Како се бринути за патлиџане у стакленику

Цијелу годину можете купити свјеже патлиџане на тржишту, узгој и њега у стакленику за ове биљке су у потпуности проучени и не представљају велику компликацију чак и за вртлара-аматера. Плодови ових укусних биљака постали су приступачнији и јефтинији с доласком нових материјала за уређење затворених градова под стаклом.

Оптимална температура за чување патлиџана у стакленику

Температура у стакленику треба да варира између 25 и 28 степени. Хлађење испод 14 степени обуставља раст и развој биљке, а топлота изнад 34 степени ће једноставно уништити читаву жетву. За контролу варијација температуре, препоручује се уградња термометара у стакленику (један у земљу, други у ниво врхова грмља). Температура ваздуха се контролише вентилацијом, ау јакој топлоти као додатној мери водотокови тече у стакленику.

Оптимално осветљење за чување патлиџана у стакленику

Патлиџан је захтеван за светлост, као много светла и добро подноси директну сунчеву светлост, без примања опекотина лишћа. Када се узгајају у загреваним стакленицима у пролеће или током дугог, мрачног времена, треба их осветлити. Ово можете користити за:
Натријеве лампе (за велике или индустријске стакленике);

  • живине лампе (за велике и мале стакленике);
  • Металхалогене сијалице (краткотрајне - недостатак);
  • Флуоресцентне лампе (за мале стакленике).

Наводњавање патлиџана у стакленику

Патлиџандовољно влажних биљака, али вредно је знати ту меру, јер вишак влаге није увек користан за биљку и може чак довести до гљивичних обољења.

За добар раст и садњу плодова биљке, потребно је благо влажно земљиште без прекомерног сушења. Да би се постигао такав услов, потребна је вода најмање два пута недељно. Ово се односи на подручја са прилично топлим или чак врућим климатским условима. Тамо гдје је хладнија од земље, може остати у влажном стању око тједан дана, након чега ће бити потребна вода.

Храњење патлиџана у стакленику

Током летње сезоне, када се узгајају патлиџани у стакленику, изводе се 3 исхране.

Први пут храњен 2 недеље после садње садница. За ђубриво користити раствор краве у води у односу 1:10. Можете користити и птичје око, ширећи се у води у омјеру 1:15. Ако органска ђубрива нису била доступна, онда можете користити раствор ђубрива "Нитрофоска" - 2 кашике. за 10 литара. Потрошња-1 л. на постројењу

Друга обрада патлиџана се врши у процесу цветања и почетка формирања плодова. У том случају, истом раствору додајте 100 г древестнога пепела и додатну жлицу нитрофоски. Такођер можете посути 1 жлицу. дрвени пепео у сувом облику непосредно испод сваке биљке.

По трећи пут, патлиџани су хранили исти раствор након 15-20 дана. Било које ђубриво треба наносити само на мокро тло.

Формирање грма патлиџана у стакленику

\ т

Формирање грмља патлиџана или њиховихПашинкинг се изводи у младом добу када поврће достигне висину од 20 до 25 центиметара. Како је натопљен патлиџан? Горњи део чауре се уклања. Кампер такође може ухватити од 1 до 3 бочна пуца, остављајући најјаче на грму. Затим се бочни избојци стисну. Захваљујући овим методама за чување патлиџана у стакленику, они постају све компактнији, штавише, грм се развија брзо, што се не може радовати, јер се плодови формирају муњевито, а сама биљка не осећа велики стрес у процесу развоја.

Патуљасти патлиџан у стакленику

С обзиром да су избојци патлиџана веома ломљиви и лако сломљени, посебно ако су плодови велики, важно је да их вежете на снажну потпору - у стакленику морате да поставите тапете, протежу се преко редова жице патлиџана или копате у близини грм масиван клин, који би по висини био једнак одраслом грму патлиџана.

Што се тиче компактних сорти, оне не захтевају везање - њихове стабљике су чвршће и гушће. Ако сте забринути због чињенице да грмље не могу издржати тежину плодова, уклоните све додатне изданке из главног стабла, остављајући 2-3 најјаче.

Филтрација патлиџана у стакленику

Цвеће у патлиџану бисексуално, самооплодне. За боље опрашивање, морате куцати у грмље ујутро или га лагано протрести.

Код патлиџана, осим за појединачне цветове, у вилици стабљике могу се појавити цватови са 2-5 цветова. Ако оставите један јајник, уклоните друге, онда плод расте.

Посебни услови заАубергине греенхоусес

Неколико речи о стакленицима. Код компетентне бриге о биљкама, осјећају се добро под било којим склоништем. Али са чисто практичне тачке гледишта, патлиџани у стакленику поликарбоната имају повољније услове раста. У таквим стакленицима лакше је бринути се за њих, правилно провјетравати, залијевати и праводобно примијетити штеточине. Биљне биљке су увек нежне и крхке од оних које расту на отвореном простору. Чинећи вијенац од врхунских сорти патлиџана за тапете за правилно формирање грма, то се не може заборавити. За сорте ниског квалитета није потребна подвезица. Није потребно пасти патлиџан, довољно је уклонити са стабљика замрзнуто лишће и неразвијене јајнике.

Болести и штеточине патлиџана и борба против њих

Саставни део бриге о било којој биљци је борба против болести и штеточина. Али да би га водили, потребно је "познавати непријатеља у лице". Ево листе најчешћих проблема ове врсте који се могу сусрести у процесу узгоја патлиџана.

  • Црна нога. Узрочник ове болести је гљивица. Појављује се у облику тамњења у бази јајника. Када се детектује, погођена биљка се уништава, а читаво земљиште у стакленику третира се раствором клорног креча.
  • Цват. Такође и гљивичне болести. Симптоми су "зарђале" мрље на листовима, избељивање на полеђини листа, труљење. Третман се врши третирањем оболелих делова биљке раствором бакар сулфата. Снажно оштећени листови се уклањају из грма и спаљују.
  • Мозаик- Вирусна болест. Споља изгледа као светло или тамно зелене тачке на листу. Ове последње су често деформисане у току болести. Једини начин борбе против манифестације мозаика код одраслих биљака је уклањање и уништавање оштећених грмља.
  • Патлиџане могу напасти уши, гриње и беле бркове.
  • Од лисних уши помоћи ће прскање младих биљака интензивним притиском воде. Али није уништио биљке! У случају јаке инфестације лисних ваши, третирати патлиџане инсектицидима.
  • Како би се спријечио настанак гриња, помоћи ће исправити влажност зрака. Обично се инсект покреће на ниској влажности. Међутим, влажност изнад 70% се не може толерисати. Прозрачите стакленику поподне у врућем времену.