Како направити темељ за гомиле

Темељ пилота је оптимално рјешење за слабо тло. Шипови су шипке или стубови који су уграђени у претходно припремљену бунар. Сва оптерећења се преносе на базу у јаком слоју земље. Стављање гомиле темеља властитим рукама је мало теже од траке, али је сасвим реално. Предности темељних гомила су очигледне: не треба да копају рупу, троше време, силу, а по цену тога су јефтиније од темеља траке.

типови пилота

Постоје три главне врсте пилота:

  1. бодовање . Сматрају се скупим и ријетко се користе у изградњи приватних кућа. За рад су потребни посебни алати и алати.
  2. пуњена . Најбоља опција за индивидуалну изградњу кућа. Осим тога, такви пилоти се не морају транспортовати, јер се производе у самом тлу.
  3. завртањ . Они се затежу за земљу помоћу специјалних машина.

Први корак је састављање и означавање. На комаду папира морате нацртати локацију гомиле и означити све величине. Тада можете почети да чистите подручје и означите будуће темеље.

Бушење бунара и оплата

На мјестима гдје се налазе пилоти, потребно је копати дубоке (до 5 м) јаме промјера 30 цм, које затим треба излити у бетонску отопину. То ће помоћи пилотима да стоје чврсто и круто, да издрже огромно оптерећење читаве конструкције. Што је шири потплат темеља, то је већа носивост пилота. Палитреба да има довољну дужину да падне испод зоне смрзавања од 50 цм и ослони се на густу земљу.

Затим морате направити оплату (ово је предуслов за растресита тла). По правилу се прави од азбестно-цементних цеви или од рубероида. У другом случају, слојеви кровног материјала требају бити неколико, а дужина такве оплате је 25 цм већа од бунара. Ова оплата се мора лагано спустити у припремљени бунар. Ако је ова фаза прескочена, онда ће снага пилота бити ниска. Чињеница је да ће се током процеса излијевања везивање ући у тло, а након захвата површина ће бити груба и порозна. Вишак храпавости није ништа, па ће бетон нагомилати влагу и постепено се колабирати приликом смрзавања и одмрзавања.

Истина, ако је земља густа, онда се не може обавити читава оплата. Довољно је инсталирати га у гомиле пилота.

ојачање

Наравно, могуће је направити темеље на шиповима и без прикључака, али то смањује чврстоћу цијеле конструкције. Чињеница је да су пилоти под великим оптерећењем не само од зграде, већ и од тла. Када се земља смрзне, она се шири и повлачи палете иза њега. Иста пристрасност може такође померити гомиле ако није довољно јака.

За арматурни оквир стане 3-4 језгра пречника 0,6-0,8 цм, који се комбинирају у јединственом дизајну сваких 50 цм помоћу попречних пречака. Завршена конструкција мора бити постављена тако да улази у бунар за пуну дубину, али се истовремено подиже до нивоа са пекачем (минус 2-3 цм заштитног слоја). Оквир може битида би се инсталирала близу оплате, мора постојати празнина од 4 цм

пуњење раствора

Отопина бетона треба бити тешка, тако да се пуни кварцним песком и великим дробљеним каменом. Сам процес излијевања мора бити континуиран, тако да нема застоја. Ако се претходни слој ухвати, а онда ће се напунити свежим раствором, на месту њихових зглобова формира се хладни шав, који утиче на чврстоћу конструкције није у најбољем. Бетон треба да формира чврсти интегрални монолит. Најпогодније је сипати бетон на пола метарске слојеве, при чему је сваки слој запечаћен.

рафтинг уређај

Темељни пилоти раде са разверском (то је бетонска конструкција која повезује шипове у једном). Рафтинг се може продубити и не продубити. У првом случају, потребно је копати ровове између гомила палета, брусити их и трљати рушевинама и поплочати рубероидом. Затим морате подићи оплату с потпорњима и направити армирајућу структуру рогова. Након уградње могуће је сипати бетон, не заборављајући га кондензирати.

У другом случају није потребно копати ров. Непосредно на површини градилишта, потребно је направити оплату и дјеловати по истом алгоритму. Затим се размак између тла и списка затвара фурнирањем.

Многи се питају како направити сокл на гомили. У принципу, високи разверск и служи као капа.

Након завршетка изградње темеља не може се одмах почети изградња куће. Раствор треба да се смрзне идобити снагу То може потрајати око 4 седмице. У том случају, ако киша бетон треба бити покривен водоотпорним материјалом, ако је превише врућ, навлажити водом, тако да горњи слој није напукнут због прекомјерног сушења.

На видео снимку можете детаљније размотрити процес распоређивања темеља пилота на азбестним цијевима. Није тако тешко као што се чини на први поглед. Довољно да уђемо у процес, научимо све нијансе и храбро почнемо градити. Знајући како правилно направити темељ пилота, не можете се бринути о квалитету вашег рада.