Како повезати гас са приватном кућом? Размотрите поступак повезивања

Гријање приватне куће је један од примарних задатака које морају ријешити власници нових власника кућа, љетњи становници и становници приватног сектора. У већини случајева, с обзиром на доступност напредне инфраструктуре за дистрибуцију гаса, данас су најпопуларнији међу становништвом гасни системи за грејање. Након избора ове врсте гријања, потребно је само провести плин у кући, извршити монтажу потребне опреме.

Питање је како данас изгледа процедура повезивања гаса са приватном кућом и колико је сложен овај процес. У сваком случају, ако сте направили све, нема повратног пута. Осим тога, гас је и даље најповољнија и јефтинија врста домаћег горива за нашу земљу. Донијети плин може бити иу случају ако у сусједству нема главног гасовода.

Зашто бирамо гасне системе за грејање?

Одговор на ово питање је једноставан и јасан, чак и без дубоких математичких прорачуна и расуђивања о екологији ове варијанте снабдијевања енергијом.

Прво:

  • Гас, за разлику од других врста горива, не захтијева складиштење (не узимајући у обзир плиноводе и плинске боце);

Друго:

  • Повезивање приватне куће не захтева сложене инсталационе радове на вашој локацији;

Треће:

  • Модерни плински котлови опремљени су свим неопходним контролним и сигурносним сензорима. Имајући на плацу доведени гас, можете загрејати не само кућу, већ и другедомаћинства и економске зграде. Присуство гаса чини зграду и земљу одмах течном робом.

Снабдевање гасом аутоматски решава многе проблеме. Гарантовано је да ћете добити скоро непрекидно напајање, што не захтева додатна улагања током даљег рада. На располагању Вам је гориво за плински штедњак, а увијек је у кући топла вода. Након процјене свих "за" и "против" вриједи проучити питање колико ће коштати прикључак за плин и како правилно повезати плин са приватном кућом.

Које опције везе треба узети у обзир?

Данас је најчешћи начин организовања снабдевања гасом у приватним домаћинствима повезивање са магистралним гасоводом. За многа насеља, посебно у близини већих покрајинских и окружних центара, главни гасовод је уобичајен. Међутим, у неким случајевима таква веза није могућа због недостатка централизоване опскрбе плином. Гасификација појединих региона земље се наставља, али постоје региони у којима ће таква привилегија локални становници морати да чекају годинама.

Када се нађе у сличној ситуацији, могуће је користити укапљени гас, који се редовно превози за потребе домаћинства. Многи туристи и власници сеоских кућа и домаћинстава користе ову врсту горива. Друго питање је да су плинске боце великог трга, преко 150 м2, проблематичне. За кућне потребе потребна је велика количина грејањагас - према прелиминарним израчунима не мање од 6000 м3 у грејној сезони.

Ако желите стално и непрекидно снабдијевање гасом за домаће потребе, укључујући и гријање приватне куће, не можете без инсталирања држача плина. Са техничке тачке гледишта, гасхолдер савршено решава задатак. Ако се питање у медијима не исплати, ова инсталација се може успјешно носити са задацима који су јој додијељени.

Упркос чињеници да се ове двије опције разматрају у контексту недостатка централизиране опскрбе плином, оне се сматрају врло практичним и дјелотворним. Већина потрошача данас користи најмасовнију верзију прикључка - магистралне гасоводе.

Важно! Треба напоменути да се гас снабдијева искључиво готовом капиталном структуром. Немогуће је добити дозволу за снабдевање гасом на земљишту без стамбене зграде. Зграда не мора бити стамбена и насељена. Плин се може повезати са сеоском кућом или траком до било које друге зграде домаћинства.

Прикључак за гас - потребна документација и процедурална питања

Обезбеђивање гаса на подручју у којем се налазе ваше стамбене зграде или друге капиталне зграде захтева поштовање неопходних процедуралних формалности. Главни задатак власника куће је да координирају пројектну документацију и добију дозволу за спајање на гасовод.

Да би се то урадило, прикупити и припремити следећа документа:

  • технички пасош за стамбену зграду (структуру);
  • Потврда о власништву стамбене зграде, структура капитала;
  • Потврда о власништву над земљиштем или уговор о власништву над земљиштем;
  • катастарски план парцеле са сусједним територијама;
  • пасош власника;
  • Порезни број за идентификацију (ИНН).

Након прикупљања потребних докумената можете наставити са сљедећим радњама. Прикључак за гас захтева присуство техничких спецификација (ТУ). Са техничке тачке гледишта, ТУ је документ који одређује дозвољену локацију прикључка на главни гасовод, њен притисак и пречник, као и основне захтеве оперативне организације. На пример, званични образац ТУ који издаје "Мособлгаз" изгледа овако. У другим регионима такви документи могу имати другачији изглед, мало другачији по облику и дизајну.


Примање од организације за дистрибуцију гаса ТУ је већ први важан корак на путу гасификације ваше стамбене зграде.

Технички услови су основа за израду пројектне документације, која је накнадно предмет одобрења од стране пружатеља услуга снабдијевања гасом.

Требало би да знате! Израда неопходне документације за повезивање је боље да се препусте специјализованим специјализираним организацијама, које су по својој природи укључене у израду такве документације, израду пројекта. Стручњаци су ти који могу рећи како потрошити плин у приватној кући, оцјењујући сваку ситуацију посебно, на основу постојећих услова.

Неовлашћено, неовлашћено повезивање са магистралним гасоводима се процесуира по закону.

Нијансе и технички аспекти повезаности у свјетлу законодавних иновација

Влада Руске Федерације је 2013. увела нова правила за повезивање гаса са становништвом, норме снабдевања гасом за домаће потребе. У овој уредби евидентиран је поступак прикључења природног гаса за потребе приватних домаћинстава иу новим условима.

Данас, за грађане који су изразили жељу да користе гас у својим домовима уз употребу гаса, услови су знатно поједностављени, али су истовремено постали строжи од самог поступка прикључења. У овом тренутку, трошкови повезивања за мала домаћинства су само 20-50 хиљада рубаља, за разлику од астрономских износа који су раније потрошени на сличне мере са прикључком. Под условом да сте довољни за сопствене потребе, укључујући и рад система за грејање не више од 5 м3 дневно. Према ријечима стручњака и власника стамбених кућа, такав волумен је довољан за загријавање 200м2 стамбеног простора.

Горе наведени износ се израчунава из техничких спецификација, када удаљеност од ваше локације до главне гасне цијеви не прелази 200 метара. Успостављен је нови налог којим се одређује прикључење гаса на приватну кућу у складу са новим правилима. Сви радови се изводе стриктно у складу са утврђеном процедуром, не даје се другачије тумачење поступка повезивања.

Формално, нови поредак везе је једноставан. Ако је вашДокументи: апликација за дистрибуцију гаса, потврда о власништву на кућу и декларисани капацитет гасног котла, у складу са прописима, постоје техничке могућности за прикључење на гасовод, остаје да се закључи уговор са гасном индустријом. Онда све иде исто као и раније. ТУ, затим пројекат и након свих одобрења, почиње директна инсталација гасне цеви, која га повезује са дистрибутивном граном.

Хот! У случајевима када је полагање гасовода повезано са радом гасовода, који је у заједничком власништву са суседима, потребна је њихова писмена сагласност за прикључење. Ако се гасовод мора полагати на територију трећих лица (комунална имовина, комитет кућа или приватна домаћинства), биће потребно да се добије њихов договор.

Према новим правилима, вријеме за све радове везане за прикључење приватне стамбене зграде на плиновод није дуже од 3 мјесеца од дана подношења захтјева. У случају да се ваш локалитет налази на листи насеља подложних гасификацији на основу државног програма, трошкове сноси компанија за дистрибуцију гаса. Цев ће бити подигнута само до границе вашег подручја. Остатак лежи на раменима власника.

У сваком појединачном случају, постоје текућа питања везана за имплементацију пројекта, који се морају ријешити локално. Трошкови рада на повезивању варирају у зависности од тарифа одређених у датом региону. На цијенуутиче на врсту терена на којем се обавља рад, рељеф парцеле и начин полагања цијеви. Одвојено, процјењује се рад на резању цијеви и довођењу плина у кућу. Додатни трошкови ће настати већ у фази повезивања гасне цеви са опремом за грејање и одвојеним елементима целокупног система за снабдевање гасом. Значајни почетни трошкови су додатно надокнађени високом ефикасношћу аутономног система гријања и задовољењем потреба домаћинства.