Како пећи парадајз на отвореном терену

Кисели парадајз је кључ за добру жетву. Ако су сутра парадајз страствени - то јест, брзо уклоните све "екстра" изданке, који само уклањају хранљиве материје из главног буре парадајзног грма - можете себи гарантовати добру жетву. Но, одбацивање пасинквиза, напротив, ће довести до чињенице да ће на кревету расти бујна, грмље расту парадајз, који ће, међутим, дати минимум добрих плодова. Стога, ни у којем случају не занемарите правовремене пасинковими и, најважније, сазнајте како правилно размазати грмље рајчице, како не би нарушили сустав "испоруке" храњивих твари до сазријевања рајчица.

Зашто не спржите парадајз?

Ако не држите страст, мали грм биљке ће почети да личи на "шикарицу шуме", и због занемаривања засада, могу постојати гљивичне болести које се веома тешко повлаче. Велики број плодова доводи до чињенице да ће они бити мали, а неке сорте због недостатка пасинкуванниа могу каснити са плодоношењем.

Позирање - процес није лак и захтијева одговоран приступ. Ако не урадите праву ствар, онда можете опћенито остати непрофитабилни. У основи, прва маћеха се појављује са првом четком за цвеће, сматра се најмоћнијом. Све пасторке које ће бити испод првог морају бити уклоњене. Ово правило је посебно важно за узгој парадајза на отвореном тлу. Процес пасинирања у првом зависи од разноликости парадајза.

Када треба да прекинетејагоде парадајза

Започните ову процедуру обично почетком августа. Пожељно је спровести процедуру једном или два пута недељно, тако да други "такмичари" немају времена да преузму много хранљивих материја. Ни у једном случају биљке не могу у једном тренутку да "скину", у стању је стреса и заостају у развоју.

Потребно је уклонити пасторке рано ујутро, по могућности у сунчани дан, тако да се рез или рана на мјесту литице дневно може одгодити. Ако је свеједно морао затворити страст у мрачном времену, осигурати све кришке треба посути пепелом.

Осим пасторчади, не заборавите, од краја маја до почетка јуна, ломити лишће у парадајзу. Испод четке са великим, али још не зрелим парадајзом, не би требало да постоји ни један лист. Препоручује се уклањање 1-3 доњих листова недељно, иначе биљка је угрожена стресом, што доводи до кашњења у развоју и, најгоре, до делимичног губитка приноса. Лишће се гурне у страну, а не према доље, како не би случајно уклонили комад коре из дебла.

Позиционирање парадајза у отвореном тлу

У оптимуму отвореног тла сматра се узгој парадајза у два стабла. У најјачем и најздравијем жбуњу остављају се три стабљике: главно, степа непосредно испод првог цвасти, а по избору најјачи од оних испод, или смјештени одмах или један преко цвасти.

Одресци у биљкама су сви бочни изданци који се појављују из синуса листова. Да бисте их избегли, морате пажљиво размотрити грм. На голој стрнишци пасторака се не догађа: прво лист расте, а затим из његовог синуса, тј. од тачке која лежи између базе и главног стабла, појављује се млад, све већи излазак.

Како изгледају пасторци у грмљу парадајза?

И како разликовати моје пасторке од лишћа? Човјек-корак је бијег који израста из бубрега, смјештен између базе листа и стабла главе. Овај бијег расте неограничено, на њему расту лишће, цвијеће, веже плодове и њихове пасторке наредног реда. Овај процес је бескрајан, грм је дебљи.

Како хранити неодређене парадајзе

Неодређене сорте парадајза стављају први цвет између 7. и 14. листова, а степи се појављују из синуса сваког листа, што значи да ће многе четке из прве руке расти, што захтева исхрану. Пошто пасторци расту испод четкице за цвеће, брже и у већим количинама добијају потребне супстанце. Старије сорте имају велики потенцијал, продуктивније су и са великим плодовима, тако да морају нужно проћи. Почињемо да везујемо тапете и пасе високи парадајз када прва четкица цвета. Ако је грм моћан, можемо да оставимо једну, две или три маћеха, у зависности од сорте. Прва дама коју остављамо је она која је испод прве четке за цвијеће. Ако формирамо 2-3 стабла, изаберите најјачи степен испод прве четкице за цветање. Сви остали се уклањају током целе вегетације, отприлике једном недељно.

Како бранити детерминистичке сорте и хибриде парадајза

Сорте детерминанта ихибриди, који имају више цвасти на главној стабљици, да би се добила рана жетва, остављају једно стабло и 2-3 цвасти. После последњег, као и обично, сачувајте неколико листова и стегните тачку раста. Међутим, не можете да је уштипкате, али онда “на свим цватовима плодови можда неће имати времена да сазре.

Ако оставите два стабла и имају само 4-8 цвасти, парадајз ће стићи до жбуња. У 3 стабла нису формиране детерминистичке сорте и хибриди.

Врсте формирања грмова парадајза

Формирање грмља парадајза у једном стаблу

Најчешће коришћена варијанта за неодређене сорте је обрезивање свих бочних изданака након прве цвјетне четке. Узгој парадајза у стакленику захтева овакву формацију. Промовише бољу инсолацију биљака, садња није згуснута.

За рад је потребан оштар нож који се обрађује у раствору мангана. Друга опција је уредан ударац. Изводи се одоздо према горе како се не би повредило стабло уклањањем горњег слоја коже. Није потребно клати ране, ако су правилно извршене, оне се саме одлажу.

Обликовање грмова парадајза на два стабла

Понекад је тешко разликовати снажне развијене тајице од главног стабљике на субдефтинистичким грмовима. У овом случају, вреди возити биљку у два стабла. За развој постоји највећи привјесак испод прве четке. Понекад вртлари не додирују следећу маћеху, дозвољавајући да се развије 3 стабљике. За бољи проток ваздуха и инсолацију препоручује се разбијање доњих листова.

Обликовање грмља парадајза у три стабла

Ако одлучите да оставите три стабла, оставите пастелицу испод прве четкице за цвијеће и изаберите један од најмоћнијих испод или онај који се налази одмах или један преко цвасти и узгајајте их као додатне стабљике, свезане. на стубове

Могуће је да се на детерминистичким и полудепетинистичким варијантама уклоне све пасторке до 3-4 четке, а затим да се остави једна од најмоћнијих тајица.