Како разбити парадајз у стакленику за добру жетву

Узгој парадајза у стакленику може бити током цијеле године, ако се правилно разломи.Када створите потребне услове, парадајз брзо почиње покупити лиснату масу, засјенити свјетло, повећати влагу у тлу и спријечити циркулацију зрака. Сенка и прекомјерна влага могу узроковати гљивичне болести које се брзо шире и на друге биљке, што доводи до неизбјежног губитка усјева.

Обрезивање парадајза у стакленику: потребан рад за добру жетву

Храна од парадајза иде од корена до лишћа и плодова. За добро сазревање потребно је уклонити део лишћа који узима неопходна хранива из тла. Биљкама је потребна топлота, свеж ваздух и стална брига. Формирање грмља ће помоћи да се произведе богата жетва.

Урод рајчице омогућава добру и богату жетву

Разбијање лишћа је неопходно из више разлога:

 • Густи доњи дио биљке ствара много сјене, не допуштајући сунцу да дође до плода;
 • Масивни листови одузимају хранљиве материје и минерале плодова биљака;
 • Снажан бедем спречава нормалну циркулацију ваздуха, стварајући додатну влажност;
 • Додиривање тла, доњи листови парадајза труну, узрокујући репродукцију разних микроорганизама.

За формирање јаких и здравих плодова потребно је редовно провјетравање стакленика и стално чување биљака. Лишће старог и сумрака се уклања да би се спречила инфекција других делова парадајза. Обрезивање непотребних стабљика се повећавабусх ииелд.

Препоруке за резање парадајза у стакленику: садња биљака

За нормалан раст грмља и исправно формирање парадајза, прве стабљике се уклањају након 10-13 дана након садње садница. Управо у овој фази проводите пашкинг. Издужене сорте се беру у једној стабљици. То значи да су уклоњене све латералне пасторке. Код ниског раста оставите 2-3 стабљике.

Страст се изводи у јутарњим сатима, јер је распад лакши, а цјелина пресјека се суши и стеже.

Потребно је темељито прегледати чахуру. У парадајзу у осовини листова расту изданци, који су део главног стабла. Ако се не чисте, биљка обраста лишћем и јајником, стварајући тако тежак терет на грму, као резултат тога, плодови су мањи. Најчешћи начин је ручно уклањање марамица. За то је процес стегнут између палца и кажипрста и разбити га. Уклањање се креће у правцу гумених рукавица. Често вртлари користе нож.

Брање парадајза препоручују искусни вртови ујутро

Във връзка с операциата, следва да бъдат задължаване с некои правила:

 • Користити добро наоштрену оштрицу ножа или стругач;
 • исећи прецизне покрете без повреде других блиско размакнутих стабљика;
 • Оставите изданак дужине 1-2 цм тако да је рез прекратак и ниједан други изданак није формиран.

За време неге потребно је дезинфиковати сечиво у раствору мангана, прећи на третман следећегбусх Максимална дужина укљештеног канала не би требала бити већа од 5 цм, ау неким случајевима почињу се стварати нове на мјесту одстрањеног избојака. Затим се понавља процес панирања. Често из подземља постоје подлоге које треба резати. За преглед и уклањање додатних процеса потребно је једном недељно. Правилно формирање грма је гаранција квалитетне жетве.

Савјети: како се носити с лишћем у рајчицама у стакленику

Парадајз који се узгаја у стакленику захтева уклањање увенулих листова, као и разблаживање листне масе. Рад се изводи у јутарњим сатима, тако да ујутро пада киша. Ако је време суморно, потребно је третирати рез са раствором мангана или активног угља како би се спречила могућа болест са сивом трулежом. Обично се обрезивање одвија мјесец дана прије очекиване жетве. Непланирано уклањање врхова врши се ако је биљка заражена латексом.

Да би се избегло појаву на жени листове на растениата, они треба редовно да се обрабат

.

Правила рвања:

 • Од последње четке, броји 3-4 лишћа које ће покрити биљку од сунчеве светлости и доставити хранљиве материје плодовима;
 • Са оштрим маказама или ножем они обрезују врхове;
 • Након сваког 2-3 грмља, алат за резање се третира у раствору мангана или Пхармајода;
 • Ако је грм инфициран, пролази, садња оболеле биљке се изводи у задњем смеру.

Прво лишће се може очистити када се сади саднице. Остављам 2-3 пута на грмууппер леавес Када се формира прва четкица, постепено почињу да се уклањају доњи листови. Провести процедуру 2 пута седмично за 2-3 елемента како се биљка не би оштетила. Као зрење плода, стабљика је изложена под четком.

Препоручује се да се остави без листова дебљине 30 цм.

Третман се обавља у гуменим рукавицама. Прво, здрави делови биљке се прекидају, на крају рада - болесни и суви листови. Ако се подрезивање врши помоћу стругача или маказа, алат се периодично дезинфикује. Поред доњег, уклоните листове у средини, спречавајући фотосинтезу биљке. У процесу уклањања плодови добијају више светлосних и хранљивих минерала. Утиче на принос и величину поврћа.

Уклањање рајчица у стакленику: вершкование

Да би воће сазрело на време и све силе биљке биле усмерене на конзумирање парадајза, потребно је направити кремасту. Процедура је да се уклони горњи део стабљике. Подрезивање горњег дела је неопходно када се на стабљици формира 5-6 четкица. Сваки узгајивач одлучује самостално када зауставља раст парадајза тако да воће има времена да сазри. Сечење врхова се врши у рукавицама и предметима са оштрим сечивом. Да бисте добили нормалну културу, морате правилно формирати грм.

Помоћу обрезивања парадајза могуће је правилно формирати грм, који у будућности доводи до добре жетве

Постројење мора проћи кроз неколико фаза:

 • Страст за нормалним растом и развојем;
 • Уклањање доњихлишће које спречава неке болести и даје могућност да се добију потребни елементи у траговима директно у плод;
 • Крема ће зауставити раст биљке и усмјерити храњиве твари у правом смјеру.

Немогуће је одмах уклонити све нежељене листове, парадајз ће осјетити стрес, који ће утјецати на резултат приноса и може узроковати биљку болести и њеној смрти. Парадајз брзо расте, па су грмови потребни сваке недеље, иначе ће попунити драгоцено место у стакленику.

Најуспешније гајење се одвија у стакленицима поликарбоната. Овај материјал омогућава слободно продирање сунчеве светлости. Стакленик се добро носи са задржавањем топлоте.

Како резати парадајз у пластеницима (видео)

Када се узгајају парадајзи, неопходно је да се биљке третирају са мекоћом и пуном одговорношћу. Парадајз не трпи хладан ваздух, обилно лишће и ретко наводњавање. Да бисте узгајали пристојан усев, морате се придржавати бројних услова за узгој парадајза. Компетентна брига за парадајз ће вам омогућити да постигнете добре приносе и велике, сочне плодове за завист ваших комшија и пријатеља.