Како оплодити земљу у јесен у чешњак

Употреба белог лука у кувању је одавно позната. У различитим земљама, став према њему није исти. Неки од њих користе претјерано, негдје категорички одбијају. Ова биљка је популарна овде. Искусни штедњаци знају да ако додате врло мало ове зачине у угоститељски салон, јело ће добити посебну ноту. У исто време, нема оштрог укуса и нема очигледног мириса. Постоје две врсте белог лука - зими, засађене у јесен испод зиме, и пролеће - годишњи бели лук који се узгаја од почетка пролећа. Шта и како оплодити земљу под зимским чешњаком на јесен - сазнајте из нашег чланка.

опис зимског белог лука

Све сорте сорти могу се поделити у 2 групе: стрелице и нестрелкивсхихсиа. Од првих најпопуларнијих сорти су Промин, Спас, Дуцхес, Прометеј, Зубренок и други - Грибов Јубилеј, Дубовски, Грибовски 60, Алејски. Ако нисте сигурни које врсте припадају тој или оној сорти, пажљиво гледајте у главу: врх стрелице има од 5 до 12 великих зуба, који се налазе у једном кругу, а непаљење - 14-30 малих, лоцираних спирално. То је за нестрелкивсцхиесх зимске сорте доброг садње чешњака у јесен. Гнојива, која се уносе у тло, зависе не само од сорте, врсте тла, већ и од времена засађивања.

Оптимални термини за јесенско зачињавање белог лука

Најбоља биљка је садња чешњака у јесен. Датуми садње могу се незнатно разликовати у зависности од временских услова, али обичним баштованима се саветује да засаде чешњак у периоду одкрајем септембра до краја октобра. Наравно, ако је јесен изгледала топло и сунчано, вријеме садње се може благо помакнути, али треба имати на уму да би чешњак требао бити добро успостављен за мраз, али немамо времена за снажно ницање, иначе цијела берба може умријети. Оптимал т Ц треба да буде најмање 13-15? Ц. На овој температури садња чешњака у јесен, ђубрење земљишта и други радови на локацији ће донети не само задовољство, већ и добру жетву.

Бели лук белог лука

Постоје две врсте ђубрива: минерална и органска. Ово последње садржи корисне супстанце органске природе:

 • Дрвени пепео дезинфикује земљу и садржи различите елементе у траговима.
 • Стајњак (кравље, кокошји гној), који садржи много азота - потребан је за раст листа. Стајњак се користи за пребрзу вожњу и свјежину.
 • Компост, који је изгорели спој посјечених листова, сламе, траве, стајњака, итд. Садржи много корисних супстанци које су неопходне биљкама.
 • Раствор соли који деконтаминира земљу и засаде, што помаже у борби против штетних инсеката, што убрзава развој стабљика, што биљкама даје потребне елементе у траговима.
 • Амонијак (амонијак) такође спречава ширење бактерија, помажући да се ослободе штетних инсеката, служећи као извор азота.

Међу минералним ђубривима спадају следеће групе:

 • Калијум (калијумова со, сумпорни калијум, калијум хлорид), који повећава приносе, јача отпорност биљака на болести и штетне инсекте, трајање жетве.
 • Фосфорна (фосфорно брашно, суперфосфат), која убрзава развој биљака.
 • Азот (уреа (карбамид), нитрат (амонијак, калцијум, натријум), амонијум сулфат), који доприносе расту листова.
 • Комплекс (нитропхосца, аммопхос, диаммофоска, нитроамофоска), који представља групу корисних микроелемената.

И органска и минерална ђубрива треба да буду пажљива - прецизно израчунавају дозу.

Деконтаминација лежишта под смешком чешњака у јесен

Припрема кревета од белог лука треба да обухвати и третирање земљишта специјалним препаратима који се користе за дезинфекцију земље.

Фитоспорин и Топсин-М уклањају споре гљивица и спречавају њихову репродукцију у наредној години, а могуће је користити и инсектицидне антисептике Ацробат и Рходомил Голд, али да би се постигао оптималан резултат, ове лекове треба додати заједно са другим хемикалијама.

За третирање земљишта употребом раствора:

 • бакар сулфат (да се припреми раствор у 10 литара воде, раствори 40 г сулфата);
 • Бордеаук мешавина (у 10 литара воде раствори 100 г лека);
 • борна киселина у комбинацији са бакарним сулфатом и манганом (потребно је узети 1 г сваког лека и растворити у 1 литри воде);
 • чврсти раствор мангана (у 10 литара воде раствори манганов прах да би се добио засићени раствор малине).

Чешњак можете користити и током јесени користећи следеће начине: бакар сулфат (1 кашичица) се раствара у 1-2 литре топле воде. Ондапотребно је сипати у посебан капацитет хладну воду (1-2 л) и растворити у њој 1 жлица. сода и исто толико амонијака купљено у радњи. Количина алкохола од јантара купљена у апотеци треба повећати на 1,5 кашике. жлице Затим се мешају хладни и врели раствори, улију се у канту капацитета 10 литара, а хладну воду се додаје у канту усправно. Добијени раствор је одличан профилактички агенс против гљивичних инфекција које утичу на чешњак. Ови лекови су заливени у кревету једне кашике воде за 2 м ?.

Како оплодити бели лук када се сади за зиму

Након копања кревета под зимским чешњаком, потребно је да јој донесете компост од 15-20 литара по квадратном метру. Поред тога, чешњак треба хранити калијум-фосфором. То може бити калијум монофосфат у раствору по стопи од 15 г за 10 литара воде, коју треба сипати 1 квадратни метар. Ако преферирате органска ђубрива хемијским путем, додајте 1-1,5 литара дрвеног пепела.

Можете применити сложену мешавину:

 1. стајњак;
 2. суперфосфат;
 3. Калијумова со.

За 5 кг органске материје узети 35 грама сваког минералног ђубрива. Материјал за слетање треба да буде здрав, без трулежи и калупа. Најбоље је садити пинк или лила тонове. Добро је загријати бели лук у сланом раствору пре садње. Већина вртлара сади бели лук само у јесен, јер вам омогућава да жетву пар недеља раније, чешњак добије довољно влаге у рано пролеће, па је питање како оплодити земљу подбели лук у јесен, релевантан за све.

Као што пракса показује, чешњак као култура поврћа је непретенциозан и не захтијева посебну бригу. Да би га узгајали не захтевају посебне услове, температурни режим или осветљење. За потпуно развијање и раст биљака довољно је уклонити коров и благовремено ослободити тло и обично га оплодити. Имајући у виду ове могућности узгоја, можете уживати у великој жетви великих и лепих глава зимског чешњака.