Како обојити гипсани зид без кита

Са појавом сувог зида, рад водича чаробњака је постао много бржи и лакши. Овим материјалом стварају се апсолутно равне површине. Међутим, завршна обрада још увек захтева суве плоче. У већини случајева зидови сухозида су украшени бојом. Прво, ово је најјефтинија опција за обраду, а друго, лакирање површине је много лакше него лепљење тапета, подешавање фигуре. Треће, уз помоћ боје можете створити било који украс или шаблон за ексклузивни дизајн. Стручњаци кажу да се површина сухозида прије бојења треба мијешати. Међутим, многи домаћи мајстори питају да ли је могуће бојати сухозидом без кита.

Зашто ставити кит

С једне стране, суви зид има апсолутно равну површину, тако да се поравнање са китом може елиминисати. Али спацклинг такође имплицира и друге циљеве:

 • Обрађена површина постаје јача. Горњи слој у ГКЛ структури је картон који има способност апсорбирања влаге. Без завршетка чврстоћа се може значајно смањити
 • Адхезија површине се повећава, адхезија боје и гипсане плоче постаје много јача
 • Површина је мање упијача влаге, што је веома важно за неке завршне материјале, кроз које се врши завршна обрада зидова. У већини случајева, боја се прави на бази воде, стога ће бити обучена у површину папира ГЦЛ-а. То неминовно доводи до повећања трошкова бојења
 • ШпатулаПомаже да се поравна боја нанесеног премаза. Због неравномерне сухоће, која се одликује сухозидом, површина ће изгледати мрљаста. Као резултат, обојени зид може изгледати неатрактивно, што је значајно у стамбеним просторима

За све, за које је стварни проблем, да ли је потребно ставити гипсане плоче прије бојења, могуће је рећи: није потребно руковати цијелом површином, али мјеста спојева и причвршћења морају се причврстити китом.

Технологија бојења ГКЛ без гитова

Упркос савршено равној површини, суви зид мора нужно бити припремљен за будуће завршне радове. Да бисте то урадили, морате строго поштовати препоруке и правила.

припрема површине

За савршено рјешење питања да ли је могуће обојити гипсану плочу потребно је пажљиво припремити зид. Потребно га је очистити од прашине у згради, користећи за ту сврху обичан усисивач. Рад на чишћењу плоча од гипсаних плоча је боље извршити непосредно пре фарбања, јер се прашина поново може смирити на зидовима.

Затим је потребно проверити да ли су капе саморезних вијака подупрте помоћу којих је извршено причвршћивање сухозидних плоча. Верификација се врши малом лопатицом, која их проводи у просторима за монтажу. У случају проблема, затегните вијак одвијачем или одвијачем.

примена примера

Порозна површина ГКЛ може апсорбовати велику количину боје, тако да се предзид третиратемељни темељни продор. Као резултат, повећава се приањање површине, смањује потрошња боје и повећава се чврстоћа горњег слоја ГКЛ.

Први слој покрива цијели зид, настојећи да не пропусти ни један угао. У супротном, варијације боја се могу уочити након бојења. Можете користити следеће алате за рад:

 • Ваљак са дугачком пилом
 • широка четка
 • пиштољ за прскање

поравнање спојева

Да би се одговорило на питање да ли је могуће обојити зид без кита, очигледно није могуће. Листови између листова и даље захтевају рад са спатулом. Капе за самотирање такођер требају маскирање.

Само немојте затварати шавове, на крају они могу пукнути. Дакле, боље је користити серпианка траку, којом можете ојачати шавове, спречавајући их од пуцања. Ширина траке одређује се појединачно за сваки случај, али најчешће се користи мрежа ширине 5-10 цм, што је сасвим довољно за лијепљење и причвршћивање спојница и шешира.

Сада можете почети спацклинг. Да бисте то урадили, разриједите воду сухом смјесом у складу са упутствима на паковању или набавите готов кит. Мешавина се наноси лопатицом дуж спојева и на местима причвршћивања саморезних вијака. Третиране шавове оставити до сушења кита у потпуности, обично 10 до 12 сати. Одредите стање кита може изгледати и осећати, сирови раствор изгледа тамно, а када је сув, постаје лакши и тврђи.

Сухи киттреба полирати. За рад можете узети ручну бомбу са приложеним фино зрнатим брусним папиром или брусилицом. Механичко брушење може оштетити ГЦП папирни слој, ручно омогућавајући контролу притиска. Резултат се може проверити уз помоћ батеријске лампе, а светлост која пада под малим углом осветљава сваку храпавост у хладу.

Брушење да би се постигла равномерна и глатка површина.

секундарно уземљење

Након завршетка фуга потребно је поново очистити зидове од формиране прашине, прелазећи на плочи од гипса четком усисивача. Очишћена површина је прекривена још једним слојем прајмера. Као резултат ових акција, основа за бојење ће бити јача, попунити постојеће поре, смањити потрошњу боје и без приметних варијација боја.

Бојење зидова са ГКЛ

Након проналажења рјешења проблема, да ли је могуће обојити зид без кита, ставити на припремљену и осушену земљу боју. Процес сликања је знак свима, али у случају сухозида неке карактеристике треба узети у обзир:

 • Боја се наноси у неколико слојева, јер се површина не може постићи у једном тренутку. У сваком случају ће се истакнути шавови и самољепиви шешири. Најчешће довољно 2-3 слоја, али понекад је потребна додатна примена састава боје
 • Сликање зидова са ГКЛ је најбољи ваљак, боја је равномернија, без развода и закрпа
 • За равномерно наношење ваљка за ваљање боје у пладањ
 • Сваки следећи слој се наноси тек након што се заврши сушење претходног слоја. Занемаривање овог правила узроковат ће развод
 • Када наносите боју, морате променити смер сваког слоја, тј. Друго сликање треба извршити у правцу који је окомит на први и тако даље. Тиме ће се избјећи неуједначена боја и варијације боја
 • У угловима и тешко доступним мјестима, боље обојите помоћу мале четке. Препоручује се сликање на тим местима

Рад се изводи док боја није потпуно једнака.

Питање да ли је могуће обојити сухозид без кита, нема недвосмисленог одговора, али без обзира на одлуку о обављању квалитетног посла може се обавити само са технологијом сликања, укључујући и темељну припрему темеља. Само у овом случају можете добити савршено обојену површину без капљица боја, развода и других несавршености.