Како направити звучну изолацију дрвене куће?

Проблеми са звучном изолацијом су релевантни за сваки животни простор. Нико не жели да буде у струји буке коју стварају треће стране. Изолација буке у кући, а посебно у дрвеној кући, одувијек је била важна тема у грађевинским радовима.

Заштита кућа и станова од спољашњих акустичких утицаја сматра се једним од главних у изградњи нових стамбених објеката. Али нису све зграде једнако подложне звуку. Бетон, цигла, дрво различито проводе акустичне осцилације, те стога не емитирају једнако звучне валове. Дакле, рад на заштити од буке има своје специфичности у сваком појединачном случају. Звучна изолација у дрвеној кући разликује се од технике која се користи за градњу бетона и цигле.

Карактеристике звучне проводљивости дрвених грађевина

Порозност дрвета је постала главни разлог за добар пролаз таласа различитих фреквенција. Становници дрвене куће, која током градње нису штитили од бучних утицаја, осјећају се у музичкој кутији, само глазба се не чује уоколо, већ се чују сви звукови - куцање степеница, разговор, рад водоводног крана и сл.

Поред тога, дрво се на крају суши. То чини шавове између материјала рањивијим, мења структуру самог снопа. Квалитет изолације који је првобитно био висок, био је још нижи. Стога је звучна изолација дрвене куће посебно значајна. Постоји неколико начина на које се рјешава проблем изолације буке, али сваки од њих треба разматрати одвојено,на основу карактеристика конструкције, планирање дрвене куће.

Сваки рад на изолацији буке мора бити обављен директно у изградњи куће, што ће значајно смањити трошкове материјала, финансија, побољшати квалитету рада.

Поред тога што се користе специјални звучници, неки трикови се могу користити за смањење проводљивости буке у просторији. То је првенствено текстил. Велики број завеса, тепиха, тапацираног намештаја, јастука надокнађује буку у просторији. Напротив - метални предмети, керамика, камен појачавају звучне вибрације. Ипак, највећи ефекат је употреба звучно изолованих материјала.

Која су средства за изолацију буке

Грађевинска индустрија нуди велики арсенал материјала за контролу буке. Оне укључују:

 • минерална вуна;
 • пена;
 • песак;
 • суви зид;
 • стаклена вуна;
 • плута;
 • минерална пећ;
 • осетио.

Наведена средства не функционирају само као изолација буке, већ су и добри гријачи. Сви они, осим пијеска, могу се користити за облагање зидова у оквирној кући, у згради од трупца.

Пијесак се користи као топлотни и звучни изолатор само за дрвене подове. Недостаци овог материјала укључују велику количину потребну за постизање ефекта, па самим тим, уметање песка отежава под. Осим тога, дјелимично апсорбује звук. Ова метода је добра за звучну изолацију првог ката из подрума.

Најпопуларнија међу градитељима минералне и базалтне вуне, која има порозну структуру. Ова средства омогућавају квалитетну изолацију и заштиту од дрвених акустичних интервенција.

Да би се апсорбовали звукови између просторија једног спрата, апсорбер звука се поставља између шипки, скривајући се испод зидова.

Ако је потребно радити на изолацији између различитих подова, изолатор се налази у дрвеном поду. Да бисте то урадили, користите дизајн који се зове "плутајући под". Заштита од буке на спрату врши се узимајући у обзир буку која пролази кроз плафон. То ће вам омогућити да минимизирате излазне звукове.

Радимо са дрвеним преградама

За зидове се обично бира суви зид. Овај грађевински материјал се показао као судопер за буку. Покривање дрвених зидова само сухозидом може се обавити након завршетка изградње. Стандардни листови се причвршћују на површину помоћу вијака. Шавови између трака се третирају китом и пажљиво протрљају. Након тога, врши се стандардна процедура израде гитова и површинске жбуке.

Гипсани картон се може причврстити на дрвени плафон. То ће значајно повећати квалитет изолације буке.

Али, да би се постигао максимални ефекат, градитељи су лежали на дрвеним зидовима апсорбера звука. Фиксирање на површину се врши помоћу шина.

Врх на изолационом материјалу је причвршћенхипосцардоне, шперплоча, други премази. Неки мајстори угасе звук материјала на заштитном филму. Ово се посебно односи на композиције влакана - вуна, посебно стаклена вуна. Одозго је такав слој прекривен и филмом.

Када се као стаклено стакло користи као изолацијски материјал, сви спојеви морају бити пажљиво затворени како би се спријечио улаз микрочестица стаклених влакана у просторију.

За употребу вате, потребно је схватити да се овај материјал може користити у изградњи дрвене куће. Када радите са зидовима у већ готовом простору, ова метода изгледа веома проблематично.

Када се полаже греда поставља се звучно изолован материјал, који обавља додатну функцију - загревање. Најтраженија вата је минерална, базалтна и еко-вуна. Због влакнастости је добро заштићен дрвеним конструкцијама, лаган је, с њим је лако радити.

Други материјал који се лако може користити на дрвеним зидовима је утикач. Порозан, лаган, идеалан је за звучну изолацију оквира или коцке калдрме. Да би се заштитио дрвени зид, довољно је поставити на површину панела чепом. Звучна изолација овог материјала ће радити без грешке. Осим тога, овај материјал не гори, што је посебно важно за дрвене зграде.

За потпуну звучну изолацију зграде није довољно да се обрађују само зидови. Потребно је обезбедити и заштитити сваки дрвени под.

Звучна изолација дрвених подова

Дрвенепрекривају се савршено звук. Улога резонатора се изводи помоћу греда, које врше добро осцилације на ниским фреквенцијама. Специјалисти разликују 2 типа преклапања - поткровље и интер-кат.

Свака опција има своје специфичности. У првом случају, поставите густину минералне вуне од 50 кг /м? и изнад. Дебљина материјала је 100 мм. Оваква заштита омогућава заштиту од буке на скали изолације једнаку 45 дБ.

Звучна изолација међукатних дрвених стропова се врши полагањем вуненог слоја у 200 мм, са густином материјала од 50 кг /м ?. При инсталацији вјештица мора обавезно радити у заштитним наочарима и респиратору.

Уградња апсорбера буке је иста за обе варијанте. Градитељи га зову "пита" или мембрана. Између 2 листа (шперплоча, ОСБ) је прави изолатор. Ово узима у обзир правило - што је дебљи слој апсорбера боље штити од буке. Техника заштите кугле користи се за изолацију плафона између подова, као и за плафон дрвене куће.

Инсталирамо изолатор на плафону

Да би се постигао најбољи ефекат на плафону, "питу" или мембрану не би требало повезати са дрвеним подом.

Ово је принцип рада ове методе - да се смањи резонанција звучних осцилација. Такав резултат се постиже стварањем врсте спуштеног плафона. Фиксирање изолационог материјала врши се само на аутономном профилу, који се налази на удаљености од 10 цм од дрвених греда. ТакоНа тај начин се формира зрачни јастук између дрвене површине и упијајућег материјала.

Цијела конструкција је причвршћена за зидове дуж периметра, ау средини је фиксирана еластичним плафонским привјеском. Корак између причвршћења истовремено не мањи од 1 м

Не можете фиксирати мембрану директно на греде, јер ће то изгубити својства дизајна која апсорбују буку.

Друга опција за употребу изолатора слоја. Између дрвених греда вуна се поставља помоћу решетке или шина. Испод је шперплоча или сухозид који ће служити као мембрана за ову опцију. У овом случају, монтажа се такође не врши на гредама, већ је независна. У ту сврху шперплоча (сухозид) је фиксирана на зиду 3-5 цм испод стропа. Принцип друге методе је исти као у првом. Угасите звучне вибрације, елиминишући могућност резонирања дизајна.

Изоловати дрвени под

Важно питање приликом изградње дрвене куће је уградња грубог пода. Таква мјера није само добро рјешење за изолацију зграде, већ и помаже при проблему буке у кући. За загријавање и апсорпцију звука могуће је користити пијесак. Налива се између замора. Значајни недостаци овакве методе укључују чињеницу да такав дизајн отежава градњу, поред тога, не постоји потпуна заштита од звучних вибрација. Предности тога су релативна јефтиност овог материјала и његова доступност.

Најбоље је користити звучну дрвену конструкцијуразне врсте вуне, минералне пећи. Избор зависи од ваших преференција и финансијских могућности.Грађевинска индустрија нуди велики избор специфичног материјала. За слагање долази:

 • минерална вуна;
 • технички осећај;
 • базалтно влакно;
 • минерална пећ.

Густина материјала се бира према принципу - што је индикатор виши, то боље апсорбује способност.

Као и код радова на зидовима, када је под изолиран, главни материјал се поставља између слојева филма. Ово је неопходно за све материјале - расути песак, влакнаста вуна. Такав догађај не само да добро одржава изолациони слој, већ и штити дрвену просторију од малих честица шприцања звука.

Да би се осигурала максимална заштита од буке, у отвор између зида и пода, димњака и зида поставља се длачица или други апсорбер буке.

Изнад поправљао је даске, приковао их само за зид.

Модерна грађевинска индустрија производи специјални филц, третиран лијековима који не дозвољавају да гори у случају пожара. Изолациони филц тиња када је изложен отвореној ватри.

Звучна изолација оквирне куће или зграде цилиндричних трупаца је важна и одговорна. Од тога какав ће избор бити учињен у звучној изолацији дрвене куће, зависи не само удобност, већ и здравље становника.