Како одабрати струју искључивања 10мА или 30мА појачала; Упишите "А" или "АЦ" и отпустите "Б" или "Ц"?

Дигиталне машине обављају двоструку функцију (заштиту од цурења струје и кратких спојева) и потпуно замењују комплет УЗО и прекидача. Када изаберете Дифф, морате узети у обзир следеће карактеристике:

  • Номинална вредност прекидача (А);
  • цурење на којем ради механизам (мА);
  • Карактеристика сепарације ("А" или "АЦ");
  • Тип механизма (електронски или електромеханички);
  • Карактеристика одвајања машине (Б или Д).

Али како одабрати специфичне вриједности? Искористивши прилику, а не први пут да се обраћам нашем стручњаку за електро инжењере, одлучио сам да му поставим ова питања. Наиме, инжењер и хонорарни специјалиста за продају диференцијалне заштите, Сергеј из онлине продавнице електротехнике "АкиомПлус". Овај пут је он, иако очајнички, извео још једну дрогу.

Како израчунати и одредити неопходну "за себе" дијагностичку машину?

Прорачун се врши аналогно са уобичајеним аутоматским прекидачем. Снага струје се одређује при максималном могућем оптерећењу. За ово постоји формула

И = П /У,
где је П - снага мреже (В),
и У - напон (Б).

Напајање се лако чита у упутствима за електрични апарат, а често је назначено на његовом тијелу.

Као примјер, израчунат ћемо Дифф за просјечан стамбени стан. И тако, у нашем случају, стан може имати следећу електронику:

Електрични уређаји
Просечна снага
\ т ТВ
\ т 100В
\ т хладњак
\ т 150В
\ т машина за прање судова
\ т 300В
\ т Праоницаауто
\ т 380В
\ т Усисивач
\ т 400В
\ т бојлер
\ т 1500В
\ т Осветљење (ЛЕД)
\ т 200В
\ т гвожђе
800В
\ т Укупна снага
3830В

На први поглед, максимално оптерећење мреже је једнако 3830 В (3,83 кВ), али претпоставља се да у стану сви потрошачи никада неће радити истовремено. На пример, мало је вероватно да ће усисивач, пегла и машина за прање веша са машином за прање судова радити у исто време.

Због тога ћемо из овог сета изабрати најснажније електричне уређаје: гвожђе (800 В) и машину за прање веша (380 В). Коначно оптерећење је објављено:

100 В + 150 В + 380 В + 1500 В + 200 В + 800 В = 3130 В (3,13 кВ).

У једнофазној мрежи (220 В) јачина струје ће бити једнака:

3130 В /220 В = 14.2 А.

Најближи Диповатомат по номиналној вредности је 16А, а ми га узимамо. По правилу, на улазу у једнособне станове стављају се ДИФ-ови на 16А и 20А. У присуству електричног гријања боље је одабрати 25А или 32А.

Слично томе, израчунавају се ДИФ за розете и осветљење у собама. На пример, да бисте заштитили једну утичницу за котао (1500 В), требаће вам аутоматска машина на:

1500 В /220 В = 6,8 А (најближа номинална вредност је 10 А).

Да би се заштитила трофазна мрежа боље је одабрати сет аутоматских машина УЗО +. Израчунавање јачине струје за 380В врши се по формули:

И = П /Ув3.

На пример, да би се заштитила трофазна електрична пећ (3.5 кВ), потребна је дијагностичка машина:

3500 В /380 В? 1,7 = 5,4 А (најближа номинална вредност је 6А).

Која је ознака селектора путовања?

На основу величине цурења, ДФ (као и УЗО) су подељени у два типа:

  • заштита оделектрични удар и пожар (10-30 мА);
  • гашење пожара (изнад 30 мА).

У правилу, утичнице и расвјета штите дипхе од 30 мА (таква категорија може издржати просјечну особу). 10 мА - што значи безбедно и апсолутно безопасно за здравље и живот било кога, чак и детета. 10мА дианфан машине штите купатила и дечије собе.

Они се не стављају у групе утичница,будући да електрични уређаји са чиповима могу омогућити мало диференцијално цурење, укупно, дати више од 10 мА, што може реаговати диф. Да би се заштитила само расвјета или један излаз, и што је најважније, не укључују екстензије са великом акумулацијом потрошача.

На улазу вам је потребно најмање 30 мА. 100 мА су постављене на великим зградама, али иза њих, методом селективности, инсталиране су 30 мА и 10 мАх диапхан машине, јер не могу сви људи издржати 100 мА.

Опис спојница "А" или "АЦ"?

Популарнији тип "АЦ" - ради само на наизменичној струји са синусоидном кривом. То се најчешће дешава због оштећења изолације кућанских апарата (фрижидера, машина за прање веша, котлова, итд.) Када се фаза голе тиче металног кућишта.

Али понекад у електричним уређајима постоји цурење, на којем диференцијална заштита не ради.На пример, не реагује на константну или пулсирајућу струју генерисану у електроники напајања. Међутим, АЦ је најједноставнији и најраширенији ДИФ, а ова заштита је 30% јефтинија од "А". По правилу, онслучај је означен ознаком у облику синусоиде.

"А" је осетљивије отпуштање које спречава било какво цурење, укључујући пригушивање и константне струје произведене у електроници са чиповима испуњеним полупроводницима (отпорници, тиристори, диоде, итд.). Ово је осјетљивија заштита. Обележавање у облику синусоиде на врху и две кривине одоздо.

Европске земље постепено напуштају "АЦ", прелазећи на "А" као поузданије и сигурније. Међутим, "АЦ" се може слободно користити за електричне уређаје без електронског "пуњења".Нека упутства за електричне уређаје наводе да се могу заштитити само помоћу "А" РЦД (или ДФ).

Који тип селектора путовања?

Интерним извршењем, ДИФ и УЗО су подељени у два типа: електронски и електромеханички. Насупрот уобичајеној грешци, тип уређаја за искључивање не утиче на радне параметре и спецификације. У чему је разлика између њих?

електромеханички уређај за искључивањесе активира диференцијалним трансформатором. У случају цурења у свом секундарном намоту постоји напон који дјелује на поларизирани релеј, одспојите контакте.

Електронскиради само ако постоји напон у фази. У случају да постоји чип са појачалом, који се напаја из спољне мреже. Са губитком снаге, чип даје сигнал механизму за раздвајање, да би поделио фазу. Таква шема је јефтинија.

Главна разлика је у томе што ако је мрежа искључена, онда електронски диференцијал нијеће радити. Али да ли је могуће у овом случају да процури? Чиста теоретски, да, због енергије акумулиране у кондензаторима електронике, спојене на мрежу. Ово су врло ријетки случајеви, и вјеројатније, изузеци од правила.

У форумима је често могуће наћи притужбе о поузданости електронске дијагностичке машине, која наводно не функционира увијек. У већини случајева, то је због погрешне везе. Према ПУЕ, за дифузор је потребно повезати и фазу и нулу. Ако не спојите нулу, она ће радити као аутоматска машина, али нема гаранције да ће радити као РЦД. Закључак: ако је исправно повезан, све ће радити, без обзира на дизајн издања.

Изаберите карактеристику раздвајања машине: "Б" или "Ц"

Најпопуларнији модели дифузија имају следеће карактеристике раздвајања:
"Б" - најпопуларнија опција.Одликује се минималним закашњењем у раду. Погодан за кућну употребу у кућама са старим кабловима. Не препоручује се мрежама за снабдевање опремом са високим стартним струјама (машине за прање веша, пумпе, фрижидери, мешалице за бетон итд.). Краткотрајни вишак терета изазива погрешну операцију. Тренутно ради на струјама једнаким 3-5 номиналних;
"Ц" је разноврсна варијанта,добро решење за приватне куће. Има веће кашњење пре рада, тако да не реагује на високе стартне струје. Препоручује се да се изабере мрежа са великом акумулацијом моћне електричне опреме на којој се радиелектромотори. Тренутно ради на оптерећењу које прелази номинално за 5-10 пута.

Тип "Б" је боље користити за водове без снажних потрошача, а тип "Ц" - погоднији за електричне водове с оптерећењем од 1 кВ.

Да би се одржала селективност увода, пожељно је подесити "Ц", ау линијама за усмеравање и осветљење "Б",тако да у кратком споју уводна разлика не би функционисала пре групе.