Како сакупити диммер са својим рукама - дијаграм и упутство о монтажи

Слажем се, понекад постоји потреба за подешавањем осветљења лампе. Па, стварно, није увек неопходно да сија пуном снагом. Ако сте у вечерњим сатима окупили своју породицу у салону за разговор, прилично пригушено осветљење. Зашто укључујете лустер на пуну снагу, возите преко додатних киловат-сати и плаћате за електричну енергију. У овом случају, осветљивач се подешава, иначе се уређај назива пригушивач. Уз његову помоћ можете променити електричну снагу лампе и на тај начин подесити осветљеност светла. Многи мушкарци, познаваоци електротехнике и радио електронике, сакупљају димер властитим рукама.

Али овде је сасвим логично питати, зашто вам је потребан саморегулативни диммер, ако можете ићи у продавницу електричних производа и купити фабрички уређај? Прво, цена регулатора фабрике је једноставна за рећи да није мала. Али ово је још увек полу-живот. Понекад постоји потреба да се инсталира димер, на пример, за столну лампу. А ако одете у продавницу, није чињеница да ћете наћи уређај величине коју тражите, тако да је можете гурнути у такав уређај за осветљење. Тако да је проблем да сакупим диммер код куће властитим рукама, ипак је то релевантно и зато ћемо му посветити овај чланак.

Главна сврха и суштина диммера

Неколико речи о томе шта је димер и зашто је уопште потребно?

Овај електронски уређај је намијењен за промјену електричне енергије. Често се на овај начин светлост мењарасветних уређаја. Ради са сијалицама са жарном нити и ЛЕД-ом.

Електрична мрежа снабдева струјом која има синусоидни облик. Да бисте променили осветљеност сијалице, потребно је да на њу подесите обрезани синусоид. Одсечени предњи или задњи део таласа може бити последица тиристора уграђених у диммер шему. Тиме се смањује напон који се примењује на лампу, што смањује снагу и осветљеност светла.

Важно је запамтити! Такви регулатори стварају електромагнетне сметње. Да би их смањили, кругови за пригушивање укључују индуктивно-капацитивни филтер или пригушивач.

елементи схеме

Почнимо са чињеницом да ћемо дефинисати које ћемо елементе требати за схему регулатора осветљености.

У ствари, шеме су прилично једноставне и не захтијевају било какве оскудне детаље, могу се рјешавати чак и не баш искусним радио аматерима.

 1. Симистор. Ово је триодни симетрични тиристор, иначе га зову и Триак (име је отишло са енглеског). То је полупроводнички уређај који је тип тиристора. Користи се за операције на електричним колима у 220В.Симистор има два главна излаза снаге, на које је серијско повезано оптерећење. Када је симистор затворен, он нема проводљивост и оптерећење је искључено. Чим се примени на сигнал за откључавање, између електрода се појави проводљивост и укључи се терет. Његова главна карактеристика јеретенциона струја. Докле год његове електроде тече више од ове вредности, симистор остаје отворен.
 2. Динистор. Односи се на полупроводничке уређаје, врста је тиристора и има двосмјерну проводљивост. Ако детаљније размотримо принцип његовог рада, онда је динистор два диода, које су укључене у смеру једна од друге. Динистор се на други начин назива ђакон.
 3. Диода. То је електронски елемент, који, у зависности од тога у ком правцу добија електрична струја, има различиту проводљивост. Има две електроде - катоду и аноду. Када се на диоду примени директни напон, он је отворен, у случају обрнутог напона диода је затворена.
 4. Неполарни кондензатор. Њихова главна разлика у односу на друге кондензаторе је да се могу спојити на електрични круг без обзира на поларитет. Током рада дозвољена је промена поларитета.
 5. Константни и променљиви отпорници. У електричним круговима, они се сматрају пасивним елементом. Константни отпорник има неку врсту отпора, у варијабли, ова вриједност може варирати. Њихова главна сврха је да претворе снагу струје у напон или обрнуто, због струје, да апсорбује електричну енергију, да ограничи струју. Наизменични отпорник се иначе назива потенциометар, има контакт који се креће, такозвани мотор.
 6. ЛЕД индикатор. Ово је полупроводнички уређај који има транзицију електрон-рупа. Када електрична струја прође кроз њу, она ствараоптичко зрачење.

Узорак димера на семистеролу користи метод контроле фазе. У овом случају, главни регулациони елемент је симистор, у зависности од његових параметара, снага оптерећења, која се може повезати са овом шемом. На пример, ако користите симистор БТ 12-600, онда можете подесити оптерећење снаге до 1 кВ. Ако желите да направите димер за јаче оптерећење, изаберите симистор са великим параметрима.

Принцип рада

Пре него што направите димер својим рукама, хајде да сазнамо која је суштина његовог рада.

 • При спајању кола на електрични круг, он прима измјенични напон од 220 В из мреже. Када је у синусоидном напону полу-период позитиван, кроз отпорнике и једну од диода струја почиње тећи, због чега долази до пуњења кондензатора.
 • Чим напон достигне параметар потребан за дисфункцију, струја почиње да тече кроз диистор и кроз електроду контролног сибулатора.
 • Ова струја доприноси чињеници да се симистор отвара. Лампице које су спојене у серију су повезане на коло и пале се.
 • Чим синусоид напона прође кроз нулу, симистор ће се затворити.
 • Када напон синусног таласа дође до негативног полу-периода, цео процес се понавља на сличан начин.
 • Тренутак отварања завојнице је директно пропорционалан вриједности активног отпора у кругу. Када промените овај отпор можете променити у свакомполу-период отварања симистора. Ово ће глатко променити потрошњу електричне енергије сијалица и светлост његовог сјаја.

Детаљи о раду и даљој монтажи уређаја описани су у овом видеу:

дијаграм монтаже

Сада смо дошли да сакупимо димер. Имајте на уму да се струјни круг може окретати, односно користити спојне жице. Али било би боље користити штампану плочу. У ту сврху можете узети фолијски текстолит (довољно ће бити величине 35к25 мм). Диммер, монтиран на седмо-тактне ПЦБ-е, омогућава вам да минимизирате величину блока, имаће мале димензије, што омогућава да га поставите на место конвенционалног прекидача.

Пре него што се почне са радом, набави се колофониј, лемилица, лемилица, секачи и спојне жице.

Следеће, склоп управљачког склопа је састављен следећим алгоритмом:

 1. Примијените дијаграме струјних кругова на плочу. За налазе, спојни елементи избушују рупе. Користећи нитро-боју, нацртајте путању шеме, као и одредите положај монтажних јастука за лемљење.
 2. Затим, одбор мора бити поспремљен. Припремите раствор избељивача. Узмите посуђе тако да даска не лежи чврсто на дну, а са угловима као да почива на његовим зидовима. Када се дигестија повремено окреће, мешајте раствор. У случају када треба брзо да се уради, загрејте раствор на температуру од 50-60 степени.
 3. Сљедећи корак је лустеринг плоче и испирање алкохолом (ацетон за употребуније пожељно)
 4. У отвореним отворима, уградите елементе, одрежите додатне крајеве и употребите лем за брисање свих контаката.
 5. Потенциометар са лемним жицама.
 6. И сада је прикупљена схема диммера тестирана за жаруље са жарном нити.
 7. Прикључите сијалицу, укључите струјни круг у електричној мрежи и окрените дугме потенциометра. Ако је све правилно састављено, онда треба променити осветљење сијалице.

конекција

Типично, димери се постављају за постављање прекидача. То јест, он је монтиран на фазном прекиду доследно са оптерећењем. Успут, ово је веома важно, као и код прекидача. Ни под којим условима не мешајте фазу и нулу, ако поставите диммер на нулу, електронски круг неће успети. Да бисте избегли грешке, пре него што их инсталирате помоћу индикатора одвијача, проверите да ли имате фазу, а где је нула.

Следећи алгоритам је следећи:

 1. Објасните радно место претварањем улазног аутомата у собу или стан.
 2. Демонтирајте прекидач са монтажне кутије.
 3. Направите напон и одвојите жице да бисте прецизно одредили фазу и нулу. Идентификујте детектовану фазу на неки начин (маркер или траку).
 4. Поново искључите напајање. Спојите стезаљке димера на фазну жицу, излазне стезаљке су повезане на оптерећење. У творничким регулаторима, терминали су означени, у ком случају је потребно направити прикључак према ознаци. Али за димери нема фундаменталне разлике, такофазна веза може бити произвољна.
 5. Затамњивач за ЛЕД лампе 220В, који је израђен властитим рукама, постављен је тачно исто тако. Једина фундаментална разлика, мора бити инсталирана испред контролера ових лампи. То значи да излаз димера иде на улаз контролера.

Демимер који сте покупили властитим рукама може се користити не само као регулатор снаге на седам метара освјетљења. Помоћу њега можете променити брзину издувног вентилатора или подесити температуру лемне главе. Дакле, ако сте пријатељи са радио-електроником, прилично сте способни за контролу тајмера. Можда то неће увелике олакшати ваш живот, али сама чињеница да сте је сами створили је већ добра.