Како осликати плафон бојом на бази воде? Сликање без развода, кречење властитим рукама, који ваљак је боље користити

Поправци везани за обраду стропне конструкције су од посебног значаја, јер је ова површина увијек на видику, тако да ће сваки недостатак бити одмах видљив. Декорација плафона се може обавити различитим бојама, али данас је најпопуларнија на бази воде, јер није само једноставна за рад, већ и сигурна. Али не заборавите да ова боја има своје карактеристике, које нису само у саставу, већ иу методама наношења на површину.

Карактеристике композиције за бојење

Главна компонента стискања боје је вода. У њему су растворене честице материје. Неки дају површину: то је пигмент, док други доприносе формирању заштитног филма. После таложења композиције на површину, вода испарава и супстанце растворене у њој формирају чврсти филм.

Боја може укључивати различите супстанце које побољшавају својства одређене врсте. Као адитиви користе се згушњивачи, антисептици, антифриз, средства против пењења и други адитиви.


Извор бијеле боје је најчешће цинков оксид. Понекад се додаје титанијум диоксид. У јефтиним брендовима користе, као и пре много година, креду. Такође, као боје, користе се минерали као што су барит, калцит, тињац и талк. У савременим бојама, по правилу, минерали могу додати комплекс, чиме се побољшавају својства боје.

Све боје на воденој основи имају процентуални однос инпута, гдје је по порцијиагенси који стварају филмове чине 50%, удио пигмената и пунила 37%, пластификатори 7% и други адитиви, око 6%.

сорте

До данас, постоји неколико врста мастила за бојење.

Међу најјефтинијим су они који укључују супстанцу као што је поливинил ацетат. Емулзија на бази поливинил ацетата користи се углавном у просторијама са ниском влажношћу, јер се овај састав слабо подноси због утјецаја влаге: површина обрађена њима се не може прати.

За бетонска и камена подручја користити боју која се састоји од текућег стакла. Овај тип припада силикатним бојама.Боје на бази силикона могу поравнати површину са малим пукотинама (до 2 мм) без претходне обраде. Плафон, обрађен са силиконском бојом, отпоран на воду, тако да се може користити за кухињу или купатило.

Емулзије које садрже акрилне смоле су погодне за сваку површину. Плафон се претвара у равну површину, отпоран на влагу, пад температуре. Састав акрилних боја омогућава прикривање малих пукотина, а сама површина је отпорна на утицај добрих детерџената.

Како изабрати?

Да бисте изабрали праву боју, морате обратити пажњу на њене карактеристике, које је произвођач навео на резервоар са датим саставом.

Обично произвођачи наводе састав боје и врсту материјала за који је намијењен. За површине од бетона, опеке, камена, дрвета исухозидом постоје њихове врсте емулзија. Најразноврснија је акрилна боја. Погодан је за обраду било које површине, укључујући и за облагање стропних плочица. Уосталом, не постоји увек могућност и жеља да се потпуно промени плафон, понекад је довољно само да се ажурира, а боја са акрилним смолама савршено се носи са овим задатком.


Произвођачи увек наводе у напоменама за које је боја прикладна. Улога влаге у просторији и степен неопходне стабилности површине за детерџенте играју важну улогу у томе. Антисептички и антифунгални састојци у емулзији су од велике важности ако је плафон у просторији са високом влажношћу, која укључује и купатило. Присуство ових компоненти ће сачувати површину плафона од калупа и омогућити продужење радног века.

Избор боје зависи и од начина на који се након бојања можете бринути о површини стропа. Произвођачима се издају три врсте композиција, од којих зависи како се брине о површини стропа.Композиција која формира премаз који се може прати није погодан за мокро чишћење, тако да одржавање таквог плафона може бити изведено само са сувом крпом или усисивачем. Два типа неизбрисивог састава добро подносе мокро чишћење. Једна врста композиције не толерише утицај детерџената, тако да се површина стропа чисти обичном водом. Други састав је отпоран на средства за чишћење, тако да се плафон може прати на одговарајући начин.

Од велике важности при избору емулзије обезбеђује се степен сјаја површине стропа.

Произвођачи производе широку палету боја које површини дају мат, полу-непрозирне, дубоко матиране, сјајне и полусјајне нијансе.Мат површина је погодна опција за просторије у којима се визуелно повећава висина плафона.

И даље помаже сакрити неке мале недостатке на плафону. Али треба имати на уму да је брига за такав плафон мало сложенији од оног сјајног. Сјајна површина има привлачнији изглед, служи дуже, али је уочљив било какав квар на њему. Златна средина је избор емулзије која даје полуматну или полусјајну површину стропа.Покривност (густина) зависи не само од састава боје, већ и од материјала покривеног емулзијом. Што је материјал неравнији и мекши, то ће више бити потребна смјеса за покривање површине стропа.

Када купујете боју више од једне, обратите пажњу на серијски број: утиче на боју смеше. Све купљене стакленке треба да буду под истим бројем, да би се искључила варијабилност на површини плафона.

неопходни алати

Да бисте сликали и припремили плафон, мораћете да купите бројне алате, без којих не можете обавити сав посао.

Главни алат за премазивање је ваљак за бојење. Квалитет премаза зависи од правилног избора овог алата.

До данас их је многонајразличитије по величини и материјалу за производњу ваљака. За наношење боје пјенасти ваљци пјене су најмање погодни, јер се на површини стропа могу формирати мјехурићи кроз порозност материјала. Увијање велорове базе омогућава да економично трошите смешу, али такви ваљци захтевају савршену припрему површине.


Најбоља опција је ваљак са крзненом подлогом, гдје гомила може бити средње или средње дужине. Ваљак са кратким дремцем не може да апсорбује потребну количину боје, тако да ћете је чешће умочити у боју. Код ваљака са дугим дремањем, проблем је другачији: они упијају превише емулзије. Због тога се на површини могу појавити фластери.

Ваљци се користе за бојење велике површине, а да би се лакирало тешко приступити мјестима (углови, зглобови, зглобови), боље је користити мале четке. Типично, ширина основе пилота је 4 цмБоја се такође може користити са веома погодним алатом - спрејом за боју. Овај алат није само погодан за рад, већ омогућава и наношење слоја боје прилично глатко и брзо.

Али треба имати на уму да је распршивач боја скупљи од конвенционалног ваљка. Ако стропови за бојење нису главна активност, боље је ограничити куповину јефтинијих алата.

Помоћу четке или ваљка немогуће је без кивете. Помаже да се економично троши боја. Овај капацитет се састоји од два одјељка. Једна боја је изливена, а другаребраста страна омогућава да се она распореди по површини базе ваљка. Боја је једнака површини плафона без фластера, вишак смеше остаје у посуди.
Важна адаптација при сликању стропа је љестве. Присуство мердевина вам омогућава да се приближите површини стропа на најпогоднијој удаљености. Али не заборавите да ће се мердевине с времена на време померати. Да бисте олакшали рад, можете користити специјални ваљак са телескопском дршком.

Лестве или стол у паровима са столицом помоћи ће не само у раду са сликарством, већ и са припремом површине до ње. Упорна класична верзија стола са четири ноге савршено ће издржати тежину особе.Полиетиленска фолија ће бити потребна за припрему површине таванице. Покривајући све површине и намјештај који се не могу уклонити, спреј боје се може избјећи.

За припремне радове могу бити потребни и други припремни алати. Чишћење и даља припрема врши се помоћу шпатуле, шмиргл папира, канте и спужве.


обука

Прије припремних радова потребно је разумјети једно правило: сваки стари премаз треба уклонити, јер постоји велика вјеројатност одвајања старе боје при наношењу новог премаза. Без обзира да ли је стари слој добар или лош, а који је био на стропној боји.

Правилно припремљен плафонски поклопац је гаранција равномерне, глатке и безнајмањи дефекти површине. Као припремне мјере потребно је, колико је то могуће, извадити постојећи намјештај у просторији и поставити отворене површине филмом или старим новинама. Користите патцх траку за фиксирање заштитних премаза. Сада је потребно наставити са припремом плафона, користећи одговарајуће алате за ове радове

.


Како очистити површину?

Горња унутрашњост се увек прави у зависности од врсте боје. Површине су најлакше очистити, прекривене су бојама на бази воде или таписеријама. Плашт обложен бојом на бази растварача је теже очистити, али је ипак потребно уклонити овај премаз.

Свако чишћење треба почети са влажењем површине помоћу ваљка или ручног прскања.

Да би се лако одстрањивао иза старог слоја, довољно је да издржи површину у науљеном стању 20-30 минута. За тешко заостале слојеве је боље повећати вријеме влаге, а да би се олакшао задатак, можете отворити прозоре и врата у просторији, уредивши газ.

Пухани слој боје треба очистити лопатицом. Са бојом на бази растварача неће бити могуће брзо очистити површину, већ ће бити потребно да се кукира. Да би се олакшало коришћење растварача или других средстава која помажу у обради ове површине.

Након тога је потребно испрати остатке боје или тапета водом и спужвом. Осушену површину треба пажљиво прегледати на присуство различитих места. Можете да користите ефикасне алате да бисте их уклонили. За њих3% раствор хлороводоничне киселине, 5% раствор бакар сулфата и композиција која садржи 50 мл денатурираног креча.

Како направити темељ једнак?

Да би се поравнала површина стропа и да би се добио глатки облик, потребно је користити ситнозрнасти гипсани кит. Пластична је и добро чувана на свим материјалима. Прво морате да завршите плафон са прајмером. Поред тога, постојеће пукотине се морају гурати.

Затим можете наставити са континуираном апликацијом кита користећи посебну широку лопатицу. За сакупљање мјешавине капацитета користи се и лопатица, али њена површина има ужи, у успоредби с главним алатом, основу. Производ са уском базом смеше добија, а затим га преводи у главни алат. Тек након тога се наносе на површину стропа.


Након завршетка процеса поравнања, сачекајте да се површина осуши. Након тога можете прећи на брушење стропа. За овај рад користите посебну абразивну мрежу која има мале ћелије. Захваљујући таквој ћелијској структури површина постаје равна и врло глатка.

пример примирања

Обрада стропа прије примјене директне емулзије је обавезна. Емулзија се боље уклапа са површином стропа. Осим тога, искључена је вероватноћа појаве таквих дефеката као што су пукотине и надутост наношеног слоја.

За сваку емулзију, ваш тип прајмера је погодан. Главне супстанце које су укљученеформирање филма на површини треба да буде идентично са супстанцама које се налазе у прајмеру. Али можете припремити рјешење за површину тла и за себе. Да бисте то урадили, припремљену боју само треба разблажити водом у једнаким размерама.

1 л боја се узима за 1 л воде, све је темељито измијешано. Могуће је прећи на прајмер, користећи ваљак за већи простор и четку за углове и спојеве.


Боље је уземљити површину неколико пута. У правилу, два пута довољно за припрему стропа прије наношења боје. Након сваког прајмера потребно је издржати вријеме док се цијели слој не осуши.

Како разблажити материјал?

Пре фарбања потребно је провјерити конзистенцију смјесе. Боје на воденој бази пуне се произвођачима у лименкама, које одређују колико воде треба додати пре употребе. У правилу, воду треба додати непосредно прије бојења, мијешајући садржај посуде унапријед. Количина воде која се додаје у контејнер не би требало да пређе 10% од укупне масе емулзије.

Степен концентрације такође зависи од врсте алата који се користе за бојење. За распршивање кабине за распршивање боја треба да буде већа у односу на конвенционалне ваљке или четке.


Процес мешања смеше и разблаживања треба да се одвија полако и постепено. Вода улази у посуду малим порцијама, добро промијешајте. Мешавина не треба да садржи избочине и грудвице. Пре сликањаГлавна површина је пожељна за провјеру конзистенције припремљене емулзије на малој површини. Тек тада можете започети главну слику.

Постоји индикатор који утиче на трошкове рада и густину слоја. Различити типови емулзија имају своје трошкове по 1 м2.

\ т

типови емулзије

Цена по 1 м? (У игри)

ацрилиц

\ т

250

\ т

силикон

300

силикат

\ т

400

поливинил ацетат

550

латекс

600


Ова табела приказује проток за први слој који је нанешен на површину плафона. За други слој потребно је мање боје, тако да све горе наведене бројке имају ниже вредности:

врсте емулзије

Цена по 1 м? (У т.)

ацрилиц

150

силикон

150

силикат

350

поливинил ацетат

350

латек

400

технологија сликања

Слиједећи одређена правила и слиједећи упуте корак по корак, можете постићи квалитативни премаз стропа својим рукама.

Свако бојење, по правилу, почиње од одређеног места. Површина стропа није изузетак. У овом случају то је потребнопочео је да обоји стропне плоче зидом, почевши од далеког кута до врата. Да бисте то урадили, потребно је да фарбате четкицу по ободу површине. Ширина осликане површине не би требала бити мања од 5 цм, што ће заштитити проблематична подручја од вишка боје.

Главна фаза рада одвија се у три корака. Из правца у којем слој лежи, изглед површине зависи.

Главни задатак слоја треба да почне окомито на отвор прозора. Полазна тачка је близу прозора. У следећем кораку нанесите боју у другом правцу, односно паралелно са прозором. Коначно наношење слоја треба обавити у правцу прозора, почевши од отварања врата.

Након наношења првог слоја емулзије потребно је издржати одређено вријеме. По правилу, површина стропа се суши не мање од 8-12 сати. Није неопходно применити други слој пре одређеног рока.

Током сушења стропа потребно је искључити могућност излагања сунчевој свјетлости на површини. Осим тога, у овом периоду потребно је водити рачуна о одсуству пропуха, иначе површина може створити мрље, а плафон ће се морати префарбати.

Не заборавите да ће употреба додатних уређаја за загревање за убрзавање сушења довести до катастрофалних резултата. Оптимално сува сува у природним условима.

Процес слагања плафона је следећи:

    \ т
  1. Мала количина мешања и доведена до одређене конзистенцијеБоја из лименки се сипа у посуду. Припремљени ваљак се навлажи у смешу и затим се за равномерну дистрибуцију композиције врши на површини са закивом.
  2. Прекривање слоја почиње од далеког угла, који се налази на левој страни отвора прозора. Лагано обојите плафон. После прве мере, промените смер, гледајући квалитет слоја. Правилно нанет слој треба бити хомоген, без видљивих прелаза.
  3. Ако се на површини појаве сувишне површине, оне се могу уклонити ваљањем ваљка на валовитој површини лопатице.
  4. Пре трећег пута, можете променити спински део ваљка на нови. Ово ће помоћи да се побољша квалитет слоја.

Могу ли обојити кречом?

Веома често људи имају питање: да ли је могуће обојити површину стропа ако има стари слој бијеле боје који добро држи? Како ће лежати слој нове емулзије? Хоће ли остати дуго времена?

Боље је очистити површину од старог слоја, али ако има малу густину и чврсто држи чврсто, а сама површина је без грешака, онда се плафон може бојати без уклањања претходног слоја. Овакав приступ бојења површине ће уштедети не само готовину, већ и вријеме потребно за наношење другог слоја емулзије.


Али постоје неке нијансе које треба узети у обзир пре него што се обојите бојом. Стари слој за боље приањање је наношење прајмера.

Нема смисла обојити строп на старо, ако има чак и малерђа или редовне мрље.

Боље је очистити дебели слој старе бјелине како би се спријечило прскање новог слоја боје.

Корисни савети

Сликање стропа траје доста времена, тако да свака особа жели да процес прође без додатних трошкова новца и снаге, а резултат је задовољавајући. Али понекад се и даље дешавају ексцеси. Да би се спречиле неке грешке, постоје бројне препоруке које могу да избегну многе проблеме.

Да бисте обојили плафон без крхотина и ружних трака, морате да пратите време. Боље је да се боји површине додели не више од 20 минута.

После тог времена, вода садржана у емулзији почиње интензивно да испарава, а на капљицама осушеног слоја могу се формирати привидни прелази.

Присуство доброг осветљења даје вам могућност да видите обојену површину под било којим углом. Укључите осветљење чак и током дневног светла. Тако да можете контролисати места боје, чак и ако не оставите малу парцелу. Такођер је вриједно подсјетити на сустав гријања, батерију је боље покрити.

Али понекад је боја неравномерно распоређена по површини, након чега се површине стварају са нијансама које се разликују од остатка површине. Да би се таква грешка искључила, потребно је посматрати правац бојења.

Следећу грешку не треба одмах исправљати: потребно је издржати време, да би се добио слој за сушење. Тек тада можете обојити проблематична подручја.

\ т

Поновљено бојење није увек у стању да исправи ситуацију, тако да понекад морате да очистите проблематична подручја брусним папиром. Освежавање површине помоћи ће само новом слоју боје. Ако се сви напори покажу бескорисним, онда морате поново префарбати плафон, а површину пре сликања, поново очистити и опрати.

Како правилно припремити и обојити плафон бојом на бази воде, погледајте сљедећи видео.