Како савити профил за суву градњу

Популарни грађевински материјал се користи за израду савршено глатких површина. Али сада, од квалитетног сувог зида, почеле су се изводити конструкције савијеног облика - лукови, вишеслојни плафони и нише. Можете креирати сличне декоративне елементе независно, али прво ћемо сазнати како да савијете профил за суви зид да бисте добили жељени облик. Поред тога, потребно је научити како направити чврсти метални оквир за фиксирање закривљеног дијела.

За коју сврху треба савијати профил од гипсаних плоча?

Гипсана плоча (ГКЛ) се користи за креирање различитих фигурираних елемената. Модерна уградња спуштених плафона није без употребе овог материјала. Приликом израде дизајна плафона користе се следећи елементи:

 • Кругови различитих пречника
 • Тачни квадрати или правоугаоници
 • Валови, степени, сунце и многи други елементи

Поред тога, профил савијеног профила је потребан у следећим случајевима:

 • Ако се формира висок лук, профил се може склопити у лук
 • Када се плафон формира у облику једне композиције са преласком појединих фигуралних компоненти на зидове
 • Приликом уградње нише са закривљеним елементом
 • Приликом креирања лучне партиције која има комплексну кривину

Било који од горе наведених случајева претпоставља да је потребно савити профил сувог зида тако да се конструкција инсталира на основу дате шеме. Ако су сви кораци исправни, онда ће профил бити једноставан за инсталацију.

Савијање металних дијелова оквира, намијењених сухозиду, потребно је строго према схеми. Стога, да би правилно савили велику површину профила, проучавамо приложену инструкцију.

Потребни алати и материјали

Рад са јаким листовима подразумева потребан сет прибора. Да бисте правилно савили металне делове, направили један од њих потребним резом, као и да извршили њихову квалитетну монтажу, користите следећи прибор:

 • одвијач
 • метални одвијач
 • Оловка, рулет и тачан ниво зграде
 • Специјалне маказе за рад са металом

Поред тога, могу бити потребни следећи елементи:

 • Јаки метални профили за које ћемо поправити ГКЛ
 • Разни монтажни елементи, нпр. Вијци

Приликом савијања листова морате водити рачуна о сопственој сигурности, руке треба прекрити заштитним рукавицама како бисте избјегли појаву разних огреботина и вртова. Посебне заштитне наочаре такође могу бити корисне за вас. Поступак израде конструкција из профила потребног обрасца ће вам потрајати 20 минута ако пратите препоруке.

Почињемо да савијамо и фиксирамо профил

Како савити профил за дривалл? Могуће је савијати водећи профил, јер је сталак намијењен да подржи главну тежину будућег дизајна. Приликом креирања лучне рупе, морате применити посебан профил лука.

Потребно је савити све профиле пре него што се директно монтирају.Рези под правим углом помажу да се профилу обезбеди жељени облик. Постоје два начина извршења, у зависности од тога који део металног профила ће се користити за инсталирање чврстог скелета:

 • Резови треба да буду направљени на обе стране материјала. Основа остаје цјелина, ова метода је погодна за израду кружних елемената
 • Секција се изводи на основу елемената оквира. Тада би једна страна требала бити исечена и савијена

Што је мањи радијус будућег завоја, то чешће морате да сечете. Најчешће су фигуре украшене строповима, понекад и зид може бити украшен различитим облицима. У овом случају, савијање треба да се уради након формирања оквира првог нивоа. Кривуља савијања профила је следећа:

 1. Правимо ознаке за први ниво оквира. Ово је обавезно, јер без ове акције немогуће је извести сложене елементе фигуре;
 2. Одрежемо жељени профил на жељену дужину. Да бисте направили скраћивање, морате користити специјалне металне маказе;
 3. Правимо резове под правим углом, један мора ићи паралелно с другим, иначе се елемент неће савити. Корак за њихово извођење може варирати, али је унутар 50-80 мм;
 4. Резове правимо дуж цијеле дужине или строго на мјесту гдје ће се направити сљедећи завој;
 5. Одсећи ћемо материјал до готових линија за означавање;
 6. Инсталирамо завршни елемент за причвршћивање, савијајући га док се фиксира;
 7. Поправљамо све компоненте,дајући им дату форму.

Прије савијања, конструкција се фиксира вијцима. Ово је једноставан начин да поправите будући скелет да бисте добили прави елемент декорације.

Да бисте инсталирали дизајн из низа заобљених облика, можда ће вам требати помоћ, будући да је инсталирање гломазног дијела тешко самостално. Потребно је пажљиво пазити на посао, тако да се све ради по схеми, изашао је потребан облик савијања.

Приликом фиксирања оквира који садржи кривочулне облике, сваки дио треба провјерити на нивоу зграде, јер је веома важно да се све компоненте налазе у једној равнини.