Како оплодити земљу у прољеће

Добра жетва се може добити само на доброј земљи, али да је земља добра, треба је оплодити. Када је боље оплодити у тлу - у прољеће или у јесен? Избор времена за ђубрење у земљишту је од великог значаја. Многи агрономи вјерују да је велика грешка направљена од стране оних који оплоде земљу гнојем извађеним зими. Корист се испоставља као минимална. Оплодити земљу треба да буде у пролеће, остављајући стајњак да лежи месец и по пре орања. У овом случају, ефикасност ђубрива ће се повећати скоро два пута. О сортама, условима уношења у земљиште и ефикасности различитих типова ђубрива и разматраће се у овом чланку.

Време оплодње у пролећном периоду

Специјалисти сматрају пролећну сезону најповољнијим временом за уношење у тло свих врста ђубрива: органских, неопходно припремљених, минералних, узетих у строго дефинисаним дозама, као и њихове мешавине. Почетак оплодње травњака након топљења снежног покривача. Неки вртлари-аматери вежбају расподелу ђубрива преко снега, али овим начином уношења супстанце могу "искочити" из тог подручја заједно са растопљеном водом.

Воћна стабла се могу почети оплодити, без чекања на одмрзнуто тло пуног тијела. Биљне и цветне културе се препоручују да се хране непосредно пре садње. Да не би заборавили шта ђубриво, где и када треба правити, потребно је унапред направити план. У овом случају, гарантовано, сва постројења ће добити потребне елементе у траговима у оптималном за њихов развојколичине. Приликом наношења ђубрива не можете дјеловати по принципу: што више, то боље. Зато што органске и минералне супстанце које се додају вишку могу негативно утицати на стање култивисаних усева. Посебну прецизност захтевају минерална ђубрива и мешана ђубрива. Приликом рада са таквим врстама ђубрива потребно је пратити дозе наведене на етикети.

Врсте земљишта по конзистентности

За почетак, морамо схватити да имамо право да користимо ђубрива у врту. Постоје сљедеће врсте земљишта у конзистенцији:

Пешчана, пешчана, глинаста и иловаста. Да бисте утврдили које земљиште на вашем сајту, можете урадити следећи тест. У здјели ћемо нацртати мало земље, додати воду да добијемо нешто попут теста. Морамо покушати да ставимо пециво. Ако то можете учинити без потешкоћа, "багел" не пуца - земља је глина - вјерујте да је сретна. Ако се мало разбије, разбија се - иловаста. Ако пециво не нестане, све се распада - пешчано или пешчано.

Носиоци града из глине или иловаче треба да пазе да горњи слој не формира суву кору (лабаву испод сваког грма), као и да избегне стагнацију воде. Такво земљиште је неопходно за добијање ђубрива у пролеће, као што су: песак, тресет, стајњак (ако је могуће - передрилли - под вишегодишњим биљкама - до 10 килограма по 1 ск. М., за другу - до 7кг.). А ако додајете исецкане гранчице или сламу, онда веома олакшавате копање. Ако сте већ годинама из године у годину доносите горе наведенођубриво, онда се земља мења на десну страну.

Пијесак и пешчана земља такође имају своје плусеве и минусе. Ова врста земљишта се добро и брзо загрева, али не складишти довољно топлоте, и има релативно малу количину елемената у свом саставу. Када је прољеће пуно копања града, морате направити компост, тресет. Да би се побољшала способност пјесковитог тла да задржи влагу, као и њена плодност, искусни вртлари и вртлари мијешају расположиво тло од травњака. Такође, само у корист минералних ђубрива, покупили су и купили за сваку појединачну културу што је више могуће.

ГЛАВНА ПРАВИЛА у примени ђубрива на вашој земљи је да се спречи вишак елемената у траговима који могу нашкодити и биљкама и људима. Обавезно прочитајте и пратите упутства на паковању свих ђубрива.

Увођење органских и минералних ђубрива у пролеће у земљиште

У пролеће, земља мора бити засићена супстанцама које су потребне биљкама у почетној фази раста. На питање шта су гнојива боља, може се одговорити да је могуће користити и минералну и органску материју. Најоптималнија опција је комбиновати их.

Како оплодити земљиште у прољеће органским гнојивима

Најбоље вријеме за додавање органске материје - у прољеће, након топљења снијега. Многи више воле да шире гнојива директно у снегу. Али онда се оне могу испрати водом, а онда саме биљке неће имати довољно корисних компоненти. Најважније је имати времена за почетак орања.

Органицинцлуде

  • шарка,
  • асх,
  • компост,
  • тресет,
  • птичји измет или стајњак.

Најсвестраније и најпознатије органско ђубриво је хумус. Може се наћи у практично свим вртним парцелама, јер сваки јазавчар покушава да им се осигура. Препоручена стопа је једна канта по квадратном метру. Начин увођења - пре гребања подручја, распршити равномерни слој.

Органске супстанце испуњавају земљу неопходним супстанцама и имају позитиван утицај на састав земљишта. Али они их не воле превише. Пролећно храњење је боље. Не више од једном у 3 - 4 године на тешким глиновитим тлима. На пешчарима мало рјеђе - једном у 2 године.

Одредити колико је азота садржано у компосту или је хумус тежак. Према томе, не би требало бити превише заљубљених у суплементе. Вишак органске материје може довести до негативних резултата. За младе саднице то може бити катастрофално. Смеђи листови, лагана мрља на самим биљкама и око њих - знак је појаве гљивица. Да би се спречила појава гљивице са хумусом у земљи, потребно је додати пепео са доломитним брашном. Неутрализира земљу.

Главни недостатак стајњака - присуство у њему семена различитих корова. У њој се налазе корови са смећем, са сточном храном. Улазећи у тло, зрно проклија, загађује подручје травама од корова. Свјежи стајњак се не примјењује у прољеће!

Увођење органске материје у пролеће благотворно утиче на структуру тла и раст биљака. Још је боље да се нахраниКористим комбинацију органских и минералних супстанци. На пример, компост је добро помешан са кречом. Компост тресета (мешавина тресета и стајњака) је помешан са фосфорним брашном.

Како оплодити земљиште у пролеће са минералним ђубривима

Како се органска ђубрива хране земљом, углавном азотом, биљке могу тестирати глад калијума и фосфора, што негативно утиче на почетну фазу развоја. Због тога је неопходно користити агрокемикалије које ће вратити хранљиву равнотежу. Норме за унос минералних ђубрива су:

  • фосфор (суперфосфат) - 250 г /м;
  • калијум (или дрвени пепео) - 200 г /м ?;
  • азот (нитрат, уреа, уреа) - 300 г /м ?. Душична ђубрива се уводе само ако земља не прима органску материју.

Готова минерална ђубрива помажу вам да правилно израчунате дозу уношења. Смањују комплексност рада ђубрива током сетве и гарантују добијање очекиваног резултата.

Они хране и штите биљке. На пример, комплекс "цристаллон" садржи не само неопходан сет хранљивих макро и елемената у траговима, већ и повећава имунитет, штитећи биљку од гљивица.

А посебно за кромпир, који се узгаја у готово сваком врту, развијен је конфекционирани органоминерални комплекс "Булба". Они се узгајају на земљи пре садње како би стимулисали клијање грмља. Минерална ђубрива морају се додавати у земљу сваке године. Брзо се асимилирају од биљака, па се стога њихова стока брзо исцрпљује.

Главни проблем са пролећним ђубрењем земљишта са минералним ђубривима - они могу бити пребрзо опрани у нижим слојевима земљишта током падавина, и напустити земљу заједно са подземним водама. Због тога се морају увести неколико дана прије садње, или расути у жљебове између редова вртних биљака иу пристрелим круговима вртног дрвећа.

Како оплодити земљиште у пролеће органо-минералним ђубривима

Представљају хумусне и органске састојке. Сваки лек се користи према индивидуалној шеми, али постоје општа правила. За отворено земљиште се користи прскање, а за наводњавање затворених површина, наводњавање капањем, прскање и ручно прскање на лист. За третман семена, користите 300-700 мл ђубрива по једној тони семена, за фолијарну примену - 200-400 мм на 1 хектар усева, за прскање - 5-10 мл на 10 литара воде, и за наводњавање кап по кап - 20-40 мл на 1000 литара воде за наводњавање.

Посебно је вредно поменути биљке које побољшавају земљиште. То су сунцокрет, уљана репица, силовање, корњаче и други. До недавно, да би се побољшало земљиште, коришћени су само лупине, које су обогатиле земљу азотним минералним ђубривима, али су недавно постале познате и друге не мање корисне и ефикасне биљке.

На пример, након жетве можете сијати комад земље, који до почетка мраза има времена да се спусти и нарасте до биљке са 6-8 листова у излазу. У рано прољеће, након почетка снијега, он ће почети да расте снажно и до почеткаНека буде оран у земљу. Након тога, тло ће бити богато минералним и органским материјама и побољшат ће структуру. Осим тога, у свизу садржи велики број фитонцида, који уништавају патогене у тлу.

Ако постоји могућност да се земљиште не користи током цијеле године, можете га посијати уљаним зрнима. У исто време, земљиште ће добити потребан стандард хранљивих материја, а коров ће бити много мањи. За сто квадратних метара Земље иде око 70 грама семена ротквице. За равномерну сетву боље је мешати семе са речним песком.