Како одабрати вентилатор за купање са неповратним вентилом?

У купаоници као просторија с високом влажношћу, посебни захтјеви за вентилацију. Једноставним речима, вентилација треба да буде довољно интензивна да створи и одржи здраву животну средину, с обзиром на то да када се у купатило узима каду или туш, ствара се велика количина паре која може оштетити спољашњи слој или погоршати микроклиму. Ту је тихи вентилатор за купатило са неповратним вентилом, који вам скоро у потпуности омогућава да испуните ове захтеве.

Зашто вам је потребан вентилатор у купатилу?

Инсталација овог прекурсора са повратним вентилом је најефикасније решење. Посебни захтеви за вентилацију просторија са високом влажношћу су следећи:

 • вентилација треба да обезбеди циркулацију ваздуха у затвореном простору;
 • нормализација влажности у затвореном простору.

Чињеница!25 м? /Годину дана за одвојено купатило и 50 м? /Година - за комбиновано. То би требао бити интензитет протока зрака за нормално функционирање природне или умјетне вентилације у купаоници и ВЦ-у.

Висока влажност у купатилу ствара повољне услове за настанак и раст гљивица и плијесни, што може узроковати кварење намјештаја, подове, зидове, строп и покривање може се разбити. Чак и опрема која је отпорна на влагу препоручује се за употребу у сувим просторијама како би се продужио њен животни век.

Влажан ваздух може имати негативан утицај на здравље. Осим тога, влажна околина у купатилу може помоћијер може изазвати инсекте. И на крају, лош мирис из вентилационих канала је прилично непријатан. Све то смањује ниво комфора приликом коришћења ових просторија.

Добра циркулација ваздуха може нормализовати ниво влаге у просторији и спречити продор паре у дневну собу кроз прорезе на вратима. Уградња тихог вентилатора са неповратним вентилом ће омогућити све то.

Зашто је боље опремити вештачку вентилацију?

Постоје два главна типа вентилације унутар просторија:

 1. Природни прилив и испушни плинови.
 2. Умјетна, са присилном измјеном зрака.

Природни прилив и испушна вентилација је једно од стандардних рјешења за проблем циркулације зрака у већини постојећих вишестамбених зграда и приватних кућа. Систем ради са комбинацијом славина и издувних врата. Улога рупа за гориво се изводи кроз прозорске отворе, прорезе за вентилацију на дну врата, прорезе између врата и пода.

Квалитет природног дотока и испушне вентилације директно зависи од вуче у испушним каналима, што је, опет, због разлике у спољашњем и унутрашњем притиску. Испусни отвори су направљени у облику димних блокова на плафону или у горњем дијелу зидова испод самог плафона. Плимне рупе не могу да обезбеде довољан интензитет плимних струја. Због тога природна вентилација не задовољава услове за формирање исправне микроклиме у купатилу.

За проветравање купатила или тоалета је потребноинсталирати умјетну вентилацију са присилном измјеном зрака.

Постоје две врсте вештачке вентилације:

 1. Природна плимна и присилна екстракција ваздуха - је плимни комплекс.
 2. Уметни довод ваздуха и његов природни излаз из просторија.

Да би се обезбиједила присилна измјена зрака, потребно је опремити мрежу зрачних канала кроз које ће зрачне масе бити уклоњене из просторија. Да би се постигли неопходни услови за стварање удобне микроклиме интензитета протока ваздуха, овај систем вентилације је опремљен вентилаторима. Екстрактор за купатило са неповратним вентилом је много ефикаснији.

Принцип рада и уређаја

Испушни вентилатор у кади, опремљен неповратним вентилом, изгледа као прилично једноставан уређај који спречава повратак ваздуха из вентилационог канала. Неповратни вентил је обично направљен од пластике или нерђајућег челика. Састоје се од три главна дела - оквира од две баријере затварача и клинова, који причвршћују капке.

Осим повратног вентила, тихи вентилатор се састоји од следећих делова: решетка за усис ваздуха, аеродинамички импелер, уметци за уклањање вибрација и мотор.

Принцип рада неповратног вентила, без обзира на то гдје је инсталиран, у канализацијској цијеви или вентилацијском вратилу, није ни на који начин различит. Направљен је тако да се кретање воде или ваздуха (у зависности од места уградње) одвија само у једном правцу. КадаПокушавајући да се вратите, ваздух или вода ће се преклопити са добро затвореним капцима.

Дјеловање затварача води директно у зрак, што се природно догађа у тренутку укључивања вентилатора. Ваздух се извлачи док се вентилатор не искључи. Чим се то деси, врата се затварају и покривају ваздух на повратном путу.

Сада ћемо укратко описати неке од карактеристика тихог вентилатора:

 1. Дизајн мотора укључује присуство специјалних елемената за изолацију вибрација који апсорбују вибрације, што је главни извор буке.
 2. Произвођачи су веома добро прилагођени изгледу вентилатора. Улазна решетка има аеродинамичан облик. Поред тога, важну улогу има и сам материјал из којег је направљена решетка - од тога зависи отпор ваздуха.
 3. Тихи рад се такође заснива на другом моделу лежаја. Поред апсорпције буке, они имају висок степен поузданости и не захтевају додатну негу (посебно код подмазивања).

Како одабрати вентилатор за купатило?

Данас на тржишту за вентилацију постоји доста модела, како домаћих тако и страних произвођача. На шта прво морате обратити пажњу када купујете вентилатор? Ове карактеристике су: продуктивност, економичност и удобност током рада.

 1. Продуктивност. Да бисте утврдили потребне перформансе вентилатора за купатило, морате знати количину просторије и брзину измене ваздуха. Он јеодређује се санитарним нормама и зависи од врсте и намјене простора. За купатила ова вредност је 6-8. За израчунавање ефикасности издувног вентилатора потребно је повећати запремину просторије са протоком ваздуха.
 2. Исплативост. Заједно са конвенционалним моделима који се састоје од ножева и прекидача, али са њима можете упознати и моделе, опремљене додатним функцијама које смањују трошкове електричне енергије. Најчешће су присутни сензори покрета и влажност, а ту су и модели опремљени са тајмером.
 3. Сензор влаге. Укључивање и искључивање вентилатора, опремљено овим сензором, зависи од нивоа влаге у просторији. Вентилатор почиње да ради када ниво влажности досегне одређену тачку и заустави када падне на подешену вредност. Такви модели су најповољнији ако постоји циљ уштеде на трошковима електричне енергије.
 4. Сензор покрета. Ови модели помажу у уштеди електричне енергије, јер реагују на кретање у затвореном простору. То јест, они почињу на послу само када је неко у купатилу или тоалету, а они се искључују када нема никога. Недостаци оваквих модела укључују могућност ненамерног искључивања, јер у купатилу "по мишљењу" сензора није довољно интензиван саобраћај.
 5. Тајмер. Најрационалније решење проблема уштеде енергије и вентилације је вентилатор са тајмером. Овај вентилатор аутоматски почиње да ради у одређено време и искључује се након одређеног времена. Време радазависи од купатила и интензитета његове употребе.
 6. Удобност током рада. Зависи од нивоа буке генерисане током рада. Апсолутно бешумни обожаватељи се не дешавају. Створени звук модерних модела не ствара нелагоду. Пошто не прелази 35 децибела.
 7. Продуктивност. Најпознатији произвођачи су: Вентс, Маицо, СолерПалау, Хелиос. Они производе моделе високог квалитета и дугог века трајања, а поред тога имају низак ниво буке при раду и висок ниво отпорности на влагу.

За вертикални вентилациони систем високих зграда карактеристичан је феномен као што је "повратак" издувног ваздуха. У исто време, неугодни мириси, често са малим отпадцима, долазе из канала у просторију. Да би се спречила ова појава, изузетно је неопходно инсталирати вентилатор са повратним вентилом у купатилу.

Како инсталирати вентилатор за купатило са неповратним вентилом?

Постоје два типа вентилатора за купатила: аксијални и каналски.

 1. Вентилатори чине мали пропелер са лопатицама чији је задатак да затегне влажан ваздух током ротације, а затим да га одведе у вратило. Ови уређаји су погодни за мала купатила (до 15 м3) који нису повезани са једном осовином са другим просторијама. Омогућавају добру вентилацију, а истовремено и прилично јефтину. Једини недостатак је то што су гласнији од канала.
 2. Вентилатор одвода канала је савршенијимеханизам који је турбина са пужем смештеним у пластичном кућишту. Овај вентилатор активно је усисан у ваздух, добро и квалитетно проветрен простор, намењен за купатила, чији је обим већи од 15 м3, у комбинацији купатила или са зачепљеним каналима природне вентилације. Вентилатори са повратним вентилима за купатило имају високу поузданост, перформансе и малу буку током рада. Једини недостатак ношења овога - прилично висока цијена.

У индустријским просторијама, по правилу, инсталирати трећи тип вентилатора са неповратним вентилом - радијалним. Ово је велики модел са спиралном решетком.

Инсталација вентилатора са повратним вентилом се најбоље врши у ваздушном каналу извлачећег отвора за купатило или на улазу у излазну капију. Ови отвори се обично налазе у зиду или на плафону у углу насупрот улазним вратима. Модел вентилатора са аксијалним механизмом треба да се фиксира непосредно испред отвора за вентилацију.

У случају да се користи канални вентилациони уређај, он се мора уметнути у отвор и затворити украсним решеткама. Важно је напоменути да канални вентилатор има низак ниво буке током рада због чињенице да се његов мотор налази у отвору за вентилацију.

 1. Напајање уређаја треба да се пробуди из кутије у коју је повезан систем осветљења.
 2. Жице које иду у вентилатор морају бити скривене у стаблима или испод зглобног плафона.
 3. За инсталацијуКористи већ направљену рупу у зиду. Уметните пластични вентилациони цевовод на истом нивоу са зидом и затегните га малтером, затим пробудите напајање и инсталирајте екстрактор.
 4. Вентилацијски канал се може замијенити ПВЦ цијеви за канализацију промјера 100 мм.
 5. Скините горњи поклопац са уређаја и подмажите га са течним ноктима, а затим поставите вентилатор тако што ћете га гурнути на зид.
 6. Обавезно поставите решетку за вентилацију тако што ћете је затегнути завртњима или тако што ћете поставити резе. Савет: играјте редовно да бисте очистили прашину.

Да би се инсталирани уређај напаја из електричне мреже, он буди кабл из најближе кутије. У овом тренутку, потребно је имати на уму потребу да се поштују правила електрификације за просторије са високом влажношћу, постављање кабла у посебан заштитни канал и његово скривање иза спуштеног плафона, зидних панела или малтера.

Тихи вентилатор је једноставан, али ипак ефикасан уређај који помаже смањити влажност зрака и повећава интензитет измјене зрака, стварајући тако удобније увјете у купаоници. Модерни модели овог уређаја се лако монтирају, имају висок степен поузданости током рада и опремљени су системима аутоматског покретања и искључивања, а комбинација практичности и естетског изгледа омогућиће им да се уклопе у сваки ентеријер купатила.