Како правилно обојити дрвена врата него уклонити боју са унутрашњег крила врата

Захваљујући савременим иновативним материјалима могуће је обезбедити стара дрвена врата са потпуно новим изгледом, који одговара трендовским трендовима. Лако је сами то урадити код куће. Главна ствар је придржавање технологије. У чланку ћемо говорити о томе како осликати дрвена врата и који материјали са алатима за то.

пре сликања

Када су врата нова и не подлијежу бојању, потребно је одлучити да ли природну љепоту природног дрва треба оставити видљивим или покрити континуираним непрозирним слојем боје. Шта тачно обојити дрвена врата - од ове одлуке ће зависити од избора материјала за рад.

избор боје

Ако је одлучено да се очува природна боја дрвета - нема потребе за куповином боје. У том случају ће бити потребна импрегнација уља или прозирни лак. Добре су за боју дрвета. Да бисте добили низ нових нијанси боја помоћи ће тонирана лака или мармел.

Ако желите да ажурирате постојећу лакирану површину, морате купити кит испод боје поља. То ће бити корисно за изравнавање површине врата након уклањања старог лака.

За нетранспарентно бојање дрвених површина, постоје многе варијанте емајла: алкидне, уљне, полиуретанске, акрилне, перхлорвинилне. Боље је одабрати полиуретанску боју за бојење каде: она има високу отпорност на негативне спољне утицаје.

Шта је боље сликати унутрашња дрвена врата? Непрофесионалномајстори препоручују избор акрилних боја на бази воде. Они имају оптималну конзистенцију да раде са четком и добро се шире. У таквим бојама, високе водоодбојне квалитете, добра брзина сушења и отпорност на температурне флуктуације.

избор алата

За бојење је потребна уска филочна четка и ваљак. Четка је обојена филетном тканином и свим врстама украсних шина на вратима. Ваљак ће бити потребан за бојење великих и равних површина крила врата. Можете купити распршивач боје, али је пожељно имати неко искуство са којим можете радити. Поред тога, да би се купило једно или два врата за куповину овог алата је нерентабилно.

слика

Они који су видјели мајстора дрвених врата могу да изгледају као да у томе нема ништа компликовано. Међутим, почетници, да би се постигао добар резултат, потребно је строго поштовати сва упутства и поступак извршења радова.

Важно је научити како равномерно бојати врата, без стварања смрзнутих мрља или мрља под лаком.

Корисни савети

Већина бојења се врши у неколико фаза. Прво, коришћењем импрегнације, то се дешава са тоничним ефектом или без њега. Након тога нанесите декоративни премаз.

Како обојити дрвена врата без наношења боја и лакова? У том случају, импрегнација или влажење треба нанети не мање од три слоја како би се површина максимално заштитила од спољних утицаја. Много слојевапримењује се за постизање жељене боје.

Не заборавите да је потребно надоградити бараке са оловком. Припрема за њихово бојење врши се у истом редоследу и истим алатима као и за платнена врата. Будући да није паметно демонтирати и извести врата пред бојање, важно је заштитити подну облогу од продирања у боју, као и осигурати приступ свјежем зраку у просторију за висококвалитетну вентилацију.

Стављање новца на површину може бити неспојиво. На пример, врата, прекривена лаком, не могу се подмазивати сушењем. У овом случају, само ће се морилка уклопити. Такође је важно запамтити да се све боје на бази алкидне смоле могу наносити само на суву површину, иначе ће се боја растопити.

Припрема крила врата

Да бисте максимално квалитативно обојали врата, уклоните их из шарки и поставите их хоризонтално на "козе", две столице или сто. На свјежем ваздуху најбоље откријте уклоњена врата. Тако ће се ускоро осушити и у дневној соби ће бити мање мириса боје.

Ако из било ког разлога не можете да уклоните врата, потребно је да закачите крпу клиновима тако да четкица за филете може лако доћи до свих потребних елемената врата. Ово је такође неопходно да би се спречило случајно затварање врата док се потпуно не осуши.

Пожељно је раставити и опремити. Ако то није могуће - чврсто затворите ручке и шарке са металном фолијом. Браварски механизампоправите га у "отвореном" положају и напуните га траком.

чишћење површина

За оне који нису столар-професионалац, једно од најважнијих питања ће бити како правилно уклонити стару боју са дрвених врата? Питање је заиста важно, јер ће квалитет овог процеса у великој мери зависити од коначног резултата. Због тога је за припрему врата за сликање потребно посветити посебну пажњу.

Пре новог сликарства потребно је уклонити све старе слојеве боје, прајмера и кита са површине врата до самог дрвета. Овакав посао је лак за рад са брусилицом. Радно интензивнији метод је употреба самостално направљеног уређаја који се састоји од шипке погодне за ручно обликоване и залијепљене на радну површину средње зрнатог брусног папира. Најефикаснији је употреба грађевинског сушила за косу. Она загрева боју, након чега се лако уклања шпатулом. Други начин је прање старе боје специјалним алатима. То није компликовано, али скупо - таква средства нису скупа.

брушење

Након тога производити примарно брушење, чиме се уклањају мала удубљења, огреботине и остаци боје. Можете користити и брусилицу или средње брусни папир.

Надаље, површина је поравната са китом: велике удубине, пукотине, пукотине, итд. Су размазане. Дубока удубљења могу бити премазана аутосадама, које не укључују фиберглас. Важно је не заборавити да под прозирним премазом убацујемо киттон за природно дрво.

Након потпуног сушења врши се секундарно полирање. Прво, абразив се користи као у претходном кораку, затим - фино зрнати аналог. Обрађену површину очистити вакуумом, обрисати влажном крпом и добро осушити.

Понекад се, након уклањања старе боје, испостави да низ дрвећа и даље изгледа довољно добро и да се на њему не може створити непрозирно покривање. У овом случају, препоручује се да се избјељује мјешавином избјељивача и воде у омјеру 1: 3, добро осуши, а затим обложи лаком.

Да би се разумело како правилно обојити одређена дрвена врата, важно је разумети њен уређај. Најчешћи типови врата за бојење - штит (апсолутно глатки) и лим (са удубљењима и, евентуално, трачницама). Врата штита правилно осликана у три трика. Боље је користити ваљак, обезбјеђује униформност наношења и не оставља длаке.

технике бојења

Почните од лијевог горњег угла крила врата и идите на десну страну. Пратите овај смер до краја боје, а затим га осушите у складу са упутством за боју. Сликање по други пут врши се у уздужном правцу. Последње бојење почиње десним горњим углом, наспрам прве фазе сликања.

Самостојећа врата почињу да фарбају четком. Пре него што почнете, четкица треба да се олабави тако да све слабе длаке падну без уласкау боји Сликала је све дубине на платну. Важно је осигурати да нема вишка боје. Након тога ваљак улази у рад и фарба се изводи у складу са горе наведеним технолошким корацима за врата панела.

бојење са мордантом

Шта још могу обојити унутрашња дрвена врата? Ако фарбате влажном, врата која су припремљена за фарбање треба претходно лагано навлажити. У овом случају, боја, која има течну конзистенцију, лежи тачно.

Прва примена молибдена врши се дуж влакана, а друга - у попречном правцу, трећа је слична првој. Ако се тканина не скине са петљи, почните да сликате од дна тако да капи боје не падају на необојене површине, иначе ће бити тешко постићи равномеран тон. Исто важи и за врата. Ово је релевантно за припрему површине за лакирање или друге прозирне превлаке. Ако ће врата на крају бити покривена непрозирном композицијом, случајне капи везова неће наудити коначном изгледу врата.

Морилка која је топива у води омогућава развијање влакана дрвета која апсорбују влагу. Да би површина врата остала равна, након сушења првог слоја, врата се полирају нулловком, а затим се други пут очисти од прашине и покрије смећем. Дрвена површина током наношења боје на њу за неколико тонова је тамнија него што је исушила. Ово треба узети у обзир ако постоји жеља да се постигне специфична боја.

Алкохол Морал не стимулише равнање влакана,тако да не морате да исполирате врата након наношења. Овакав хидратантни препарат се врло брзо суши, али се растворљив у води сматра сигурнијим.

имитација дрвета

Ако желите, можете симулирати МДФ или шперплоча за природно дрво. Постоји неколико начина за ову декорацију.

прва опција

Крило врата је обојано свијетло сивом, свијетло беж или жутом бојом и остаје потпуно сухо у складу с упутама произвођача за бојање. Широка четка цијелом површином врата је третирана текућим сапуном. Нанесите слој тамније боје, и стрши на површину течног сапуна који се испере.

варијанта друга

Да бисте то урадили, требаће вам специјална четка коју можете купити у било којој продавници. Ова четкица је обрађена меким вратима за облагање влакнима. Тада је површина осликана са два различито обојена (испод дрвета) боје. Промене у структури платна, направљене четком, спонтано ће дати коврче које стварају илузију дрвета.

Након сушења површина је полирана и прекривена лаком. На сличан начин може се обновити и намјештај.

Извршење таквог посла неће бити превише једноставно, па је пожељно унапред тренирати на другој сличној површини, а не на самим вратима.