Како направити камин са роштиљем и роштиљем властитим рукама

Према плану да се камин направи из опеке властитим рукама, потребно је као посебну структуру, испод пећи, уредити дровницу. Он се налази практично у центру дневног боравка у изграђеном двокатном објекту. У почетку, његови задаци су укључивали следеће функције:

  • Додатно гријање просторија, и првог и другог ката (а за то је потребно правилно поставити камин);
  • Додатна вентилација за просторије првог спрата;
  • Додатна тачка ослонца за другу подну облогу

Прије почетка рада одлучено је да се функције камина комбинују са роштиљем. Стога је ревидиран пројекат камина, те је одлучено да се гради по класичној технологији без пепела и решетке. Ова комбинација (са роштиљем) вам омогућава да користите камин, као пећ отвореног типа, погодан за кување кебаба и роштиља. Испоставило се да то није тако тежак задатак.

Будући да је у згради која је самостално изграђена неопходно направити камин од опеке, а спојеви пода још нису завршени, процес његове изградње подијељен је у четири фазе.

1. Конструкција подне плоче - сегмент рада који не захтијева посебну квалификацију пећи. Први, први ред треба да буде постављен са високом тачношћу усклађености са хоризонталним нивоом. Темељ је постављен у четири реда цигли које се користе на обичном цементно-песковитом малтеру. Висина подне плоче одређена је нивоом будућег везивања пода са изолацијом. У овом случају - 300 мм.

2. Дан касније (темељ је малозалазак сунца) на готовом постољу подигнут је сам камин, испод којег лежи дјетлић. Не би требало да буде изложен топлотним утицајима.

Може се поставити на следећи начин: на плочи, испод темеља зидова се поставља кровни материјал. Зидови древниције се састоје од три слоја. Вањска и унутар редова цигле од силикатне шупље леже једна петина ознака "Лични М-150 жути". У тим редовима у угловима су уграђени украсни хиперпресовани елементи жуте боје, а "лице дровнитси" је окренуто посебним декоративним елементима.

Између ових редова су положене црвене цигле. Полагање прљавштине се врши на обичном цементном малтеру.

3. Немогуће је правилно поставити камин без компетентне конструкције пећи. Пре него што започнете зидање, посебно је направљен плафон. Прво, на сувој површини ће се осушити декоративни слој шупљих хиперпрешаних елемената хоризонталне границе, унутар којих се умеће жица (штап 3 мм).

Дужина жице се мери тако да поглед на ивицу дође до следећег елемента на пола. Затим се у отворе избаци раствор цемента и лепка ПВА, мешајући до конзистенције течне киселкасте масе, која се суши 12 сати. Након сушења раствора на жици, обезбеђује се следећи елемент и процес се понавља. На тај начин, причвршћивање елемента по елементу, на тлу, завршиће декоративни појас.

Док се појас затеже, на зидовима типла монтиран је арматурни појас од шипки промјера 10 мм, што је исподпостављен је оплатом од металне плоче. За попуњавање преклапања користи се раствор направљен од воде и калуп од алуминосиликата МШ-36. Затим се осушени декор у склопу монтира на зидове талога и пажљиво постави на ниво. На дну ложишта у једном реду наслагали су пећи цигле и поново излили отопину, која је била базирана на Мертел МСХ-36. Као резултат, горњи руб стропа постаје скоро један ниво са горњом полицом декоративног појаса. Да би се ојачала (сува) конструкција отпорна на топлоту, одузимају се два дана. Када је плафон припремљен, наставите са полагањем зидова пећи и спољних зидова. И ту се користи црвена цигла. Између зидова су ваздушни бродови.

Зидови ложишта су постављени на мертел, а спољни зидови на обичан цементни малтер. Задњи зид пећи је направљен благо нагнут, преко кога је монтиран димни зуб.

Дакле, постоји 11 редова и декоративни појас појачан одозго (камена плоча), који истовремено служи као основа за зидање димњака. Вањски дио пећи је такођер украшен украсним елементима.

4. Димњак је израђен од обичне црвене опеке до цементног малтера.

Двосмерни прозор за директан приступ димњаку за чишћење чађе поставља се у близини слојева другог ката.

Изнад, недалеко од крова другог спрата, али унутар досега, направљен је засун који ће блокирати приступ хладном ваздуху. Када дрва за огрјев горе у пећи икамин ће се угасити, преклапање засуна ће зауставити проток хладног ваздуха из улице на димњаку.

На крову око димњака је постављен мали скакавац како би се спријечило топљење снијега или кише из цијеви.

По завршетку изградње куће за вријеме завршних радова, камин и димњак су прекривени слојем лијепљеног малтера.