Како правилно направити зидну изолацију куће?

Парна брана за зидове је рјешење задатка заштите структуре од директног дјеловања водене паре. Пара може смањити карактеристике многих грађевинских материјала. То изазива појаву плијесни на зидовима, смањује животни вијек конструкција. Стога је уградња парних баријера изузетно важна фаза у изградњи различитих објеката.

Зашто је потребна изолација од паре

Инсталација зидова парних брана је посебно потребна у просторијама у којима је истовремено присутна прилично топла температура и висока влажност. На пример, можете донети купке, као и подруме који се греју. Унутар ових структура, пар формира, тј. Топли ваздух са малим капљицама воде.

Упутства за излазак из собе су стропови и зидови. Постепено, због константног стварања паре, површина структура је уништена, па је парна брана неопходна мјера за изградњу.

Дакле, шта захтева парна брана у зградама? Управо то ствара препреку за продирање паре, што спречава уништавање зидова објекта. Парна брана може бити потребна не само у подрумима и купатилима, већ иу многим другим зградама.

Уређај је прикладан у случају да је спољашња страна изолована материјалом који се одликује малим дифузијским отпором.Вреди разумети да не постоји универзални изолациони материјал и да се изабере парна брана према објекту и својствима његових структура.

Где је потребна парна брана

Постоје бројне ситуације у којима је обавезно поставитипарна брана

То укључује:

 • Парна брана унутар зидова, посебно у ситуацијама када се као изолација користе вадни материјали. Скловат и минерална вуна имају одличне изолационе особине и укључене су у асортиман материјала који добро пролазе кроз ваздух. Њихов недостатак је страх од високе влажности. Под дејством течности или пара памучних материјала потопите и изгубите оперативне карактеристике, и на крају се у потпуности срушите. Инсталирање парне бране ће помоћи да се избегну такви ефекти.
 • Вишеслојне зидне конструкције које се користе у оквирним кућама. Оквири захтевају ефикасну изолацију парне бране. Редослед уградње парно-изолационог материјала у оквирној кући детаљно ће се разматрати у наставку.
 • Вентилисане фасаде, површина спољних зидова захтева полагање парних баријера како би се обезбедила заштита од ветра. Вапоризолируиусцхие материјали чине проток ваздуха мекшим, претварајући га у дозираније. То вам омогућава да заштитите спољашњи изолациони слој од преоптерећења. Као примјер, можете донијети зид од цигле, који се загријава материјалом памучног типа, а затим обложити споредним колосијеком. Захваљујући парабеар-у, смањује пухање зидова. Простор за вентилацију вам омогућава да уклоните вишак влаге са површине отпорне на вјетар.

Важан фактор у обезбеђивању прихватљиве микроклиме у свакој просторији, осим паре и топлотне изолације, је функционална вентилација.

Материјали запарна брана

Постављање парне бране је могуће коришћењем разних материјала. Сам израз "испаравање" не значи да би баријера требала потпуно блокирати циркулацију паре.Модерна мембрана са парном баријером обезбеђује минимум протока ваздуха да би се спречио ефекат стаклене баште унутар просторије.

Мембрана задржава вишак влаге, а ваздух који је био део паре се не разликује по својој способности да оштети зидове и изолационе материјале. Вапоризолируиусцхие материјали су у стању да преусмере проток ваздуха у систем издувне вентилације.

 • Полиетилен. То је традиционални материјал за стварање слоја баријере паре. Таква изолација паре на зиду треба пажљиво причврстити, без превеликог напрезања. Важно је да не постоје услови за разбијање филма приликом промене сезоне. Потребно је схватити да у одсуству перфорације полиетилена, овај материјал ограничава проток паре и ваздуха, што ствара препреке за стварање угодне микроклиме у просторији. Међутим, перфорација не обезбеђује добар изолациони материјал за пару и зидове. Ова врста баријере за пару се рјеђе користи у модерној конструкцији.
 • Мастици. Такав материјал се наноси на зид, пропушта зрак и задржава вишак влаге. Третман зидова се врши пре реализације завршних завршних манипулација. Материјали од масти су релативно јефтини и лаки за употребу.
 • Мембране филмс. Ова врста парне бране је најсавременија. Филм пропушта зрак и зауставља влагу. Материјал карактеризира исправна вриједност паропропусности да би се осигурала прихватљива својства гријача. Чак и изолација од вуне у току рада мембранских филмова док се парне баријере не влаже, задржава способност нормалне измјене зрака и не губи своје радне карактеристике. Мембрански материјали за заштиту од паре погодни су за изолацију уоквирених и дрвених зидова.

Приликом одабира мембранских филмова, често нема потребе за уређајима за ваздушни зазор.

Предности мембранских материјала

Мембрански филмови су приоритетни ако је потребно одабрати материјал за изолацију паре. Мастици су на другом месту по ефикасности, а полиетиленске фолије у савременој конструкцији се релативно ретко користе.

Предности мембранских филмова у поређењу са другим материјалима за изолацију паре укључују:

 • висока ефикасност рада;
 • једноставност инсталације;
 • снага;
 • добра репелентска способност;
 • осигуравање стабилности површине зида за ширење микроорганизама калупа;
 • отпорност на процесе труљења;
 • еколошки материјал;
 • дуготрајна употреба - филм задржава своја првобитна својства већ 50 година;
 • широк температурни опсег рада (од -60 до +80 степени Целзијуса).

Дакле, користи изборато је вапоризолируусе мембрана очигледна, што детерминира порастот на нивната на градната пазара.

Врсте мембранских материјала

Распон материјала за изолацију паре на савременом тржишту грађевинарства је прилично широк.Треба размотрити типове мембранских материјала који су већ стекли кредибилитет међу потрошачима:

 • Мембране које се могу причврстити на спољашњу страну топлотне изолације (споља је простор просторије). То су следећи брендови: Исопхан А, Мегаизол СД, Мегаизол А. Ове мембране се користе за заштиту спољне стране зидних оквира, греда, панела и комбинованих објеката од разних атмосферских појава: ветра, снега, кише.

Мембрана се мора чврсто придржавати изолационог материјала, сигурно причвршћена за монтажну конструкцију, нема спуштених подручја (изазивају ударце са оштрим ударима вјетра).

 • Мембране које се могу поставити на унутрашњу страну зидова. То су: Мегаизол Б, Исоспан Б. Ова врста мембранских материјала штити зидове од гљивица, кондензата, корозије структурних елемената. Такве мембране спречавају и улазак честица изолационог материјала у простор зграде.
 • Мембране укључујући рефлектујући слој. Они укључују: Исоспан ФС, Исоспан ФД, Исоспан ФКС. Користе се у сврху испаравања просторија као што су сауне и купке.

Неопходно је строго одабрати материјал за имплементацију парне бранепрема намени коришћења. То вам омогућава да створите оптималне услове за стварање удобне унутрашње климе.

Постављање филмске баријере на зид

Инсталација парне изолације на зиду се користи у случајевима када се као топлотна изолација користе минерални материјали. Важно је обратити пажњу на правилан редослед инсталације филмске баријере.

Вклучва следните етапи на работата:

 • Фолија за парне бране треба да буде постављена са жељеном страном, а затим је нежно и сигурно причврстити на клипа. При томе морате пажљиво радити како не бисте оштетили филм.
 • Затим треба добро залијепити могуће пукотине, као и мјеста пробијања и махања.
 • Затим је потребно поставити решетку помоћу трупаца како би се створила прихватљива вентилација.
 • Затим је конструкција прекривена гипсаним плочама, зидним панелима, другим завршним материјалима.

Правилна уградња филмске баријере осигурава удобну микроклиму у просторији.

Препоруке за парне бране

\ т

Неопходно је разумети како правилно изоловати парне баријере у кућама. Да бисте то урадили, прво морате да поставите мембрану са потребном страном, а затим да је причврстите хефталицом на полице. Затим спојите спојнице са специјалном љепљивом траком или китом.

Када се користи као материјал за топлотну изолацију за екопроизвод, полиуретанску пену, пену и под условом да је ефикасанвентили, парна брана у оквиру оквира можда није потребна.

Ако има потреба за изолација од парни, треба да се използва еден од два начина:

 • Парна брана је зашивена на носаче оквира. Како причврстити парну баријеру у овом случају? Прво, филм се причвршћује на полице, након чега се врши облагање зидова платном, сухозидом или другим унутрашњим завршним обрадама. Ова опција се може користити у зградама које се користе у сврху сезонског боравка, што није потребно у хладној сезони. То су зграде за госте, сеоске куће, радионице. Ова опција омогућава ефективну вентилацију зграде.
 • Обезбеђује монтажу слоја решетке (хоризонтално или вертикално) преко мембране. Решетка је потребна да обезбеди зазор од 30 до 50 милиметара од површине зида. Ова опција треба да се користи у сталним домовима или у зградама које захтевају интензивну употребу током хладне сезоне.

Избор шеме инсталације парне бране у кућишту треба да се изврши на основу очекиваног интензитета и сезоналности употребе просторија.

Парна брана у дрвеним кућама

Конструкције од дрвених материјала захтевају посебну парну изолацију. Дрвене куће карактеришу високи параметри пропусности паре зидова у поређењу са зидовима од опеке и камена. Овајиндикатор је одређен дебљином греде и трупаца, присуством пукотина, непропусношћу утора за влагу и пару.

Лепљена дрвена грађа која се користи за зидну конструкцију треба да се осуши у производњи до прихватљиве влажности . Такође треба да има и заптивне жљебове, ниско скупљање. Све то је неопходно за ограничено снабдевање паром грејача.

Дрвени или уситњени зидови са индикаторима природне влаге суши директно током употребе.Због крхотина 5 година на зидовима постоје деформације, пукотине. Трупци и трупци мијењају димензионалне карактеристике, жљебови губе своју чврстоћу.

Стога, у року од 5 година, није потребно вршити унутрашњу обраду - неће дозволити приступ жљебовима за повратак непропусности. У овој ситуацији се очекују два излаза: или чекати потпуно сушење стабла, или распоредити парну баријеру користећи мембране као што су Исоспан ФБ, Исоспан Б, Исоспан ФС.

Парна брана мора да формира једну контуру са конструкцијама поткровља.

Видео

Проучавање карактеристика парне бране омогућава вам да схватите шта је потребно за организацију ове фазе изградње. Неодговарајући аранжмани могу довести до недостатка удобних животних или радних услова у просторијама.

Управо из тог разлога би избор и уградња парно-изолационих материјала требало да има довољно времена у конструкцији различитих врста.структуре.