Како се бринути за божур у јесен

На основу искуства вртлара, можемо рећи да божур није захтјевна биљка. Међутим, не заборавите да је барем елементарна акција на његовој бризи неопходна.

Одмах, брига о божу у јесен је много тежа него у љето или прољеће у години. Ако пратите све смјернице, слиједите основна правила, моћи ћете биљци пружити богато цвјетање.

Посебност бриге о божу у јесен

У јесен ове године прво место је управо права исхрана, која ће позитивно утицати на зимовање биљака. Дакле, како припремити биљку за хладно?

Ђубрива за божур

Храњење се уводи почетком или средином јесени, није могуће касније, када се појаве прве смрзавања, а гнојива не доносе ништа добро биљци. Међутим, не заборавите да је у свакој регији ваша клима, тако да се морате усредоточити на вријеме. Коријен божура има једну веома атрактивну особину свог раста, расте у јесен са невероватном брзином. Зато је неопходно да се, пре свега, брине иза кореновог система. Већина вртлара прави калијум или фосфатна ђубрива.Њихова примена даје низ предности:

1. У наредној сезони ће се појавити већи број бубрега.

2. Цветање биљке ће бити шик изглед.

3. Жбун ће брзо расти и значајно се повећавати у величини.

Уводе се на два начина: у течном и сувом облику. Ако дани нису врели, ондакористити течна ђубрива. Медиј је растворен у води и заливен биљком. Проток течности директно зависи од величине пиона.

Мрачно време са бројним падавинама само диктира правила - у овом случају боље је користити суву исхрану. Слажете се, у овом тренутку, течна ђубрива се једноставно исперу и неће донети ништа биљци. Гранулирано облачење је нешто што вам је заиста потребно. Ефекат њиховог дугог трајања, и биљка апсорбује хранљиве материје равномерно.

Обрезивање божура у јесен

Не слушајте савјете сусједа! Није потребно одлагати обрезивање биљке до пролећа. Изводи се са почетком првих мраза, најчешће је то октобар или новембар, али и овде је потребно узети у обзир регионалне карактеристике.

Обратите пажњу! Рано обрезивање жбуња ће га ослабити, сходно томе, зима ће преживети, а на пролеће неће нарасти до величина о којима сањате.

Рунаваи уништен на нивоу земље, алат га продубљује. Секције се исеку и сипају пепео. Сва смећа се спаљују, тако да тамо нема штеточина.

Како пресадити божур у јесен

На почетку јесени, грм је пресађен. Тло за будуће божуре се припрема унапред. Јама би требала бити дубока око 50 центиметара. Први слој је дренажа (25 цм). Могу бити цигле од песка или цигле. Након остављања слоја ђубрења са ђубривом (калцијум, калијум, хумус). Рупа се пуни водом и не додирује се 7 дана. За то време земља ће напредовати ида засади, односно божур може бити посађено.

Обратите пажњу! У првој години садње грм неће цветати, али божур изгледа добро неговано. Треће године на њој би требало да се појаве пупољци.