлијом страном;
 • је обично тражена страна филма, која треба да залијепи површину слоја баријерне паре - унутрашње.

Главне фазе рада

Приликом инсталирања парабориерног слоја постоји одређени алгоритам акције. Овај слој се поставља након топлотне изолације.Гријач не смије имати пукотине или друге недостатке.Конструкциони простори за решетке се третирају хемијским средствима против гљивица. Филм треба да се поклапа са целим периметром површине.

За дело потребен је следећи:

 • оловка;
 • кламерица за градњу;
 • вијци;
 • одвијач (уобичајени одвијач ће стати);
 • трака центиметра;
 • маказе;
 • нож за градњу;
 • једнострана љепљива трака (потребна за спајање различитих спојева), као и двострана љепљива трака (потребна за лијепљење слојева парне бране).

 • У систему лежаја косог крова (рогова), гдје се налази изолациони слој, потребно је испунити доњи дио покривачаод обресхетина, две даске. Конструкција специјалне лепљиве траке треба да буде направљена са траком која ће бити лепљива са обе стране. Затим морате изрезати ролну жељене дужине. Од доњег дела премаза, филм треба да се залијепи на грејач са страном на којој је ознака.
 • Крајеви парних изолационих плоча су важни да би се залијепили на систем носача косог крова. Ова веза је направљена помоћу кламерице. Дно мембране се залијепи за траку. Остављајући двадесет центиметара од врха, потребно је да ставите следећу траку, а да не одвојите претходни слој, дизајниран да заштити.
 • Слиједећи овај алгоритам, потребно је ставити одговарајући број редова. Љепљени филм треба причврстити гредама. Греде се могу причврстити завртњима. Не заборавите оставити отвор између коња и кровног вијенца.

Током читавог рада потребно је пратити интегритет дизајна. Ако је било који изолациони лист оштећен, треба га хитно заменити другим.

Карактеристике инсталације парабеарера

Инсталација парних баријера на зидовима просторија се одвија, осим ако гријач има минералну подлогу, а вањска страна је на улици.

Да би се правилно поставила парна брана, потребно је:

 • пажљиво причврстите потребну страну на капут, који се састоји од газе, јер се површина може оштетити;
 • важно је пажљиво затворити све могуће недостатке површине (пукотине, отвори, итд.);
 • потребно је извршити монтажу калдрме уз помоћ греда за вентилацију;
 • опште конструкције могу бити покривене украсним зидним панелима.

До данас постоји много филмова за стварање парне бране. Али најбоља мембрана је Ондустис. Овај материјал је одличан за заштиту изолационог слоја и крова од штетних ефеката кондензације.

Главна предност Ондутија је у томе што је погодна за апсолутно било коју конструкцију (зидови, плафони, интер подови, кровови и друга места). Ондустијева мембрана има полимерни слој сиве боје. Овај материјал је посебно драгоцен у зимском периоду. Ондатус је заштита ваше собе од вјетра, влаге и паре.

закључак

Као што можете видјети из овог чланка, лијепљење плоча од парне изолације захтијева одређену пажњу и прецизност. Главни грађевински алат је посебна структура која лијепи љепљиву траку. Филм треба да буде фиксиран од стране странке у којој је ознака (али не заборавите да прочитате пре куповине уз инструкцију).

Пре постављања парне бране, површина мора бити припремљена тако да се претходно очисти од прашине и прљавштине, а такође и третирањем са хемијским средствима против гљивица.Парна брана је инсталирана у неколико слојева. Током рада, не заборавите оставити отворе за испуштање течности паре.

Када купујете додатне материјале, није потребно жалити за својим новцем, јер у будућности то зависи од тога да ли је то удобно иудобност у вашем дому. Такође, одличан материјал је лепак за парну баријеру. Цео поступак се може спровести независно, али је боље да се верује професионалцима, јер је рад доста компликован и траје дуго. Стручњаци ће инсталацију учинити квалитативно, и нећете морати да размишљате о било каквим проблемима.