Како садити божуре из семена: нијансе, опис процеса

У ствари, узгајање божура из семена није превише тешко. Само је то прилично дугачак и проблематичан. Али, показујући упорност и пажњу, не само да можете одушевити себе и пријатеље оригиналним цвијетом, већ, можда, извући нову сорту која ће изненадити љепоту.

У сваком случају, узгој божура са сјеменкама је фасцинантна ствар. Дугорочно очекивање цветања само повећава интерес, а резултат, ма како то било, изазиваће само позитивне емоције. Верујте ми, сваки божур, изнешен сопственим рукама, воле више од најлепше биљке купљене за велики новац. Уосталом, придружили сте се истинској креативности, процесу стварања.

Опште информације

Божур - вишегодишња зељаста биљка породице Пионов. Већина сорти зељастих божура, чији се број приближава 5000 и постаје све више и више, добија се или од млека кикирикија или укрштањем са другим врстама.

Цвијеће и лишће божура су врло декоративне, лијепе су како у вртном аранжману тако иу букетима. Овај мирисни цвет је симбол Кине. Очигледно, тешко је наћи двориште, у којем не расте барем један грм - то доприноси њиховој љепоти, профињености и једноставности садње и бриге о божурима на отвореном.

Умножавање божура најчешће поделом ризома је једноставна и поуздана метода, сортне особине су увијек сачуване. Размножавање семена је много компликованије. Ово занимање је прилично напорно и резултат је чекањапотребно је много времена - јер од тренутка сетве семена до појаве првих цветова прође око 5 година, дрвеће (кинеске) божуре касније цветају.

Осим тога, не можемо предвидети и планирати резултате - највјероватније на излазу, цвијеће ће изаћи, много другачије од матичне биљке, можда неће имати ништа с тим.

Плод божура је вишеслојни у облику звезде. Свака брошура садржи неколико великих сјаја црне или смеђе боје. Приликом дозријевања летак се отвара на шаву. Неке врсте семена божура уопште не дају.

Зашто се божури од семена разликују од матичне биљке

Практично је немогуће узгајати из семена божура, слично онима чији сте семе сакупили. У најбољем случају, сличност ће се задржати у 10% садница. Зашто? Јер ово је закон природе.

Божице које култивишемо у нашим баштама, најчешће су резултати узгоја божурског млека и његових рођака. Основа узгоја - селекција и хибридизација. Одабиром, фиксирамо жељена својства биљке, кроз хибридизацију, постоје нове сорте. То је, наравно, веома поједностављен приступ.

Биљке из којих сакупљамо семена не расту у вакууму. На нашем локалитету може бити много сорти божура. Чак и ако то није случај, божура се узгаја у дворишту блиских и удаљених сусједа. Пчеле и други инсекти, без опрашивања које се неће формирати, не разликују сорте и седе на било ком цвећу.

Узгајивачи који су укључени у настанак нових сорти, по правилу, садрже биљке у условима изолованих пластеника и стакленика, гдје их опрашују ручно. То је тежак и сложен посао који захтева посебна знања и вештине. Поред тога, хибридна семена имају тенденцију да раздвоје сортне карактеристике, што у 90% случајева лоше утиче на изглед боја, а 1% доводи до појаве нове сорте, која се даље полира. Даљи узгој божура врши се методом селекције већ током вегетативне репродукције.

Да ли баштован зна да семе које потиче од хибрида краставаца или парадајза неће добити ништа добро за наредну годину. Ови закони важе и за цвеће.

Опрашивање пчелама и лептирима даје биљци семе. Свака биљка, која је нарасла и од семена једног дугог репа, може се разликовати у боји, кукичању и величини цвијета. Ово је нормално. Што је сорта сложенија, мање је вероватно да ће биљка која је израсла из семена наликовати оригиналу. Али то је могуће.

Карактеристике клијања семена

Сјеме божура савија се прилично споро, тако да изглед степеница касни. Ако их сијате зими, са доласком топлоте, семење почиње да расте, само на првом постоји корен. Да би се појавило да расту пупољци, биљка треба још један хладни период. Као резултат тога, вероватно је да се степенице појављују већ другу годину.

Међутим, могуће је убрзати клијање, мало заваравајућу природу. Најбоље је то урадити скупљањем сјемена без чекања на њихфулл сазревање Нећемо прецизирати услове за сакупљање семена - они су различити у различитим регионима. Само сачекајте да се вишеструка прича распрсне, а још се тамне сјеменке могу видјети кроз полуотворени затварач. То значи да семе треба засадити.

Али може се десити да су сјеменке спремне за слетање, а температура ваздуха на улици је прилично висока. Ако ћете код куће прождријети божур, гдје можете контролисати температуру, почните слетати. Ако је слијетање планирано на улици - не жури. Извадите семе из кутија, помешајте их са влажним песком и ставите у фрижидер. Тамо ће чекати прикладније време. Не заборавите да проверите само садржај влаге у песку.

Ако ћете купити семе, имајте на уму да се са продуженим складиштењем вероватноћа ниских или дуготрајних сличности повећава. Како расту кикирики из сјемена, а убрзава сличност, даље.

Засад семена божура у отвореном тлу

Претпоставићемо да је вријеме прикладно, а сјеме се покупи на вријеме. Време је да се спустимо. Најмања невоља чека на вас ако посадите семе директно у отворено земљиште. Али имајте на уму да такав начин узгоја није погодан за регионе са хладном климом и оштрим зимама - где ће семе једноставно замрзнути.

Место слијетања мора бити припремљено унапријед. Ископајте земљу, уклоните коров и камење. Ако је ваша земља лагана, размислите шта се догодило. Ако није, додајте песак на земљу и који је тресет ниског квалитета (у горњој киселој реакцији), илидобро печена црни грах. Ако је земљиште кисело, додајте пепел, креч или доломитно брашно у количини од 1 литар може 1 квадратни метар. Велл поур

Сутрадан почињемо да слетимо. Можете садити семе у плиткој кутији, ископати их у земљу, или можете ићи директно на тло, само означите мјесто слетања добро, тако да га лако можете пронаћи у прољеће. Када садите директно у земљу, направите плитке ровове на растојању од око 20 цм и распоредите семе, ширећи их сваких 10-15 цм, што је учињено како би се саднице лакше брину. Затворите семена на дубини од приближно 2 цм

Са почетком хладноће, добро уроните место слијетања у дебели слој (не мање од 10 цм) лишћа, сухе краве или сламе. У оштрим или лаким снежним зимама, засађивање одозго мора бити прекривено гранама смреке или слојем малча до 20 цм

Клијање семена у затвореном простору

Унапред, сјеменке су проклијале у регионима где је директно слетање у тло немогуће због климатских услова, или када желе да скрате време од сетве до цветања још једну годину.

Овдје прије слијетања на стално мјесто морају проћи 3 фазе, и то: топлинска фаза - хладна фаза - фаза топлине.

Прва топлотна фаза . Узмите широку здјелу, сипајте на дно 1-2 цм лагано плодно тло, одозго - слој пијеска 3 цм. Добро навлажите подлогу, можете је претходно загријати. Пресавијте површину пијеска сјемена, поспите га пијеском, излијте га топлом водом. Покријте посуду чашом или је умотајтењен транспарентни филм ствара ефекат стаклене баште. Пре садње, препоручљиво је да семе потопите у раствор "Хетероаукин" или "Епин" 6-10 сати.

Затим, ваш задатак ће бити да одржавате потребну температуру, вентилацију и влагу тла (око 15%) до појаве коријена у дужини од 1-2 цм. ове батерије, електричне боце за топлу воду или лампе.

хладна фаза . За оне биљке, у којима је било корена, време је за хладну фазу. Пажљиво уклоните семење са супстрата, мало га стегните и ротирајте га у тресетинску таблету или у малу тресетну посуду. Поставите засађене биљке близу једна другој на пладњу или велику палету. Сада би температура садница требала бити 6-10 степени. Пратите влажност (она би требала бити око 10%) и тако да нема оштрих промјена температуре. Хладна фаза траје 3-4 месеца. Потребно је дневно емитовање.

Друга топлотна фаза . За оне биљке у којима се први лист предао, хладна фаза је завршена, почела је друга топлина. Ставите их у кућу или стакленик и обавите на температури од 18-22 степена, редовно залијевајте.

Брига о садницама

Када опасност од прољетних мразева нестане, биљке из куће могу се пренијети у врт. Водите рачуна о хладу, пазите на влагу.

Од тог тренутка, брига о садницама које се узгајају у затвореном простору и на отвореном тлу ће бити иста. Састоји се од регуларног плијевања,попуштање тла и наводњавање.

Слетање на стално место

Пресађивање садница божура у јесен на стално место потребно је одмах, како се љетна врућина спушта. Имамо младе биљке које се препоручују за садњу одраслих божура, на удаљености од најмање пола метра за патуљасте сорте и око 1 метар за сорте уобичајене величине.

Имајте на уму да ће, упркос свим напорима, само 1/3 семена моћи да убрза клијање. Остали могу пасти следеће године, па чак и годину дана касније. Годину дана касније, након засађивања на стално мјесто, божуре из семена треба узгајати на исти начин као и биљке размножене подјелом.

Чак и ако створите нову врсту божура, вјерујте ми, добит ћете задовољство. А самоникли божури ће украсити ваш врт и постати предмет поноса.