Како пресадити љубичицу код куће?

Све биљке повремено требају трансплантацију или садњу. И најчешће се трансплантација дешава услед раста биљке, када укорењене корене захтевају више волуметријске посуде. Многи узгајивачи цвећа постављају питања о томе како направити љубичасте трансплантате код куће. Уосталом, сафир је веома њежна и деликатна култура, из које је пожељно постићи крајње лепе цветове.

Трансплантација љубичице по лунарном календару

Сматра се да се љубичице успјешније апсорбују и интензивно расту након пресађивања "у мјесецу раста". Стога, ако желите да промените "станиште" биљке, немојте га планирати за падање месеца или младог месеца, јер процес укорењивања може значајно да се успори, или чак да се уопште не деси.

Зашто је потребно промијенити мјесто боравка љубичице

Да би цвијет расел бујан и јак, годишње цвета, препоруча се да га пресади. У том смислу не постоји фундаментална разлика између љубичица и било које друге биљке, иако постоје нијансе које су карактеристичне само за сенсополис. Како разумјети када је вријеме за пресађивање соба љубичицама? На тлу се налази беличасти плак - дакле, тло није довољно да прође кисеоник до корена цвећа. Такође указује на прекомерне количине минералних ђубрива у супстрату.

Љубичасто заливање код куће

водене биљке љубичица 1-2 пута недељно (у зависности од сезоне). Користити мекану, заосталу воду на собној температури. Неки почетници аматери сензуално воде и њихдруго цвеће, право изнад земље. Али ово је изузетно прецизно. Влага не би требала пасти на лишће љубичасте нити на цвјетне точке раста. Стагнација воде на половима или листовима доводи до њиховог труљења.

Приликом пресађивања љубичица код куће

Суздржите се од пресађивања у љето, биљка се тешко апсорбира у врућини, боље је пресадити зими. Међутим, у зависности од жељеног режима температуре и осветљења, који је тежак у условима градског стана, трансфер је могућ у било које доба године.

Одрасла љубичица се трансплантира једном у шест месеци - годишње, у зависности од брзине раста када посуда постане премала. Током цветања, изглед пупољака за пресађивање љубичице није неопходан, цвет се слабо апсорбује. Да ли биљка цвета? Дакле, ново тло и лонац он не треба. Пресадити кад цвијеће изблиједи.

Трансплантација љубичица код куће

Трансплантација затвореног цвећа може бити планирана, у складу са календаром трансплантација, или обавезним поступком током и након болести. Ако, у првом случају, услови за пресађивање снупа зависе од власника цвећа, а затим у другом највише диктира болест биљака.

Планирана трансплантација љубичица има за циљ да повећа количину сафира, као и жељу да се земљиште испере као резултат наводњавања.

Начини пресађивања љубичица код куће

Методе пресађивања љубичица зависе од разлога због којих постројење треба прећи на нови капацитет. За сваку методуПотребне су пластичне посуде, мешавина земљишта и слободно време. Најчешће се пресађивање врши како би се старо сиромашно земљиште замијенило новим храњивим тварима. Такви спољни знаци биљке као голи стабљика, увенуће, као и закисание земљишта сугеришу да је потребно да потпуно промените земљиште у лонцу за цвеће.

Захтеви за капацитет за љубичасту боју

Величина би требала у потпуности одговарати фази развоја у којој је постројење тренутно присутно. Одступања од било које стране изазивају негативне последице. Најбоље је одабрати такве контејнере, чија је величина 2 пута мања од утичнице цвијета.

Материјал мора бити глина или пластика. Обе варијанте имају своје индивидуалне посебности, позитивне и негативне стране, али се боље уклапају у све друге варијанте.

Облик лонца треба бити раван, јер коренасти систем љубичице не улази дубоко у тло и биљка не захтијева много дубине.

Тло за садњу љубичица код куће

Вецина комерцијално доступних земљаних смјеса није прикладна за разрјеђивање сенполика и других геснеријума. Али на основу неких од њих можете припремити одговарајући супстрат.

Главни недостаци купљених мешавина:

 • Висока киселост
 • присуство компоненти које су слабо ношене љубичицама
 • недостатак или вишак микро и микроелемената, итд.

Састав храњивог супстрата за љубичасто

За бољи квалитет, често се мијешају неколико типова земљишта, први лист, који се скупља у шуми,расте листопадно дрвеће. А други, сакупљен у пољу, на ливадама, још увијек се зове тресет. Садржи труле биљке.

Тло би требало да буде благо кисело, а по могућности и благо кисело, нормално кисело земљиште. Ако је земљиште у вашем подручју превише кисело, можете ријешити овај проблем с доломитним брашном. Ово је једноставан кречњак који је уситњен у брашно. Додаје се у земљу у малим количинама, све зависи од степена киселости земљишта.

Припрема постројења за трансплантацију код куће

На дан преноса сафира, земља мора остати умјерено влажна. Трансплантација од прекомерно осушеног или течног земљишта ће негативно утицати на коренски систем док је повређен. Изузетак ће бити пресађивање старих љубичица, гдје ће тло бити сухо. Такође, постарајте се да листови биљке нису влажни.

Припремите посуде. Боље је користити нове капацитете. На старим посудама ријетко се формира солни плак, узрокујући штету биљкама. Дајте предност производима од пластике.

Мешавина земљишта - лагана и прозрачна. Састав земљишта за сафир укључује вермикулит, перлит, кокосово влакно и шумско земљиште.

Подмлађивање љубичица код куће

Ако дужина голог стабљике љубичице не прелази 2 3 цм, а стабљика биљке има зелену боју, онда се таква задача може помладити трансплантацијом уз продубљивање стабла.

Ово се ради на следећи начин:

 • из старог лонца извади се стари сенпол;
 • разграђује биљке доњих листова које су изгубиле декоративни карактер;
 • оштар нож одрезао је пола земљане коме одоздо;
 • ставити биљку у припремљену нову посуду са дренажом прекривеном свјежом подлогом;
 • такође додајте свјежи супстрат у посуду са стране и на врх земљане коме, посипајте голо стабло биљке доњим лишћем.

Како посадити младе биљке љубичице

Раније сам припремао све што је било потребно за рад:

 • мале чаше;
 • комади пене (делују као дренажа);
 • Нутриент Мик.

Онда заливам лијепу чашу с листом.

Припремам земљу за своју драгу вољену особу, мијешајући гребен и дно тресета у једнаким омјерима и додајући агроперлит. На малој кантици земље (5 л.) Потребно је само шачицу перлита. Пилићи ће стално добијати свој дио влаге и зрака. Долази најодговорнији тренутак - подела. Како да то урадим како треба? Узмите садржај чаше у једну руку, а други уредно изолујте малишане, настојећи да сви имају добре корене заједно са земљом.