Како се бринути за лимун код куће

Лимун је у својој суштини непредвидљив, способан је доносити плодове и зими иу лето, али не може сваки вртлар то постићи. Како се постижу једногодишње плодоносне биљке, описат ћемо у чланку.

Избор сорте. Код куће, лимун мора одабрати одређену сорту. Кућни лимун је мали, доноси плодове сваке године и не захтева тешку негу. Маиер, или, како га зову, кинески патуљак - најпопуларнија врста кућне биљке. Слава не толико киселог воћа. Не препоручује се узгајање врло високих лимуна, јер брига о њима захтијева редовну и темељиту његу. Биљкама је потребна подвезица и шишање. Трансплантација лимуна ће вас приморати да купујете све више и више капацитета.

Основна правила за негу лимуна .

1. Осветљењеје најважнији услов. Од постављања лимуна у просторију или на парцели, количина будућег воћног биљака у потпуности зависи. Није пожељно да се у северни део собе ставља лимун, јер има мало светла. И мораће да се инсталира додатно осветљење у облику дневне светиљке. На јужној страни сунчеве зраке могу сагорети биљку, тако да ће понекад бити неопходно да се умјетно створи сјена за њу.

2. Температура . Лимун почиње своју историју у пацифичким тропима, веома је осјетљив на температуру. У периоду сазревања пупољака треба да варира од 15 до 17 степени, у периоду одмора - не прелази 20 степени. У летњем периоду биљкадозвољено да се креће на веранду, лимун воли хладноћу, али не може да толерише скице.

3. Влажност.Увек посматрајте стање тла, не треба да буде суво. Љети је потребно залијевати 3 пута тједно, а зими један. Чак и пренос лимуна не утиче на овај режим. Прије самог залијевања, воду треба заштитити око 6 сати.

4. Гнојива за лимун.Није за све биљке потребна таква исхрана. Гнојива захтијевају само биљке старе три, четири године. Специјалне продавнице продају средства за побољшање општег стања биљака, али се гнојива за лимун могу направити и самостално код куће. На пример, да бисте повећали број плодова по биљци, убаците љуску јајета, додајте је у воду и залијте лимун.

5. Обрезивање и пренос лимуна.Млада биљка се пресађује једном у 10-12 мјесеци, биљке старије од 2-3 г. Пресађивање листа се најчешће изводи у рано прољеће или рану јесен. Резидба није ништа мање важна. Побољшава плодност и формирање густих круница. Када лимун нарасте на 25 цм, дебло се стеже, да би се створиле нове бочне гране. Плодови се појављују само на гранама од 3 или 4 реда, тако да не морају чекати кратко вријеме. Вертикалне гране успоравају овај процес, потребно их је одрезати. Да би се круна створила, исти лимун треба ротирати једном недељно, да би се биљка равномерно загрејала са свих страна.

Проблеми с неговом лимуном:

1. Недостатак воде. Листови постајужута и лабава. Изађите - сипајте натопљену воду испод коријена, замотајте буре с влажном газом, поспите круну хладном водом.

2. Падајући листови.Разлог је претешко заливање. Излаз је хитна трансплантација. Пре премјештања у другу посуду осушите коријење.

3. Биљке су хладне. Круна пада, труп почиње да потамне. Излаз је трансплантација лимуна, који га даље преноси на топло добро осветљено место.

4. Биљке су вруће.Смеђе мрље на лишћу. Излаз - уклоните биљку из обилне светлости и пребаците је на хладније место.

Запамтите, лимун се веома слабо толерише због брзе промене у окружењу, почиње да боли и погоршава њен раст. Да би се то избегло, то није често промена станишта.