Како посадити нарцисе у јесен?

Мирисни нарцис је једна од најпопуларнијих гомољастих биљака. Почетници вртлари бирају овај цвет из разлога што га вољно цвјета, показује добру отпорност на болести и штеточине, и не захтијева годишње копање. Нарциссис може расти на једном мјесту 4-5 година, након чега се препоручује ажурирање сијалице, јер у овом узрасту биљке више не могу задовољити велике цвијеће. Као и сви лук, препоруча се да се нарцисе посаде на јесен. Када и како засадити нарцисе у јесен, искусни вртлари ће рећи.

врсте нарциса

Тубулар. На стабљици је један велики цвет. Цвеће жуте или беле боје, понекад могу бити двобојне;

Велики оклоп. На стабљици је 1 цвет. Боја је другачија;

Артикулација. Ту је и један цвет. Има пријатан упорни мирис. Боја кремасто - бела;

Терри. Ова сорта има 6 делова перлита. Цвијеће може бити бијеле или жуте боје, као и двобојне;

Цикламеновидние. По правилу, то је један нарцис. Његове латице мало одступају назад. Цровн пинк - боја кајсије, латице - бела;

Зхонкиллиевие. Цвеће је прекасно. Листови су тамнозелени. Круна црвена - наранџаста, наранџаста - жута - злато;

Мултифлороус. На једном педикуру може бити од 2 до 20 цветова. Имајте леп укус. Листови су тамнозелени. Сам нарцис је жут, круна необичне наранчасте боје;

Поезија. На стабљици једно благо - бели цвет, круна - светла.

Булбоддиц хибридс. Цвеће је у облику звона. Висина стабљике 10-15 цм

Угаони лукови. Круна је као да је исечена. Круну са ивицом грла, а понекад и латице.

Остало. Овдје су цвијеће које по дефиницији нису укључене у друге групе.

Врсте, хибридни нарциси.

Дивље, природне врсте.

Изабрати место за засађивање нарциса у јесен

Приликом одабира мјеста за садњу нарциса, мора се имати на уму да, до просвјетљења, већина њих није захтјевна, једнако добро цвјетају у чипкастој нијанси дрвећа и на сунцу. Изузетак су сорте са крунама засићеним наранџастим и ружичастим тоновима - оне изгоре на директној сунчевој светлости.

Још један критеријум за избор места за слетање - поплавно подручје. Иако, за разлику од других сијалица, нарциси не инсистирају на добро дренираним подручјима, али најактивније цватње дају на мјестима гдје изворска вода не стагнира.

Такође, приликом одређивања места где ће нарциса расти, треба водити рачуна да њихови суседи не буду зумбули и сортни тулипани - они се ископавају годишње, можете пробавити оштећења луковица.

Али не изолујте садњу нарциса од других биљака не би требало: у њиховим луковицама се налазе супстанце које уплаћују многе штеточине и глодаре. Они су природна баријера која штити друге биљке које нису равнодушне према мишу.

Правилна садња нарциса у јесен

Будући да су нарциси често посађени у редове или групе, копају ровове за слетање илишироке бушотине на дубини од најмање 40 цм, са горњим слојем земље 20 цм бацају једну страну, а доњи слој земље од дна рова до другог.

 • дубоке ровове треба покрити са половином плодног тла узетог са врха, које је направљено од хумуса и ђубрива, тако да је дубина рупе за садњу луковица 15-20 цм.
 • у плодном слоју, поставите луковице у ров на удаљености од 10-15 цм.Ако су луковице склоније болестима, додатно залијте јастук од чистог песка испод сваке луковице.
 • засути рупе и ровове са сијалицама земље из доњег слоја без ђубрива и хумуса, док се препоручује мешање са песком, да би се побољшала пропусност ваздуха и влаге.

Парцеле на којима су засађене луковице цвијећа за зиму прекривају слој сухог лишћа и убацују гране како би снијег пао.

Брига о нарцисима у јесен

У јесен, нове засаде покривају слој тресета или лишћа како би се биљке заштитиле од мраза. У наредним годинама нарцисима није потребно склониште. Почетком пролећа поклопац је уклоњен. Даља брига о цвету је у редовном наводњавању, отпуштању, плијевљењу и храњењу.

Нарциси - биљке које воле влагу. Воду им је потребно на свим дубинама појаве коријена, али по потреби. Вишак влаге у земљишту је такође штетан за биљку, као и недовољно заливање. Приближна количина воде - две или три канте по квадратном метру.

Наводњавање се не зауставља након цватње, па чак и увенућа лишћа. Биљке су потребнеакумулирају хранљиве састојке у чарапама чарапа, у којима се бубрези активно реконструишу са елементима будућег цвета.

Пожељно је брусити земљиште око нарциса сваки пут након заливања, кише или наношења ђубрива. Током сезоне, биљка треба да се храни четири пута:

 • током степеница;
 • током појаве пупољака;
 • током цветања (сваки пут - нитрофос);
 • након цветања (додају се само фосфор и калијум).
 • су комбиновани са заливањем.

Трансплантација нарциса у јесен на другом месту

Како пресадити нарцисе у јесен - питање није празно. Финоћа цветања и здравље жаруља зависе од прецизног избора места и придржавања правила. Идеално тло за нарцис - глинасто, неутрално. Ако се цвеће стави на тешку глину, извршите одвод и направите песак. Ако је потребно, на земљу се наноси креч. Претходно унета ђубрива (компост, калијум сулфат, суперфосфат). Свежи стајњак не воли нарцисе. Ова припрема земљишта је продуктивнија од раста током вегетације. Луковице нарциса добијају се љети, прије садње, држећи их на тамном, хладном и сухом мјесту. Често цвећари једноставно трансплантирају нарцисе са старом цветном гредицом за нову, што омогућава деци да расту из већ постојећих сијалица. Приликом садње нарциса: цвеће у јесен ће и сами потакнути тренутак. Ако већ неколико година расту на једном месту, њихови цветови су слаби - луковице су затегнуте, проналазе ново склониште за њих и припремају их за то. Чим листови постану жути и сувинарциса, време је да ископамо сијалице и пресадимо их на ново место. Погледајте жаруље, уклоните повређене или са труљењем. Пре пражњења, третирају се инсектоакарицидом (из гриње, трипса) и фунгицидом (из гљивица).

Размножавање нарциса у јесен

Ширење нарциса се врши семенским и вегетативним методама. Узгајивачи за уклањање нових хибрида умјетно опрашују биљке и дуго чекају на зрење сјемена. Размотрићемо једноставније методе репродукције.

Размножавање нарциса од семена

За ову методу узгоја НЕ осушити након жетве сјеменке се саде у кутије у топлој клими у земљишту до дубине једнаке трострукој величини сјемена. Они су уређени за њих, као и за саднице - са наводњавањем и облачењем. Прве године изданака се не додирују, дајући време за јачање сијалица и формирање кореновог система. Затим трагају за сталним местом, пресађују се, поштујући сва правила слетања. Цвјета такве биљке за шест или седам година.

Вегетативна репродукција нарциса

У трећој години живота, сијалица може да формира довољан број беба. Саднице су одвојене од мајке и посађене у одвојене јаме. Водите рачуна о томе да воду залијете, оплодите и попустите.

Друга метода је репродукција скалама. За овај метод изаберите највеће сијалице. Током недеље се суше на температури од двадесет степени. Затим извршите следеће радње:

 • Очишћено од корена и горњих љусака.
 • Током дезинфекције у раствору "фундазолом"пола сата
 • Одрежите врх сијалице и подијелите је на осам дијелова.
 • Свако роњење треба да има пар пахуљица укупне тежине мање од једног грама.
 • Дезинфицирајте љуске "избељивачем", папром са тресетом и надопуните паковање.
 • На температурама од 17 до 20 степени, ваге се чувају у затвореном паковању три до четири мјесеца. За то време треба формирати мале сијалице.

Радно вријеме треба израчунати тако да се у октобру извади из пакета младих жаруља, а након чишћења вага и након дезинфекције испразне колица у кутијама тресета и пијеска (три према један). Поставите кутију са слетањем у просторију са температуром од пет до десет степени у зимском периоду. У јесен, развијене и ојачане луковице могу се садити у земљишту.

Како чувати нарцисе пре садње

Ако сте у јулу ископали луковице нарциса и морате их посадити у тло тек у септембру или чак у октобру, поставља се питање гдје их треба похранити прије садње. И ово питање може бити проблем. Чињеница да су луковице нарциса отровне - када се чувају емитују гас, из којег у просторији без вентилације могу патити и саме сијалице. Зато их ставите у фиоку и држите негде у башти испод балдахина, у хладу. Ако сте из неког разлога одлучили да у пролеће селидбу нарциса преселите, морате да држите сијалице читаву зиму.Да ли је најбоље пронаћи мјесто за њих у тамној соби с температуром од 10-12? Ц и влажност ваздуха 70%. Распоредите сијалице на дрвену полицу или у ладици у једнојслој и покушајте да их прегледате једном недељно због оштећења узрокованих труљењем или другом болешћу. Ако приметите беле или жуте мрље на сијалицама, као и лоше мирисе, одмах се ослободите овог материјала за слетање док се инфекција не прошири на суседне сијалице. Меке сијалице су такође предмет уклањања.