Како одабрати домаће пумпе за воду за приватну кућу и летњу резиденцију?

Једно од примарних питања приликом опремања приватне куће или викендице кроз удаљену локацију централног водовода је водоснабдијевање. Већина власника викендица или сеоских кућа, бирајући домаће пумпе за воду, суочавају се са проблемом великог броја пумпних уређаја за снабдијевање водом директно на санитарне уређаје који се налазе у кући. Која би требала бити најбоља црпна станица за викендицу или викендицу?

Пружа могућност пумпе воде у зграду из било којег доступног извора: река, бунара, бунара, централног водовода. Пумпа за водоснабдевање у домаћинству ће обезбедити стални неопходни притисак у аутономном водоснабдевању и непрекидном снабдевању водом водоводних уређаја. Хајде да погледамо принципе које треба водити пре избора пумпе за снабдевање водом у летњој резиденцији или кући.

Дизајн и принцип рада водних станица

Пре него што изаберете пумпу за воду у приватној кући, вреди испитати њен дизајн и принцип рада аутоматске црпне станице.

Дакле, аутоматске црпне станице за кућу и за виле се састоје од следећих јединица:

 • пумпа;
 • хидраулични акумулатор;
 • тимови за контролу и аутоматизацију.

За непрекидни рад у летњој резиденцији потребно је непрекидно напајање електричном енергијом. Сам уређај је аутономан и не захтева додатну интервенцију треће стране: вода се напаја константним притиском - постоје мале разлике, али су тако мале,да се ни опрема, ни још више потрошачи не осјећају.

Најбоље пумпне станице су опремљене хидрауличним акумулаторима, који су цилиндрични контејнер, који је подељен на два дела помоћу еластичне мембране. Један од делова овог резервоара је напуњен гасом у фабричким условима. Постоји притисак у овој камери.

Када се електрична пумпа укључи, вода улази у други део хидрауличног акумулатора. Са постепеним пуњењем капацитета мембране се растеже, гас у другом делу се још јаче компримира. Тако се у водоводном систему земље или приватне куће ствара притисак. Контрола се врши помоћу сензора релеја притиска. Када екстремна вредност (око 2-4 атмосфере) достигне сензоре, даје се сигнал за искључивање пумпе.

Код затворених славина у водоводном систему, притисак је стабилан и пумпа не ради. Чим се дизалица отвори, вода почиње да тече из резервоара за воду. Како проток воде у њему смањује притисак. Чим тлак досегне доњу ознаку границе, други сензор се укључује, даје наредбу за укључивање пумпе и вода почиње поново да пуни резервоар, чиме се подиже притисак.

Након што је кран затворен, црпна станица за воду или бунар наставља са радом неко вријеме, након чега се искључује. Захваљујући стабилном притиску у систему, могуће је прикључити све кућне апарате на довод воде - и апсорбер воде, машину за прање веша и машину за судове. Ако је потребно, можете га укључитисистем аутопилота парцеле или травњака.

Унутрашњи дизајн појединачних пумпи такође има своје разлике. Овај фактор одређује ниво буке током рада:

 1. вртлог. Апсорпција се врши због лопатица које се налазе унутар кућишта. Ове пумпне станице за снабдијевање куће водом су прилично мирне или чак готово нечујно. Али они могу само да подижу воду са мале дубине. Препоручује се за уградњу у стамбеним зградама због чињенице да је ова опрема изузетно осјетљива на промјене температуре, а када је смрзнута, може се чак и потпуно разбити.
 2. Центрифугалне пумпе стварају прилично висок ниво буке током рада, али имају тако значајне предности као што је растућа вода са прилично велике дубине, и неосјетљивост на температурне промјене, због тога се центрифугални уређај може инсталирати у посебно опремљеним просторијама за то.

Већина станица које произвођачи испоручују у већ састављеном облику опремљене су површинским пумпама. Монтирају се на један оквир са хидрауличним акумулатором и контролном групом. Пумпа је опремљена цевоводом уроњеним у извор воде. Предност ове опције је у томе што је могуће користити пумпну станицу за приватну кућу, чак иу прилично уским бушотинама, где пречник цеви може да достигне 32 мм, што је норма чак и за најужи бунар. Међутим, раст воде као што је такав систем може се обавити са дубине од око 7-10 метара.

За дубљи бунарпотребна вам је потопна пумпа или даљинска ејекторска инсталација. У том случају, ејектор треба спустити у бунар или бунар, спајањем два црева на њега. Други део уређаја остаје на површини. Код овог типа система вода се може подићи са дубине од око 40-45 метара. Минус овог система је осетљивост на присуство у цревима (цевима) ваздуха, због чега је почетак система прилично одговоран и тежак посао.

Шта тражити приликом избора?

Пре него што одаберете тип црпне станице, неопходно је узети у обзир неколико услова у којима ће инсталација радити. С обзиром на нијансе, изабрана опрема је у стању да обезбеди непрекидно снабдевање водом.

Главни параметри црпне станице који утичу на његов рад су:

 • снагу електромотора;
 • перформансе станице;
 • максимални капацитет складиштења;
 • висина на којој ће станица моћи да подигне воду.

Треба имати у виду да произвођач наводи границе станице, које се у сваком случају неће подударати са стварно потребним параметрима. На пример, пасош показује вредност од 3 м3 /х. Ова карактеристика одређује максималну могућу запремину црпљене воде, у тренутку достизања ове вредности неће бити притиска.

Или је наведен параметар максималног притиска једнак 40 метара, што указује да је извор воде на нивоу црпне станице без предвиђене потрошње воде. Под овим околностима, пумпаће дати одређену вредност притиску, али ће бити потпуно бескорисна.

Да би се добили тачни подаци о зависности пада притиска од притиска црпне станице, препоручује се употреба података из табела и графикона наведених у пасошу опреме. Типично, произвођач наводи праве карактеристике пумпе, дајући потрошачу могућност да изабере пумпу за воду са одабраним параметрима за специфичне сврхе.

Приликом одабира модела, препоручује се да обратите пажњу на додатне карактеристике. Веома корисна опција је заштита од прегревања и рад у празном ходу (када нема воде). Они повећавају вијек трајања опреме.

Такође можете изабрати кућиште пумпе. Материјали за његову производњу су од нерђајућег челика, гвожђа и полипропилена високе густине. Тело од полипропилена је прилично јефтино, док није склон корозији и не преноси буку током рада. Али чак и са великом густином, не заборавите да је то пластика, а ако се безбрижно рукује лако се може оштетити (на пример, током транспорта).

Друго место по цени је тело направљено од челика, али заједно са центрифугалном пумпом, овај случај преноси буку и чак понекад резонира. Тако је процес рада ове пумпе карактерисан повећаним нивоом буке.

Слична пумпа, која ради у случају од гвожђа, ради много тише. Али у киселој води, ливено гвожђе је подложно високим нивоима корозије, што није позитиван квалитет: обично је садржај гвожђа у води и тако вишак. Најбољи је случај,Израђени су од нехрђајућег челика, али цијена је највиша.

Оцена најбољих пумпи за воду за приватну кућу

Обично се потрошња воде у сеоској кући карактерише не само потребама домаћинства, већ и заливањем парцеле домаћинства. Понекад улов воде долази из извора са високим садржајем разних нечистоћа у облику гранулата пијеска или других суспензија, због тога се препоручује да се унапријед предвиди уградња додатног филтра.

Ако се станица користи у сталном дому, онда ћете морати да изаберете потпуно другачију опрему. То ће имати значајан утицај на његову вредност.
Како би се остварило непрекидно снабдијевање водом у сеоској кући са великом потрошњом и одржавањем стабилног снабдијевања, користи се опрема са побољшаним параметрима. Наравно, њихова вриједност је много већа, али примљене користи се компензирају трошковима утрошеног новца.

Топ 10 пумпних станица за сеоску кућу или сеоску кућу:

 1. НеоЦлима ГП 600/20 Н (Россиа-Китај) - от 5600 рубли
 2. Куаттро Елементи Аутоматицо 801 - од 6000 рубља
 3. АЛ-КО ХВФ 1000 - от 6200 рубли
 4. ГАРДЕНА 3000/4 - от 9990 руб.
 5. ЈИЛЕКС ЈАМБО 60/35 М-24 - от 8500 руб.
 6. ЈИЛЕКС ВОДОМЕТ ПРОФ 55/90 Кућа - од 25000 рубаља
 7. ВМтец Алтера Ауто 5/5 - от 27000 руб.
 8. Вило ХМП 603 1 - от 29,000 рубли
 9. Грундфос ЦМБ-СП СЕТ 3-47 (ПМ 1-22) - од 29500 рубаља
 10. Еспа Тецноплус 25 4М - от 75000 руб.

Обратите пажњу на то колико је пумпа за воду у питању.

Из система који се креираСнабдевање водом и услови његовог рада директно зависе од избора предвиђене јединице. Мале викендице и систем наводњавања су прилично способни за скупе моделе који могу пружити почетни ниво водоснабдијевања.

Да би се обезбиједио поуздан систем водоснабдијевања са стабилном снабдијеваношћу водом за становање у њима, препоручује се да се обрати пажња на доступност аутоматског начина рада јединице која се одабире, која може одржавати константан притисак воде са заданим параметрима.

Како инсталирати опрему за пумпање?

Када инсталирате пумпну станицу, морате се придржавати правила инсталације.

Снабдевање електричном енергијом је обавезно за рад пумпне станице. Ово је један од главних критеријума на мјесту постављања: боље је монтирати станицу поред извора напајања, или ће најуспјешније рјешење бити проширење напојне линије од извора до мјеста постављања станице. Али осим тога постоје неке нијансе:

Опрема мора бити инсталирана узимајући у обзир удаљеност до које се вода може испоручити. Ако планирате да користите систем у зимском периоду, онда се просторија у којој ће се јединица инсталирати мора загрејати - домаће пумпне станице за кућу и кућу су изузетно негативне на мраз. Поред тога, просторија треба да има добру вентилацију како би се спречило накупљање кондензације.

Ако током рада пумпа производи прилично гласну буку, а њена инсталација је најпогоднија у кући,или близу њега. У том случају, како би се спријечила ова неугодност, препоручује се да се стави у звучно изолирану кутију.

Најчешће је најуспјешније рјешење изградња кесона - мале собе, опремљене на дубини од 2,5 метра. У случају захвата воде из бунара, цијеви кућишта се пресијецају мало изнад дна кесона. Бунар или самоусисна или обична пумпна станица, која доводи воду у хидраулични акумулатор, пада.

Опрема мора бити постављена испод дубине замрзавања тла, што ће помоћи да се спријечи замрзавање: унутар температуре не пада испод нуле. Због овог фактора, цеви су такође погодније да леже испод нивоа замрзавања, а њихов закључак је већ под кућом у зони без смрзавања и да се напаја водом на чешљу.

Ако је за кућу у којој живе људи, распоред кесона оправдани трошак, онда за давање - врло је сумњив. У овом случају, они пружају поједностављену верзију: они праве малу кутију или везове, гдје инсталирају водену пумпу за давање или приватну кућу у прољетно-љетном периоду, а зими, одводећи је у гријану просторију.

Пре куповине пумпне станице која је најпогоднија за ваше параметре, препоручује се проучавање техничких података пумпе, експанзионог резервоара, као и услова за уградњу опреме - у овом случају рад система неће бити прекинут непредвиђеним кваровима, а снабдевање водом ће бити стабилно и непрекидно.