Како сами одредити равнину земље

Дефинишите заштитну жицу за уземљење

Што је уземљење, зашто је потребно и како одредити жицу уземљења? Све су то питања која често стављају наше суграђане који имају релевантно знање до застоја. Стога ћемо у овом чланку покушати да откријемо сва ова питања и објаснимо основне захтјеве за проводнике уземљења.

Уземљење и његови стандарди уградње

Пре него што пређемо директно на потрагу за заштитним тлом, хајде да одредимо шта је то и зашто је уопште потребно. После свега знајући да ће нам бити много лакше да га дефинишемо у шеми или на месту.

Шта је уземљење?

Према одредби 1.7.29 ПУЕ заштитно уземљење је уземљење електричних инсталација и апарата у сврху електричне сигурности. Непосредно у процесу преноса и дистрибуције електричне енергије, ова жица не преузима никакву улогу. Његова главна сврха је смањити потенцијал кућишта електричне опреме у случају ванредних ситуација.


Шта је заштитно уземљење?

 • Погледајмо ово питање детаљније. Због тога имамо фазни и нулти проводник, након чега струји електрична инсталација. Проводник за уземљење у овом процесу апсолутно не учествује, па зашто вам је потребан?

Обратите пажњу! Ево и онда једнофазну електричну мрежу сматрамо најчешћом.

 • Жица за уземљење повезује кабинет ваше машине за прање веша, гвожђа или било ког другогелектрична опрема са тлом. Као што смо већ приметили, под нормалним околностима је без напона.
 • Струја тече кроз фазни и нулти проводник. Али, сада претпоставимо ситуацију када је проводник фазе или нула оштећен изолацијом и он је у контакту са кућиштем ваше електричне инсталације. Из кутије се појављује напон. Стога, када је додирнете, ударит ће вас електрични удар.
 • Ако је ваше кућиште повезано са земљом помоћу проводника за уземљење, тада ће вишак потенцијала на жици за уземљење ићи на земљу. Ова формулација није потпуно тачна са техничке тачке гледишта, али најтачније објашњава ток изборних процеса. Зато ме професионалци траже да се не срамотим. Као резултат тога, чак и ако је изолација изолације кратког споја на кућишту оштећена, можете сигурно додирнути електричну инсталацију.

Захтеви за жицу за уземљење

Опћенито, питања везана за заштитно уземљење у ПУЕ посвећена су цијелом одјељку. Овде су предвиђене различите варијације уземљења за електричне инсталације до и изнад хиљаду волти, питање шема заштите уземљења, пресека за сваки појединачни случај и још много тога.

Ми ћемо се фокусирати само на питања која се односе на једнофазне електричне мреже:

 • Најлакши начин да сазнате која је жица уземљења да је дефинишете у боји. Према тачки 1.1.29, ПУЕ мора бити означен жуто-зеленом бојом.


На слици су приказане најчешће шеме уземљењаелектрична опрема за једнофазну мрежу

\ т
 • Слично томе, заштитна жица проводника означена је словним симболима - ПЕ. Пожељно је да се ова ознака може наћи у схемама или на мјестима повезивања електричне опреме.

Обратите пажњу! У неким шемама можете пронаћи ПЕН нотацију. То значи да се користи комбиновани најлон и заштитна жица. То значи да ћемо на ово кућиште или аутобус додати и нулу и заштитну жицу.

 • Ако инсталацију проводите властитим рукама, онда морате знати да заштитна жица не смије имати прекидаче.
 • Што се тиче пресека заштитног уземљења, требало би да одговара Табели 1.7.5 ПУЕ. Код жица које имају попречни пресек од 16 мм2, она мора да одговара пресеку фазне жице. Ово правило се односи на све жице и каблове који садрже и нулу и заштитну жилу.
 • Ако је нула жице положена одвојено од напајања, онда, према параграфу 1.7.127, његов попречни пресек не сме бити мањи од 2.5 мм 2 ако заштитна жица има заштиту од механичких оштећења, на пример, постављених у ребро. Ако нема такву заштиту, инструкција налаже да се одабере бакарни проводник попречног пресека од најмање 4 мм2.
 • Вриједно је споменути материјал овог водича. Мора одговарати материјалу фазног водича. Али будући да је у стамбеним насељима и становима од 2001. године дозвољено само бакрено ожичење, онда се мора заштитни заштитни жица од овог материјала.

Дефиниција уземљењажица

Оно што смо већ рекли, најлакши начин да сазнамо која жица иде до темеља јесте да је дефинишемо у боји или по абецедном називу. Али у нашој земљи то није увек и далеко од свега се ради по правилима. С тим у вези, може постојати питање дефиниције проводника за уземљење.

Проблем са жицом за уземљење коју можете имати на два места је разводна табла и разводна кутија:

 1. Почнимо од централе.Овде је лако дефинисати жицу за уземљење. Имамо фазну жицу која је повезана са вратима машине. Нула жица је повезана са УХФ и бројачима. Ожичење нема склопне уређаје и уземљено је.


Тражимо заштитну жицу за уземљење у разводној табли

 1. У дистрибуцијској кутији све је мало теже . Овде имамо четири, а још више, једињења која одређују која је припадност довољно тешка без обојења.
 • Овде постоји неколико опција. Најједноставније је одредити са сокетом, који је управо повезан са овом кутијом. Да бисте то урадили, уклоните напон из ове групе. Отворите најближу утичницу. Жица за уземљење ће бити повезана са утичницама за уземљење. Остаје само да се прати ова жица у разводној кутији.
 • Ако све жице у разводној кутији имају исту боју, онда је све мало компликованије. У овом случају, мораћете да поступите по методи искључења. Као прво, искључујемо фазне жице.
 • Одредите фазни проводник као најједноставнији прекидач. То није нулаНЕ заштитна жица не прелази на прекидач. Према томе, веза од које једна жица иде до прекидача је јасно ожичење групне фазе.

Обратите пажњу! Повезивање две жице је закључак са прекидача. Према томе, таква једињења су одмах искључена из даљег разматрања.

 • Сада остаје да се дефинише нула и заштитна жица. Да бисте то урадили, уклоните напетост из ове групе. У принципу, све прекидање у електричном кругу треба увек вршити само са уклоњеним напоном. Зато што цена журбе може бити веома велика.


Тражимо заштитну жицу за уземљење у разводној кутији

 • Након тога морамо искључити жице на једној од двије могуће везе. Након одспајања жице, потребно је изоловати или растворити га како би се елиминисао судар између себе и кућишта разводне кутије.
 • Сада стављамо напетост у групу. Ако после тога немамо осветљење и утичнице, онда је то била нула жица. Друга веза је заштитно уземљење. Ако све ради као видео, ово је наша заштитна основа.

закључак

Као што видите, бакарна жица за уземљење није претешка. Главна ствар је показати мало интелигенције и стрпљења.

Штавише, овај примјер јасно показује све недостатке нашег индиферентног односа према нормама и правилима. На крају крајева, њихово једноставно поштовање могло би нам уштедети много времена и елиминисати много непотребног рада.