Како одабрати ортопедски душек? 46 фотографија Модели за брачни кревет, који је бољи за остеохондрозу и кичму, експертске изјаве

Око трећег дијела живота особа буди сан. Здрав и квалитетан сан зависи од многих фактора и, пре свега, од врсте душека. Само ортопедски душек гарантује савршено стање здравља и одлично расположење за цео дан.

Што је боље: прољеће или без прољећа?

Сви савремени душеци који имају ортопедски ефекат могу се поделити у два типа - пролећни и бесоплетни. Свака врста има своје посебности и предности, па је стога вредно напоменути која је од ове двије врсте боља. Већина људи сматра да би ортопедски душек требао бити крут, али није.

Избор модела зависи од многих фактора, укључујући и личне преференције.

опружни душеци

Мадраци, који имају опружни блок на својој основи, подељени су у две групе.

Са блоком зависних опруга

Први обухвата моделе са зависним блоком опруга, који се разликују по својој ниској цени. Овде су опруге међусобно повезане металном жицом и причвршћене за оквир. Овај блок се назива и Боннел.

Конструкција оваквих модела је изведена тако да се при савијању једног опруга суседне стране савијају и ствара се ефекат висеће мреже.

Нажалост, то није њихов једини недостатак. Након тога, опруге почињу снажно шкрипати и брзо постају неупотребљиве. Осим тога, такви модели немају никаква ортопедска својства, па је људима који болују од кичме боље да их некористити

Са независном опружном јединицом

Независни блок опруга у мадрацима који припадају другој групи је мало другачије уређен. Свака опруга у таквим мадрацима је упакована у одвојени поклопац и, када је изложена одређеном подручју, компримирана је независно од сусједног елемента.

Овај тип душека не само да разликује поузданост и издржљивост, већ обезбеђује и правилан положај тела, савијајући се само на оним местима где је то заиста потребно. Приликом избора душека са опругом боље је дати предност моделима са независним опружним блоком.

душеци без елемената

Душеци без прољећа разликују се од претходних модела по свом дизајну, у којем нема металних елемената, односно опруга. Постоје вишеслојни и једнослојни модели са различитим степенима крутости.

Једнослојни модели користе један материјал, најчешћи је пенополиуританиум. У вишеслојним моделима, различити материјали се користе у одређеном низу.

Због присуства различитих пломби у душеку, производи се стварају не само у различитим степенима крутости, већ и са различитим додатним својствима.


Модели који имају такав материјал као структуралну структуру имају додатна својства. У зависности од тканих влакана у овом материјалу разликују се топли и хладни мадраци. Влакна од козјег крзна, добро држе топлину, испреплетена са цларет Фаибер, стварају ефекат топлог душека. АндЛанена влакна, када се додају истом материјалу, стварају обрнути ефекат, наиме, не дозвољавају да се душек загреје.

Поред тога, неки душеци који нису пролећни, због додавања материјала у слојевима материјала као што је меморијска пена, који имају структуру пене, имају својство прилагођавања за људско тело. Облик који купује душек одговара контури особе на њој. При устајању из душека пунило је неколико минута способно да обнови свој првобитни облик. Нажалост, не воле сви удобни услови за спавање, створени производима са таквом додатном имовином као ефекат памћења. За то постоје разлози. Смањење температуре ваздуха у просторији чини га веома крутим.

Мадраци без прољећа имају много предности. Најважније и, без сумње, важне су одличне ортопедске особине, које се изражавају у доброј подршци кичме. Различити степени укочености - ово је прилика за сваку особу да изабере опцију која му одговара. И наравно, дуги вијек трајања производа без блокова опруге је важан фактор при избору.

Недостаци мадраца без елемената укључују високу цијену таквих производа и недовољну мекоћу.

Знајући све предности и недостатке пролећних и бесконтактних варијанти, морате се фокусирати и на лична осећања. Да бисте то урадили, морате само да тестирате омиљене копије у продавници, односно да легнете и изаберете ону која ће вам бити удобнија.

селецт филлер

Да би избор душека био спонтан, али промишљен, морате научити како да разумете најпопуларнија пунила.

полиуретанска пена

Полиуретанска пена је врста пенасте гуме која има побољшана својства. Она је део не само бесконтактних варијанти, већ је и додатни слој код производа који имају опружни блок. ППУ је способан да издржи значајна оптерећења током прилично дугог животног века.

Повећани ниво крутости пунила омогућава произвођачима да произведу душеке са добрим ортопедским карактеристикама по приступачној цени.


Али постоје и мањи недостаци овог материјала. ППУ има прилично порозну структуру, која добро упија влагу, док се испарава изузетно тешко. Осим тога, слабо се чисти.

латек

Латекс се често користи као пунило. Порозна структура овог пунила може се добити пењењем и третирањем сока биљке хевеа. Производи који имају састав од латекса су различити у погледу трошења и способности да издрже тешка оптерећења.

Ортопедски мадрац од латекса је у стању да понавља контуре тела и тако одржава кичму у исправном положају. Латекс се односи на материјале који не изазивају алергијске реакције и имају способност да брзо уклоне влагу.

Вештачки латекс се донекле разликује од својстава природног партнера. Након тога се суши и постаје крхка. У природном латексупостоји само један недостатак - његова висока цена.

струттофаибер

Струттофаибер је направљен од синтетичких влакана и има много предности. Овај прилично еластични материјал не гори и не изазива алергијске реакције. Поред тога, захваљујући својој структури, савршено уклања вишак влаге. Неке врсте душека, које укључују и ово пунило, имају изражене ортопедске особине. Помоћу њега можете креирати опције са различитим нивоима крутости. Поред тога, производи, који садрже структурну жбуку, имају дуг вијек трајања.

Једини недостатак овог пунила је прилично висока цијена.


Кокосово или кокосово влакно има прилично круту структуру. Користи се као додатни слој у скоро свим душецима. Овај природни материјал није склон труљењу, јер је прилично отпоран на влагу. Цоир је веома еколошки материјал, јер не садржи токсичне супстанце. Тврда површина овог материјала, као и остала пунила, препоручује се за употребу код различитих болести кичме.

Недостаци овог пунила су висока крхкост и високи материјални трошкови. Али уз правилну прецизност (коира не може издржати оштре ударце) пунило ће трајати дуго времена.

Постоје и друга пунила, али се све рјеђе користе у производњи мадраца.

Тврдоћа и величина

Тренутно произвођачи мадраца нуде велики избор моделанајразличитијих величина. Да бисте правилно одредили величину душека, који је прави за вас, потребно је да обавите нека мерења:

 1. На своју висину потребно је додати 15-20 цм, а резултат је минимална дужина душека. Дозвољена ширина се рачуна на следећи начин: потребно је лежати на леђима са рукама положеним иза главе. Удаљеност између лактова са малом маргином је минимална ширина.
 2. Ако вам је потребан душек за брачни кревет, онда би сличне мјере требало направити са партнером. Добијене вредности се сабирају у суму од неколико центиметара залиха.

Поред тога, приликом одабира производа, морате ускладити величину производа са површином спаваће собе. Стандардни таблет ће вам помоћи да направите прави избор.

Добивене вредности дужине и ширине могу се упоредити са стандардним величинама произвођача:

 • Ширина појединачних модела по правилу је 80 и 90 цм
 • Душек ширине 120 цм сматра се полу креветом.
 • Ширина дуплих производа је 140, 160, 180 и 200 цм, а дужина стандардних мадраца је доступна у три варијанте: 190, 195 и 200 цм
 • .
 • Ако желите, увек можете наручити душек појединачно потребне дужине и ширине, али ће трошкови таквог производа бити нешто скупљи од стандардне верзије.


За удобан сан, душек мора имати одређену крутост. Постоје различите врсте крутости. Највише мекани производи имају низак степен крутости, праћен производима са нижим степеном ригидностипросечно Следећи је просек, иза њега - изнад просека и најновији - висока крутост.

Производи са ниским степеном крутости направљени су од латекса, пене или вуне се користе као додатни слој. Формира се просечна крутост због таквих пунила као што су ППУ, латекс, струттофаибер. Висока крутост постиже се додавањем компоненти као што су кокосово кокосово влакно, биљно влакно, наизменично са другим пунилима.

За одабир душека за одређену висину /тежину особе, можете користити сљедећу плочу.

Који мадрац одговара здравој особи?

За здраву особу, душек се бира на основу старости и телесне тежине. За младе људе чија старост није прешла границу од 25 година, опције са средњом крутошћу су погодније или имају тврду површину. Таква препорука није случајна, будући да се формирање мишићно-коштаног система јавља до 25 година и да се искључи закривљеност кичме, потребно је спавати на крутој, равној површини.

Деца до три године ће бити најпогоднији душек, који укључује кокосов кокос. Крута и истовремено равна површина ће повољно утицати на формирање кичме. Поред тога, ово пунило је добро проветрено. Када наврши три године, замена душека је дозвољена. Крута површина може бити замењена просечном крутошћу са независним опружним блоком.


Још један важан индикатор који се узима у обзир приликом одабира душека је масатело:

 • Производи са ниским степеном крутости без кокосових кокосова су погодни за људе крхке физике.
 • За људе чија тежина прелази 100 кг, боље је спавати на чврстом душеку без опруга.
 • Производ са ојачаним опругама је погодан за људе тежине од 80 до 100 кг.
 • Људи чија је тежина просечна (максимално 80 кг) могу покупити опцију са независним опружним блоком заједно са латексом.

За више детаља о томе како изабрати прави мадрац погледајте следећи видео.

Како одабрати стару особу?

За старије особе, које имају, по правилу, болести мишићно-скелетног система, претјерано круте површине могу изазвати несаницу. Најпогоднија опција за њих су душеци са независном јединицом опруга средње чврстоће.

Када се открију било какве болести мишићно-скелетног система, боље је узети двосмерни мадрац.

Правимо прави избор за остеохондрозу и кила спине

У присуству такве болести, као остеохондроза треба изабрати душек, који има различите степене крутости на свакој страни. У периодима погоршања, праћених јаким боловима, боље је користити страну која има меку површину. У одсуству бола, душек се окреће на другу страну, која има површину средње тврдоће.

Алтернатива двосмјерној варијанти је меки душек који се може користити у остеохондрози лумбалног сакралног одјела.

У случају болести као што је интервертебрална кила, најбоља опција би била употреба асиметричног душека. За особе које болују од торакалне остеохондрозе, одговараће производ са просечном површином крутости, ау неким случајевима и чврста површина ће бити најбоља опција.

Душек са Мемори Фоам-ом, који има облик меморије, помоћи ће да се смањи напетост мишића у било ком облику остеохондрозе праћене акутним болом.

Шта би душек требао бити?

Било који душек са ортопедским својствима је незамислив без поклопца или душека. Кућиште добре квалитете има квалитете као што су трајност, трајност, еластичност и хигроскопност.

Таква својства душека су последица жакард материјала. Боље је да су влакна тканине или природна или мешана.

Фиксирање душека треба да буде трајно, са јасним контурама. Боље је ако се поклопац осветли, захваљујући чему се може уклонити и по потреби испрати. Ако ће жакардна тканина, из које је ушивен душек, имати импрегнацију, онда се заштита од влаге и загађења пружа свим слојевима душека и не мора се тако често прати.

Топ Топ Цомпаниес

Око 40 произвођача се бави производњом душека са ортопедским својствима. Рејтинг највећих фирми може се поделити на следећи начин:

 • Прво место је релативно добро познати произвођач Асцоне (регија Владимир), који производи више од 150 комадаврсте мадраца у различитим ценовним категоријама. Нису сви модели ове компаније имају прекриваче који се могу скидати. Рецензије о квалитету мадраца су позитивне и негативне. Ова компанија се разликује од других произвођача са својом дугорочном гаранцијом која се креће од 10 до 30 година на неким моделима.


 • Компанија "Цонсул" (Москва) је дуго времена заузимала ову нишу, стога је позната многим купцима. Производи произведени под овом марком су добро објављени и прилично скупи. Истиче се међу осталим моделима производње, са 320 опруга по квадратном метру.

 • Почасно треће место је Торис (Володимирскаиа област). Овај произвођач је више фокусиран на производњу производа од латекса. Производи ове компаније имају много опција величина и демократских цена.


 • Компанија Орматтек (регион Иваново) производила је душеке не тако давно. Сви мадраци овог предузећа имају поклопце који се могу скидати и двоструко паковање. Разноврсне цијене и производи за пуњење доступни су готово свим сегментима становништва.

Рецензије

Мадраци са ортопедским ефектом имају велику популарност међу купцима. Већина људи је куповала такве душеке по савету стручњака који су били посматрани. Добре критике многих купаца душека су зарадиле захваљујући позитивном ефекту њихове употребе.


Нормализацију сна, смањење болова у кичми примећују готово сви купци. Од малих минуса, наПо мишљењу многих људи, може се уочити дуга зависност од осебујне површине душека и његове високе цене.