Како направити полагање керамичких плочица на топлом поду?

Све популарнија добија топли под. За завршни премаз користите ламинат, паркет или керамичке плочице. Сваки материјал има своје предности и недостатке. За уградњу пода у купатило, тоалете, кухиње, ходнике често се користе керамичке плочице. Правилно полагање плочице на топлом поду је гаранција његове поузданости и трајности.

Типови пода под плочицом

Прије свега, морате схватити што је топло подно, какви су његови типови, како су монтирани. Ове информације ће помоћи да се то исправно објасни.

Топли под је вишеслојни систем који се састоји од гријача, гријаћег елемента с цементно-пјесковитом везом и завршног премаза.

Постоје два типа топлог пода погодних за полагање керамичких плочица:

 • електрични;
 • вода.

електрични

Вреди размислити о инсталацији пода електричног гријања испод керамичких плочица. Ово је погодан систем за облагање керамиком.

Постоје два типа грејања:

 • Гријани каблови. Прва ствар је да погледате базу. Ако нема очигледних рупа, онда он формира кабл. База је поравната са цементно-песковитим спојем. Затим поставите слој гријача дебљине 50-70 мм. На њему - хидроизолација. Након тога се монтирају грејни елементи, који се пуне цементном песком или готовом мешавином за топли под. Затим на посебном љепилу за топли под полажемо керамикугранит Такав систем "једе" до 100 мм висине просторије.

 • Грејна подлога. За њихово постављање потребна вам је равна површина. Свака неједнакост или оштро распадање може изазвати квар изолације жице и евентуално растављање цијелог сустава. Ако на стенама постоје пукотине или рупе, оне се полажу. Затим се монтира матична плоча, која је повезана на један систем. Након тога се провјерава њихов учинак. У завршној фази керамички гранит се ставља на специјално љепило за топли под. Дебљина такве подлоге је само 40-50 мм, што је знатно мање него код сличног система са грејањем каблова.

Инфрацрвене плочице мајке

Ово је врста електричног грејања. Инфрацрвени под се састоји од биметалних или угљеничних плоча, ушивених у полиетиленски филм.

За базу од керамичког гранита боље је користити подлоге од угљеничних плоча. Биметални - склони корозији.

Прво, проверава се површина под полагањем тепиха. Све неправилности се полажу или изједначавају естрих. Затим се поставља слој материјала који рефлектује топлоту. Опремљена је мрежом од стаклених влакана величине 30? 30 мм

На готовој основи се ваљају ваљци инфрацрвеног пода ширине 1000 мм. Затим је цео систем повезан са електричним колом. На готовом поду се на посебан љепило ставља керамички гранит.

Кабл за напајање треба да буде постављен директно испод плочице.

вода

Он није нашаоу становима. Погодно за гријање великих површина у приватним кућама и јавним зградама.

Као прво, основа је усклађена. Затезна шипка се сипа преко целе површине пода. Затим постоји трака за пригушивање, на коју је уграђен слој гријача дебљине 50-70 мм. Најзаступљенији топлотно-изолациони материјал је минерална вуна или полистиренска пена.

На припремљену подлогу монтиране цеви за топлу воду и прикључене на општи систем грејања. Одозго напуните цементно-песковити естрих. Можете користити готов под. У завршној фази је керамички гранит. Загријавање воде пода "једе" до 150 мм висине просторије.

Оптимална основа за полагање керамичког гранита је под са електричним грејањем.Погодан је за мале просторије за становање, купатила, тоалете, ходнике. Технологија суочавања са плочицом електричне и водене топлоте је иста.

Довршавање топлог пода плочицом

Правила за постављање на топлом поду не разликују се од правила суочавања са уобичајеном површином. Изузетак је избор лепка за плочице. За топли под има специјални лепак који има високу пластичност. Садржи терморегулаторе.

Материјали и алати

 • Лепак за плочице за топли под;
 • ињектирање шавова;
 • Тло дубоког продирања или бетонски контакт;
 • Комбајнска лопатица, 100-150 мм;
 • Гумена лопатица, 50-70 мм;
 • Крстови за шавове;
 • Електрична бушилица:
 • гумени чекић;
 • Млазница;
 • Ниво зграде, 700-1000 мм;
 • резач плочица или резање стакла;
 • Мастици;
 • Ваљак за бојење, 250 мм;
 • Заштитне гумене рукавице и наочаре;
 • Танка врпца и креда.

Израчунавање количине материјала

Прво, израчунава се површина собе. Затим одредите број кутија са плочицама. Свака од њих има одређено подручје. Резултат је додавање залиха од 10% за орезивање и монтажу.

Запремина лепка зависи од неједнакости базе и дебљине слоја. Просечна цена квадратног метра је приказана на паковању. Норма тла 200-300 гр. /М2.

Припрема

Прије постављања плочица, обавите припремне радове. Најчешће под у топлом поду испод плочице - то је цементно-пјесковити естрих. Пропушта се кроз земљу дубоког продора или бетона. Бетонски топли подови обложени су полиетиленском фолијом или импрегнирани битуменским мастима.

Време сушења земљишта - 2-3 сата. За побољшање адхезије пода може се третирати 2 пута.

Означавање просторија

Плочу можете ставити на топлу подлогу на два главна начина: у редовима или у вожњи. У првом случају, сви хоризонтални и вертикални шавови у редовима се поклапају. У другом - топли под се слаже у шах. Метод слагања не утиче на перформансе.

Обележавање простора почиње од најдужег зида.Са кредом и танком чипкомодражава први ред. Из ње је обележен други део собе. Овај метод је погодан за класично слагање без додатних цртежа.

Када је потребно поставити керамички гранит са шаблоном, онда одратавати дијагонале. То се ради помоћу конопца и креде. Тачка пресека је центар собе. Од њега је изложена цела слика.

Ако се планира постављање слике или дијагонале, онда се цела плочица прелиминарно разлаже "сухо". Ово се ради како би се провериле калкулације и прави распоред.

технологија слагања

 • Припрема лепка за плочице за топли под. За урањање користите пластичну или металну канту. Лепак се припрема у две фазе. Прво се сипа део воде и пуни се сува мешавина. Компоненте се мешају са електричном бушилицом са млазницом за раствор. На другом - у кантици додају се остаци воде и суха мјешавина. Све је темељито измијешано. Готова мешавина треба да буде мало дебља од павлаке.

Пилот љепило се брзо ухвати. Дакле, у једном тренутку, мала количина се мијеша - за 30-40 минута рада.

 • Лепак се наноси на подлогу или плочицу. Када се наноси на базу користи се обична и чешља шпатула. Уобичајено мијешање је спљоштено, чешљање - утори су направљени за бољу адхезију на керамичке плочице. Површина површине, премазана љепилом у једном тренутку, не смије прелазити 1 м2. Када се нанесе на плочицу користи се лопатица и чешаљ. Главни лепак бацана полеђини керамичких плочица. Са чешљем за чешаљ се протеже преко површине.
 • Слагање. У оба случаја, сваки елемент се наноси на базу и глатко маха покретима лагано притиснутим. Затим тапните гуменим чекићем. Радња се понавља са следећим елементом. Користећи ниво зграде, проверава се хоризонтална површина. Ако се плочица потопи или удави, онда је уклоњена, дефект је исправљен. Онда се врати на своје мјесто. Да би се одржала равномерна раздаљина између плочица, уметнути су крстови: два на свакој страни плочице. Између зида и плочице налази се размак од 10-20 мм. Он игра улогу деформационог шава. Након затварања лепка сви укрштени крстови су уклоњени.

Термин за лијепљење љепила за плочице за топли под је 24 сата. Након 72 сата под може бити оптерећен намјештајем.

 • Одломак и полагање плочица. У највећој могућој мери, груби и исечени комади су сложени у угловима или испод намештаја. Узорак картона или папира користи се за уоквиривање подручја око цијеви. Направљен је за сваку ставку. Тада се облик преноси на плочицу и исече. Готови комади се стављају на своје место. У зависности од чврстоће, керамички гранит се реже стакленим резачем, резачем за плочице или бугарским кругом за керамичку таву. Булгарка се користи за сечење јаких врста подних облога, које се ријетко наслагају код куће. Резач се користи за резање великог броја керамичких плочица. Резање стакла је неопходно за уобличеноподрезивање малих површина. Међутим, многи професионални инсталатери подних плочица користе алат за резање стакла као главни алат.

Керамички гранит се реже само са глатком предњом страном.

Лечење зглобова

Две врсти:

 • Саставни део - између плочица. Њихова ширина варира од 1,5 до 3 мм. Мање од 1,5 мм се сматра беспријекорним слагањем. Шавови се малтеришу 24 сата након завршетка подне облоге. Прво, сви крстови су уклоњени. Затим се полажу сви шавови са гуменом лопатицом. Померајте шпатулу строго дуж шава.

Након 30-40 минута, шавови се перу хладном водом.

 • Периметар - између плочице и зида. То су деформациони шавови. Полажу се са силиконском заптивком или гуменом заптивком. Затим затворена пластичном плочом.

Таа работа на полагане на керамических плосах завершаутса. Ето издательное и стабилное обработка, които:

 • савршено издржава стотине циклуса чишћења;
 • не мења боју када су у питању хемијски реагенси;
 • испуњава све хигијенске норме и правила;
 • равномерно распоређује топлоту по просторији;
 • задовољава око.

Видео

Корисне чињенице

 • У совјетским временима, прије полагања плочица су биле натопљене водом. У нашем времену, многи руководиоци "старе школе" настављају са овом акцијом, иако за то нема потребе.
 • Проблем са клизавим плочицамаодлучује се куповином посебног складишта. Наноси се на површину и штити је дуго времена. Буџетска опција за купатило је обичан гумени тепих.
 • Све модерне подне плочице се израђују на индустријски начин. У свету постоји једна фирма која ручно производи и боји керамички гранит. Цена по квадратном метру такве покривености није доступна просечној особи. Стога се мора имати на уму да су сва увјеравања продаваца у згради у ексклузивности збирке, највјероватније, ПР-курс.