Како одабрати кућни гријач - уређај и принцип дјеловања

Међу многим типовима уређаја за гријање постоје јединице које се називају претварачи. Размотримо шта је то и како уређаји за грејање могу дати ову дефиницију.

Шта је инвертер

Инвертер - уређај који константну електричну струју претвара у измјеничну или повећава вриједност напона, фреквенције измјеничне струје. Потреба за таквом трансформацијом настаје приликом креирања уређаја и механизама са осетљивим системом подешавања који реагују на најмању промену параметара окружења. Инвертери се користе у многим областима: електрично заваривање (у суштини апарат за заваривање је врста претварача), управљање електричним моторима и електричним погонима, производња клима уређаја и грејача, итд.

Као интегрални део уређаја, претварачи изгледају другачије и појединачни случај можда нема.

Примена инвертера у грејању

У производњи грејних уређаја, претварачи се користе као уређај који омогућава прецизно предподешавање или подешавање у раду уређаја.

Високотехнолошки електрични апарати, који немају дизајн ТЕН-а, лампе, филамента и хелик грејача, нужно укључују инверторе као уређаје за повећање функционалности и ефикасности система гријања. Ови производи за гријање укључују вортек индукцијске гријалице (ВИН) и инвертер клима уређаје. Оба ова уређаја долазе од својих мање напредних претходника: ОХ - фроминдукцијски котлови типа САВ, инвертер сплит системи - од конвенционалних клима система.

ВХФ котлови за грејање

Котао је агрегат за опрему стамбеног система грејањем и, у зависности од модела, снабдевање топлом водом. Уређај ради на електричној енергији и користи познати преко 100 година феномен електромагнетне индукције, отворен од стране Фарадаиа, за загријавање воде.

Поједностављени бојлер је вертикално монтиран метални цилиндрични оквир, опремљен са два прикључка за улаз и излаз воде. Унутар кућишта налази се примарни намот (свитак) - свитак изолираног водича, на чијем крају се примјењује напон. У свитку без контакта с њим постављен је секундарни намот (језгра), који је простор цијеви за гријање са расхладним средством.


Када се напон примијени на крај примарног намота око завојнице, индукује се електромагнетно поље, које узрокује стварање струја вихора Фоуцаулт у горњим слојевима језгра које загријава његову површину накнадним преносом те топлине расхладног средства.

Код САВ уређаја, ВИН котао се разликује по томе што је на крају примарног намотаја струја, чија је учесталост неколико пута повећана од стране индуктора, укључени у дизајн јединице. Висока фреквенција електричне струје узрокује формирање веће вриједности напона око примарног намота електромагнетног поља, што, сходно томе, узрокује појаву виших погонских вртлога у секундарном намоту.

Примарни и секундарни намотај ВИ-јединицеИзрађени су од различитих феролегура са различитим вредностима сопственог магнетног поља. Ова магнетна поља, у интеракцији са индукованим електричним пољем, доприносе загревању језгра.
Дакле, комбинација ових фактора повећава интензитет загревања горњих слојева секундарног намота, али смањује његову дубину, убрзавајући процес преноса топлоте расхладног средства и смањујући време излаза система грејања на датој снази.

Детаљнији дизајн ХП-ових котлова резултира вишом цијеном од других индукцијских уређаја.

Грејач клима уређаја са инвертером

Поједностављено име домаћинства таквих уређаја "клима уређај" доводи у заблуду о функционалности ових агрегата. Заиста, једна од функција овог уређаја је да смањи температуру ваздуха у просторији на задату вредност током лета. Међутим, јединица може да изврши обрнуту функцију - да загреје просторију у хладној сезони.

Уређај и начело дјеловања

Да би се схватио принцип рада инвертерског грејача, размотрити рад клима уређаја без инвертера у дизајну, али још увек модерну имплементацију која не користи ваздух са улице. Инвертерски грејач има исти алгоритам, само побољшан.

Принцип рада оба ова уређаја заснива се на ослобађању топлоте компресијом и хлађењем течности контактирањем површина са њом током испаравања. Гас који обавља такву улогу у клима уређајима назива се расхладно средство.

својства расхладне течности

Као расхладно средство уСплитским системима се користе једињења која садрже флуориде - фреон, који је више од 40 врста. Навешћемо три најчешће врсте фреона:

 • Р-22 - неефикасан на температури испод -5 и изнад 40 степени расхладне течности (т-кључање -41 степени). Због повећаног штетног утицаја на озонски омотач је забрањена употреба у Русији;
 • Р-410А - супстанца (т-кипење -51 степени) Мање негативних утицаја на озонски омотач, ефикасна употреба у температурном опсегу од -15 до +45 степени, која се користи у већини система климатизације;
 • Р-32 је сигурно ново расхладно средство (кључање -52 степени), које има ефикасност од 5% више од Р-410А.

Важно!Када купујете клима уређај било које врсте, посебно онај који се користи, потребно је искључити могућност куповине уређаја на расхладном средству Р-22, због забране употребе постао је мањак, који се, ако је потребно, пуњење уређаја не може замијенити другом врстом фреона.

Функције састојака клима уређаја

Модеран клима уређај, под називом сплит систем, састоји се од два блока. Оваква подела на две компоненте омогућила је да се соба спроведе гласније и, штавише, гломазан блок, остављајући унутар компактног и обично естетски изведеног чвора. Кретање фреона се врши помоћу пумпе која се налази у спољном блоку.

Принцип интеракције блокова сплит система

Унутрашња јединица сплит система садржи измењивач топлоте (кондензатор). У стању клима уређаја за грејање у измењивачу топлотеПроводи се компресија фреона, при чему се повећава његова температура. Температура компресованог расхладног средства достиже 80 степени, а топлота кроз циркулацију ваздуха кроз измењивач топлоте се преноси у просторију. Након преноса топлоте, компримовани фреон прелази у течно стање (кондензовано) и сели у спољни блок - испаривач, који је десетак пута мањи од притиска. Оштра редукција притиска доводи до кључања расхладног средства уз истовремену апсорпцију топлоте из околине. Тачка кључања течног фреона (у зависности од типа) код велике разлике притиска - неколико десетина степени испод нуле, односно температура спољног ваздуха од -15 степени је још топлија. Стога се апсорпција вреле топлоте од фреона јавља чак и из леденог ваздуха, а што је нижа температура столне температуре кључања расхладног средства, то је хладнији ваздух способан да одузме топлоту.

На крају кључања, топлота која се апсорбује из ваздушног расхладног средства враћа се у унутрашњу јединицу и поново компримира, кондензује, греје и загрева измењивач топлоте.

Конструктивне нијансе процеса

Компресија расхладног средства са ослобађањем топлоте и испаравањем са његовом апсорпцијом не догађа се у било којој ћелији, већ у две завојнице које се налазе у спољном и унутрашњем блоку. Након компресије пумпе у завојници унутрашњег блока фреонска цев врло малог пречника (капилара) улази у спољни блок, али ограниченост излаза капиларне цеви спречавапуњење спољног намота (испаривача) и испаравање фреона апсорпцијом топлоте у медијуму.

Укратко, процес загријавања може се описати ланцем од четири узастопна процеса: компресијом расхладног средства - расподјелом топлине - кључањем (испаравањем) расхладног средства - апсорпцијом топлине.

Ако се процес покрене у супротном смеру, кондензатор са испаривачем ће бити замењен улогама, а просторија ће бити ваздушно хлађена.

Алгоритам рада сплит система без инвертера

Конвенционални клима уређај може бити само у два стања - укључен или искључен. Пре него што га укључите, потребна је температура ваздуха у затвореном простору, затим стартује старт и компресор почиње да хлади расхладно средство у систему. Температурни сензор сплит-система контролише температуру ваздуха у просторији и упоређује је са датом вредношћу. Када се ове вредности изједначе, компресор ће се аутоматски искључити и сплит систем ће радити све док разлика између вредности стварне и одржаване температуре у просторији не достигне 2-3 степена. Након тога, компресор ће поново почети пуном снагом на сигналу термостата.

Недостатност алгоритма је очигледна - укључивање система на пуну снагу без везивања за будући радни обим, што ствара кратко, али прекомерно оптерећење на електричну мрежу. Осим тога, управо у вријеме лансирања максимално је трошење и хабање јединица опреме и потрошња електричне енергије, јер ротација ротора почиње нормално, а неИнвертерски компресор захтева почетне струје великих количина.

Инвертер сплит систем

Радње грејача типа претварача су идентичне понашању уобичајеног сплит система све до времена након првог укључивања уређаја, температура просторије је достигла специфицирану вредност, а та вредност се мора одржавати - за загревање ваздуха или хлађење, у зависности од начина рада јединице.

Од сада се његов алгоритам разликује од јединице без претварача. Компресорски инвертерски сплит систем се не искључује, већ наставља да ради, али не у пуном капацитету, већ унутар 5% потенцијала. Као последица тога, грејач са инвертером ради непрекидно, без коришћења циклуса искључивања, који глатко подешава интензитет рада (завртања компресора) за оптимални режим одржавања подешених температурних услова. Када се користе инвертерски сплит системи, флуктуације температуре у просторији су унутар једног степена, за разлику од температурног режима без скока са кораком од 2-4 степена са конвенционалним клима уређајима.

Карактеристике и класификација

Главна карактеристика инвертерских клима-грејача - снага, штавише, два типа - потрошна и корисна. С обзиром на способност ових агрегата да регулишу брзине компресора, ове карактеристике су назначене у облику опсега. На пример, корисна снага од 0,5 - 5,1 кВ указује на њену минималну и максималну вредност.

Важно!Треба напоменути да је горња вриједностопсег ове снаге прелази своју номиналну вредност, јер модерни инвертерски грејачи-клима уређаји могу, ако је потребно, користити (брзо загревање или хлађење просторије) на кратак временски период за рад са вишком номиналне вредности.

Поред капацитета, инверторске јединице су подељене у зависности од коришћеног расхладног средства, чија је битна карактеристика температура кључања - критеријум могућности коришћења уређаја у режиму грејања (што је нижа температура кључања, нижа је спољашња температура, систем можете управљати као грејач).

За перформансе, клима-уређаји с инвертером се дијеле на:

 • зид;
 • супстрати;
 • подне облоге.

Класификација по карактеристикама дизајна и функционалности:

 • касета;
 • канала.

Важне карактеристике инвертерских клима уређаја укључују буку, димензије, параметре напајања, итд. Типично, све ове податке произвођач наводи у техничком пасошу производа или упутству за употребу.

Ради јасноће, даје се упоредна табела техничких карактеристика четири модела инвертерских сплит система МцКуаи М5МСИ-БР, јер се детаљно описују сви параметри таквих високотехнолошких уређаја у дому ретко.

Апликације

Инвертер клима уређаји се користе тамо где је ниво удобности важан. Ако се соба не користи често и током дана нијенаставили, онда у таквим собама можете ограничити инсталацију редовног сплит система, модерних модела који такође имају високе техничке карактеристике.

Ако се ради о дечијој соби, спаваћој соби или радној соби, удобност дуготрајног боравка у којој треба да се осигура по дефиницији, онда је најбољи избор инвертерски уређај, чија је виша цијена оправдана већом функционалношћу и сложеном исплативошћу.

предности

Ова врста климатизације и грејања обећава и стално се побољшава. Новији модел, више његове спецификације, па попиши и коментаришемо достојанство својственог свим инвертерским клима уређајима-грејачима и које тврде трговци:

 • Економија - Инвертерске јединице су економичније од класичних за 30%, али с обзиром на високу цијену ових уређаја, период поврата разлике у цијени је око три године, а уз краткорочно кориштење, ово вријеме се повећава.
 • Потврђен је низак ниво буке, али овај параметар се постиже без кориштења претварача, али овиси о моделима компресора, погона и вентилатора.
 • Трајност - присутна је само са висококвалитетним компресором, правилном инсталацијом сплит система и темељном његом (ако ти захтеви не успију, и класични уређаји и претварачи са додатним бројем електронских плоча су подједнако брзи);
 • Тачност и глаткоћа одржавања температуре - потврђују се само у одсуству таквих спољних фактора,као отварање прозора, врата или укључивање кућанских апарата, чији рад прати гријање (компјутер, пећница, итд.).

Недостаци инвертерских грејача

 • Цена је висока у односу на конвенционалне агрегате, што се повећава растом савршенства модела.
 • Висока цена компоненти када је потребна поправка.
 • Осетљивост на параметре потрошње електричне енергије.

закључак

И поред тога, уз правилну инсталацију и рад, клима уређаји са инвертером ће обезбедити виши ниво удобности у просторији него што је у стању да направи класичне агрегате. Категорично ентузијастично одобравање маркетиншких стручњака садржи и дио поузданих информација.