Како одабрати ЛЕД лампу и зашто је то?

Расвјета је један од најважнијих тренутака у уређењу куће или стана. Не само потрошња струје, већ и пријатна забава, на пример, могућност читања књиге са упаљеним светлом зависи од тачне сијалице.
Данас ћемо говорити о типовима сијалица, научити како одабрати ЛЕД лампу и зашто.

врсте

Најјефтинија и најраспрострањенија јежаруља са жарном нити . Може бити различитих облика и величина. Снага такве лампе је од 15 до 300 В. Животни век - 1000 сати непрекидне луминисценције. Упркос јефтиности таквих лампи, оне су најисплативије у погледу електричне енергије, јер већина енергије уопште не производи светлост, већ топлоту. Зашто је спектар сјаја близу сунца. Поред стандардних сијалица, постоје ихалогени , њихова је врста. Што се тиче економије, они нису много лошији од претходног, већ раде неколико пута дуже. У просјеку, радни вијек је до 3500 сати. Слично томе, ове лампе сјају много светлије, захваљујући тампон гасу, то јест, халогенима, који додају сијалице цилиндрима.

Сијалице за штедњу енергијесу посебна категорија, која је сада врло популарна. Они не само да штеде електричну енергију већ и служе много дуже. Подељене су у две врсте - флуоресцентне и ЛЕД сијалице.
Први раде на следећем принципу: у живиној испари лампе са гасним пражњењем, уз помоћ електричног пражњења, ствара се УВ зрачење, трансформише се у видљиво особилигхт То се догађа са мешавином халофосфата и других елемената. Једном речју - фосфор. Таква лампа ради до 5 година, ако не упали /искључи свјетло више од 5 пута дневно.
ЛЕД лампе за дом(ЛЕДс) су најсигурније и најучинковитије за животну средину, јер не садрже живу. Према томе, ако имате питање - коју жаруљу одабрати, онда то савјетујемо.
И зато:

 • У овој лампи нема стаклене сијалице, што га чини сигурним и отпорнијим на ударце и вибрације.
 • ЛЕД жаруље су заштићене од прегревања и имају високу ефикасност.
 • су најекономичнији од свих. У поређењу са уобичајеним 10 пута, уштеда енергије је 2 пута.
 • То је мала тежина.
 • Велик избор боја (можете купити не само стандардну лампу, већ и црвену, плаву, ружичасту).

Што се тиче трошкова, цијена штедне жаруље је у просјеку 130-200 рубаља, али све зависи од продајног мјеста, снаге, величине и поклопца. Цена ЛЕД-а је 150-300.

ретро сијалице

Ово су такозване "Едисонове" лампе, чија је свјетлост близу ватре или запада. Тако ће ваша соба бити испуњена топлом жућкастом светлошћу. Очи од таквих лампи не умарају, већ раде исто као и претходне.

утичнице

Двоточка се назива базом лампе, са којом је причвршћена за патрону. Уствари због тога и струје се проводи. Најнапреднији типови постоља су подупирачи и навојни. Ово друго се сматра традиционалним, ау "људима" се назива вијак.Погођен словом - "Е". Број који стоји иза слова означава пречник поклопца. Најчешћи су Е27 и Е14. У снажнијим сијалицама можете упознати Е40.
Слово "Г" означава прстохватну базу. Мање је популаран, али се понекад налази.

Поред ова два типа постоје и други, али њихова примена је ограничена:

 1. Р - у таквом соклу контакт се удавио и користи се за уређаје високог интензитета.
 2. Б - База пинова нема симетричне стране и омогућава вам да брзо замените лампу у кертриџу. Постоји напреднија верзија оних са навојем.
 3. Ф - поклопац са једном иглом.
 4. С-сопхите сокл се често користи у аутомобилима.
 5. Т-телефонске утичнице. Појављују се у панелима, контролним панелима и сигналним лампама.
 6. П - причврсна основа се користи у рефлекторима и лампама.

Приликом одабира, имајте на уму да стандардне сијалице са жарном нити долазе са капицама Е14 и Е27. Уштеда енергије може бити различита - ГУ10, Г9, ГУ5.3, Г4, ГУ4, Е14, Е27. ЛЕД диоде имају и стандардно постоље.
Како изабрати сијалицу, имајући у виду горе наведене карактеристике? У ствари, чак и знајући врсту лампе, снагу и базу, неће увек бити могуће изабрати квалитетан производ.
Важни фактори који вам омогућавају да направите исправну куповину су:

 • Важно је да стопа пулсирања буде у оквиру 10%. Али у неким случајевима можете 35%, али не више.
 • 80%, и не мање, треба да буде ИЦ (индекс преноса боје).
 • Светлосни ток светлеће лампе треба да буде исти као и светло са жарном нити.
 • АтКупци се постарају да ваш прекидач са индикатором (ако га има) може правилно да рукује новом лампом.

Како проверити да ли је на пакету ништа написано

 • Ако је лампа коју сте купили на кутији "Без пулсације", онда то значи да она стварно не постоји или је мања од 5%. Ако ништа није написано, а затим провјерите жаруљу, погледајте је кроз фотоапарат телефона. Ако је таласање унутар нормалног опсега, онда екран не би требало да пролази кроз траку.
 • Низак ИЦ се може проверити на следећи начин. Ставите длан испод укључене лампице. Ако кожа има сивкасту нијансу, пренос боје је низак и не вреди га куповати.
 • Обратите пажњу када је лампа направљена. Ако је она старија од две године, онда боље напусти радњу.
 • Гаранција за квалитетну лампу мора бити стара најмање 3 године.
 • Увек чувајте или фотографишите чек. Ако лампа брзо запали, можете је промијенити.

Ово последње се односи на случајеве у којима је избор пао на извор слабог квалитета. Али вођени нашим савјетом, нећете погријешити.