Како припремити љиљан за зиму

Постоје многе мисли о припремању љиљана за зиму. Неки тврде да припрема за зимске љиљане није потребна, они ће претјеривати, па чак и цвјетати ће бити боље, други савјетују да покрије биљку за јесенско лишће, док други вјерују да је потребно ископати од пада љиљана.

Разлог за тако супротстављена мишљења је да зимовање љиљана директно зависи од њихове разноликости, као и од области у којој се узгајају. Дакле, у средњој зони Русије могуће је зими оставити у тлу азијске хибриде, хибриде ОА, ВИД, ЛА, ђурђевак, Пенсилванију и Мартагон. Добро носите зиму под склоништем краљевских љиљана и кандидија. Али како спасити љиљане који су повезани са источним, тубуларним, америчким хибридима, који нису прилагођени озбиљној руској зими? Ове сорте или засађене у земљишту током љета, или се у потпуности узгајају у стакленицима, могу само зимзелити када су пажљиво покривене.

Да ли се љиљани користе за зиму?

Једно од најважнијих питања за брање љиљана за зиму је копање или напуштање зиме на локалитету? Једногласан одговор на њега не постоји, све зависи од разноликости и климатских карактеристика подручја. Тачно, може се рећи једна ствар - оне сорте које су израђене специфично за узгој на овом подручју могу сигурно оставити за зиму на отвореном терену, наравно под условом да се правилно обуче. На пример, тигрови љиљани распрострањени широм пост-совјетског простора носе отворену зиму прилично мирно и безпосебно склониште. Лакше и егзотичне сорте треба обавезно копати, иначе ће умријети у првим озбиљним мразима. Ово посебно важи за љиљане који се односе на тубуларне, источне, азијске и америчке сорте. Морају нужно бити ископани за зиму и хибриди ЛА љиљана, јер без овог агрума такви љиљани неће поново цветати.

Сечење сијалица: термини и технологија

Једна од најпопуларнијих метода зимовања љиљана је варење њихових луковица, које се затим чувају на хладном и сувом месту пре пролећа. Наравно, многе сорте могу држати сву хладноћу у земљи испод склоништа. Али запамтите да су чак и зимски-издржљиви љиљани периодично потребни за копање: током вегетативног периода, мајчина чаура може расти на кћеркама кћери које ће одузети значајан део влаге и хранљивих материја њихове мајке. Ако се не уклоне на време, цветање неће бити толико бујно или уопште престати. Стога, искусни вртлари редовно беру сијалице свих врста како би прегледали, сортирали и обрадили садни материјал.

Обратите пажњу на оптималне услове јесењег варења луковица за различите групе хибрида:

Азијски хибриди и хибриди ЛА класе (Лонгфлорум-Азиатиц). То су хладно-отпорне и непретенциозне биљке које могу зимовати у отвореном тлу. Међутим, током вегетативног периода, они формирају масу ћерке луковице, па се сваке године средином августа (15 - 20) морају ископати.

Амерички хибриди иХибрид Цлассес ФРОМ (Ориентал-Тубулар). Не захтевајте често копање, јер се кћерке жерке појављују у мањим количинама. Ако је потребно, ископавање се врши између 25. августа и 1. септембра.

Оријентални хибриди. Такође полако обрастао малим луковицама, али зима се добро подноси. Датуми ископавања су 1. и 5. септембар.

Ископ се врши тек након што је надземни дио постројења нестао и пожутио. То значи да лук има довољно хранљивих састојака и спреман је за зиму. Ако су стабљике и листови зелени пре горе наведених услова, поступак се преноси последњих дана септембра. Изузетак је у случајевима када сте копали љиљане не за складиштење, већ за јесенске трансплантације. Тада су луковице ископане касније од 10. септембра, иначе биљка неће имати времена да се држи на новом месту.

Покупите најбоље сијалице вилицом, а не лопатом, како не бисте оштетили садни материјал. Затим се пажљиво извлаче из земље, држећи руке иза стабљике, и отресу се са земље.

Обрезивање љиљана за зиму

Важно је да се љиљани правилно скраћују пре скривања или поновног развијања луковице љиљана. Пожурите, неће довести ни до чега доброг. Рано, принудно обрезивање стабљике ослабљује биљку, спречавајући акумулацију нутријената. Такву сијалицу за наредну годину карактеризира спор раст, недостатак цвјетања или уситњавање цвијећа.

У јесен, потребно је чекати на природно старење надземног дијела љиљана. Обрезивање се врши у сувом времену.Сецкани листови и цвијетни стабљике се нужно уклањају из кревета. У вегетативним остацима зимски пужеви често једу пужеве, који у рано прољеће оштете избојке младих љиљана.

Храњење љиљана за зиму

Говорећи о храњењу љиљанима, треба напоменути да је боље давати гнојиво дозирано, али често. Ако је присутан калијум нитрат, онда га употребите на 30 г /м2, а ако не, онда као додатак, можете мешати амонијум нитрат (25 г /м2) са калијум сулфатом (15 г /м2) или калимагнезиум. м /м2). Поступак поновите након двије седмице, а трећи пут у року од 10-15 дана, не мијењајте дозу до пупљења. Током пупања, доза фосфата и калијума треба да се повећа за један и по пута.

Следећа ђубрива од амонијум нитрата (10 г /м2), калијум сулфата (25 г /м2) и суперфосфата (30 г /м2) врши се приближно у септембру или крајем августа.

Бијели љиљани, цјевасти хибриди и друге врсте које преферирају слабо алкалне или неутралне земље треба хранити искључиво калцијевим нитратом (40-50 г /м2).

Следећа два ђубрива се производе од средине септембра до почетка октобра свим истим ђубривима калијума и фосфата. Друга обрада се врши у сувом облику.

Шта и како сакрити љиљане за зиму

У већини случајева није потребно додатно покривати вртне љиљане, већ имају довољно природног сњежног покривача од 10 цм. Као покровни материјал може се користити хумус или пиљевина. Прелијте слој до 10 цм.Ако зима није сњежна, онда преко овог слоја треба посути пиљевином илилишће је дебело око 15 цм, а на дрвеним плочама можете ставити ниске дрвене кутије, штитове одозго, а врх поново напунити слојем отпалог лишћа. За заштиту од мишева разградите отровне мамце.

За чишћење зимског склоништа потребно је на вријеме - као топљење снијега. Ако склониште уклоните прекасно, због недостатка свјетла љиљани ће дати врло танке избојке, једва продиру кроз лишће. И прерано сакупљање малча стимулише снажан раст љиљана, због тога што се нежни изданци могу оштетити мразом. Коначно, можете уклонити склониште, када постоји опасност од смрзавања испод -8 *. Лилиа регалије и цандида могу такође патити од касних пролећних мраза. У случају опасности од мраза, стабљике љиљана треба прекрити папиром, спанбондом или филмом.

Многи искусни цвећари остављају у својим гредицама и оријенталним хибридима љиљана, који се не разликују у доброј зимској отпорности. Успех зимовања ових врста у потпуности зависи од тога како припремити љиљане за зиму, узимајући у обзир њихове посебности. Чињеница је да се оријенталним хибридима не препоручује да одлазе у цветну башту за зиму, не зато што се замрзну, већ зато што су натопљене под дубоким нотама и пате од прекомерне влаге у пролеће. Дакле, ако вас занима како сачувати љиљане за зиму, морате водити рачуна о томе да ће презимити у прилично сувим условима.

Суви зимски љиљан

Добре сухе љиљане сухе зиме, посебно источне и сорте гомоља. Да би се то осигурало, потребно је покрити простор зимским водоотпорним материјалом. Земља у то времетреба да буде суво. Претходно ставите посебан отров од глодара, јер су они активни дуго времена и могу значајно да покваре сијалице или их потпуно униште током зиме.

Купите нове луковице љиљана у јесен и посадите их непожељно. Боље је то урадити у рано пролеће

Кровни материјал или густи филм је погодан као покривни материјал. Такође можете прекрити љиљане са чврстим картоном. Као резултат такве хибернације, сијалице се савршено размножавају, добро расту и савршено цветају. Чим се снег потпуно отопи на градилишту, можете уклонити склониште.

Како се припремити за љиљане у зимским условима у нестабилним временским условима

У областима које карактеришу честе зимске температуре, љиљани се обично ископавају за зимске услове у повољнијим условима. Уклањање цвијећа са земље мора се обавити прије почетка прве хладноће. Грмље се ископавају заједно са групом земље и стављају се у посебне кутије или посуде са претходно припремљеном земљом за ту сврху. Након тога, вазе се обично постављају у подрум са нултом температуром. То се ради тако да се љиљан не замрзне, већ је у стању хибернације. Када се прољеће приближи, вазе се стављају у топлину, гдје жаруље биљке почињу да дају прве клице. У то време, љиљан се храни, залијева и кува до садње пролећа на отвореном тлу.

Ако је потребно, додатно загревање земљишта

У основи, у те сврхе, користи се агрофибер. Такође се загрева и обезбеђује довољну измену ваздуха. Све осталообезбедите снег. У зависности од региона, земљиште се зими може прекрити и тресетним или хумусним слојем. Ово је додатно загријавање и упијање тла органском твари. Напомена! Склониште из подручја гдје се зимски љиљани морају уклонити на вријеме. Ако је прерано, сијалице ће производити изданке који се могу смрзнути, пошто је температура ваздуха још увек ниска. Касна "испупченост" тла ће довести до чињенице да ће се због недостатка свијетлих љиљана слабо развијати, а слаби избојци вјеројатно неће пробити тло. Прије него што се љиљани сакрију од мраза, тло мора бити обогаћено храњивим тварима (ако се органска твар не пролије). Строго је забрањено коришћење ђубрива које садрже азот! Они иницирају развој зелене масе, ау зимским љиљанима апсолутно није неопходно. Поред тога, препарати ове групе смањују отпорност биљака на мраз.