Како оплодити земљу у јесен испод купуса

Овде је завршена редовна сезона вртова, уклоњена је последња жетва, стављена на складиштење ролница. Купус - поврће је укусно и корисно, тако да је засађено на својим мјестима као искусни и почетници вртлари. Највише преферирају бели купус, али неке расту и егзотичније варијанте - Савоја, Брисел, Пекинг и други. За добру бербу купуса веома је важан избор места и припрема земљишта за купус од јесени.

Како одабрати место за купус

Купус је погодан за лагано плодна и добро осветљена подручја заштићена од вјетра. Кисело земљиште треба срезати, иначе купус оболијева од шарана. За закисељавање користити доломитно брашно, поред деоксидације, обогатит ће ваше тло магнезијем, а магнезиј ће купусу скупити више шећера, што га чини укусним.

Сада о претходницима: оптимално посадите купус након кромпира, лука, чешњака и краставаца. Дозвољено након било које махунарке, али онда тло мора бити обогаћено органским ђубривима. Купус се не може узгајати након распећа - ротквица, ротквица, украс. Купус након купуса, такође, не може бити подигнут, или боље речено, могуће је, али тек након три године.

Копање или неузимање купуса у јесен

Да

 • потреба за увођењем кречњака и органских ђубрива ниског распадања, укључујући сидерате;
 • високи остаци са вишегодишњим коровима;
 • тешка,збијено тло;
 • велики број зимских штеточина;
 • потребу за уклањањем снијега;
 • мокра клима са дуготрајним прољећем, споро загријавање и сазријевање тла.

но

 • парцела са нагибом;
 • подручје подложно поплавама;
 • лагана тла, подложна ерозији.

Јесенска обрада земљишта за превенцију болести и штеточина купуса

\ т

Низине треба очистити од великих корова, сувих корова, воћа и других остатака. Најбоље је започети јесенски третман тла у исто вријеме када и берба или што је прије могуће након тога. Не одлагати дуго времена: на распаднутим биљним остацима, споре патогених гљива сазревају, заразе земљу и припремају се за успешно зимовање. Ово је олакшано кишама, ау јасном времену - магли и ноћној роси.

У популарним производима за баштованство, често се каже да конопља од парадајза и других биљних отпадака и знакови инфекције не морају да се полажу у компост, већ спаљују. Али то није неопходно: у дебљини компоста не постоје погодни услови за развој патогена, зрелог компоста безбедног за баштенске биљке.

Када је јесенска оплодња земљишта под купусом

Сваки власник вртног врта сања о великодушној жетви. За то морате напорно да радите. Међутим, након сакупљања воћа добар власник се не опушта: потребно је припремити тло за наредну годину. Међутим, иако се то назива "јесенска" обрада, почињу то да раде током лета. Одмах након жетве биљних остатака, што је пре могуће, ритикревети на дубини од 3-4 цм уништити земљу кора.

То треба урадити прије стабилног хлађења. Лабављење изазива клијање семена корова. Што више имају времена да се спусте до пада, то боље. Након јесењег ископавања тла, степенице ће нестати, што ће смањити рад на корову наредне сезоне.

Јесенско ђубрење у земљи за купус

Јесенско ђубрење се по закону сматра главним - ми указујемо на научнике агронома. А пракса вртлара-ентузијаста потврђује да је то заиста тако. Штавише, таква пољопривредна окупација се односи на хитан рад. Већ у септембру обрађујемо земљиште, у низинама - "тањуре" припремамо високе гредице, у које доносимо и биогорива и наравно гнојива - органска и минерална.

Органска јесенска ђубрива за купус

Да би се повећала плодност земљишта у јесен, органска ђубрива се уводе у количини од 5-6 кг /м2. м. Онион усјеви (лук породица, лук, пролећни бели лук, зимски чешњак) веома воле веће дозе органске материје. За њих се количина ђубрива може повећати на 10-12 кг /м2. м. У јесен можете направити свјеже балеге за копање - до прољећа ће прерасти и постати погодан за исхрану биљака.

Минерална јесенска ђубрива за купус

Органска ђубрива су веома ефикасна у комбинацији са минералним ђубривима. У јесен је најбоље направити фосфатна ђубрива (суперфосфат, коштано брашно). Они се не растварају и не испиру са водом из растопљене воде. Дупли суперфосфат се уводи у дози од 50-60 г /м2. м. Ђубрење се може комбиновати са левком. Форпобољшању структуре тешког тла додаје се тресет, пијесак.

У јесен могу се додати одвојено азотна, фосфатна и поташна ђубрива, али је прикладније користити уравнотежене јесенске минералне комплексе - они су у распону од готово сваког произвођача гнојива.

Седација у јесен под купусом

Сидерати су јефтини, једноставни и еколошки прихватљиви. Многи баштовани користе биљне сидерате, јер је циљ оправдан јефтинијим и еколошки прихватљивим ђубривима које се не могу наћи. Обично се саде крајем љета на подручју које је пуштено након жетве. Са накнадним полагањем - копањем у јесен.

Најбоље биљке су сидерате:

 • житарице (раж, пшеница, зоб);
 • махунарке (грашак, грах, соја);
 • дјетелина;
 • сенф;
 • купине и још једно годишње цвеће.

Често се у јесен зимска пшеница сади као сидерат, ау прољеће прије припреме вртних гредица за садњу садница или сјетве, она се једноставно ротира у једну бару лопата. Као гнојиво, сидерати почињу да раде другу годину, а врхунац њихове ефикасности долази треће године. Механизам деловања уопште је исти као у компосту. Од минуса: у таквом "јастуку" могу се населити штеточине и патогене гљиве. Познато је да ако у вашем региону постоји штеточина капућина, онда ће она нужно бити наручена у таквом склоништу, а на пролеће пружа дивну базу хране. Исто важи и за мале глодаре. Стога, овај метод треба третирати опрезно.

Уношење пиљевине у земљиште у јесенкупус

\ т

Могуће је додати свјеже филингове на тло, јер се душик врло интензивно разлаже. Само дрво није ђубриво, јер садржи 1-2% азота, хемицелулозу, целулозу, лингин. Али након неког времена на његовој површини постоје микроорганизми који засићују дрво неопходним супстанцама за биљке. Тирса, која већ три године лежи на парцели, мало је црна, односно од њих почиње да се појављује надстрешница. Коришћена пиљевина треба бити различитих нијанси смеђе. Оне постају тек након 5-10 година.

Ништа нова чиста пиљевина не може се додати земљишту за ђубриво. То је најчешћа грешка коју вртлар може направити. Средње и мале пиљевине, када се унесу у земљу, врло су осиромашене. Ако у јесен додајете пиљевину земљишту, онда до прољећа остају у истом облику, само намочите, јер имају конзервансе - фенолне смоле. У овом случају, резултирајући хумус је боље попустити у тлу, због чега постаје херметичан, боље упија влагу. Садржи више хранљивих материја. То је оптимално окружење за цвеће, поврће. Горњи слој земље готово да нема густу кору, односно може се много рјеђе покварити. Али тимијан има значајан недостатак - они чине киселину у тлу, па је потребно додати вапно.

Наравно, рјешење остаје за вас, које гнојива у љетној кућици користити у јесен у вашој земљи, гледајући на стање и структуру тла у вашем подручју. Да бисте добили жељени ефекат у облику здравих усјева и високог приноса ђубрива потребно јесистематски и трајно иначе тло је једноставно исцрпљено, а жељени приноси се не могу очекивати.