Како направити аутоматску контролу осветљења

Системи за аутоматску контролу осветљења

\ т

Релеј за аутоматску контролу осветљења је недавно постао све популарнији. Уосталом, они вам омогућују не само да значајно смањите трошкове расвјете, већ и учините ваш дом угоднијим за живот. Шта је овде да се говори о централизованим системима за контролу осветљења који ће вам омогућити да уопште не будете на прекидачима.

Али већину времена, инсталација таквих система је прилично скупа, а не свачији џеп. Истовремено, уз минимално знање из електротехнике, можете у потпуности створити централизовани систем контроле који у својој функционалности ни на који начин неће одолети његовим напреднијим колегама. Али његов трошак ће бити нижи за ред величине.

Уређаји за аутоматизацију управљања осветљењем

Да би се решила питања аутоматске контроле, прво размотримо, а оно што је централизовани систем контроле разликује се од инсталације конвенционалних сензора. И шта, у ствари, сензори се могу користити за ово?

Да бисмо одговорили на ово питање, узмимо екстерни контролни ормарић са централизованим системом и видимо шта је с њим повезано. Изненадићете се, али ово су обични сензори осветљења, кретања, присуства, тајмера и крајњих прекидача отварања врата.


Модерни систем контроле осветљења и не само

Сам процес контроле се врши само на рачун ових сензора. И централизованосистем обезбеђује само њихову координацију, промену начина рада и погодан кориснички интерфејс за постављање и управљање.

 • То јест, можемо сасвим добро створити властити систем управљања који једноставно неће бити тако једноставан за управљање.
 • Али колико често требамо мијењати поставке? Можда једном или два пута годишње - и онда, само на појединачним релејима.
 • Сасвим је могуће то урадити ручно, али не преко ВЕБ-интерфејса. Али трошкови таквог система ће бити понекад нижи.
 • Шта нам је потребно за то? Као прво, сами сензори. Пређимо на њих детаљније.


Сензор покрета

Сензор покретаје уређај који ради када постоји кретање у његовом видном пољу.

Овај сензор се може поново изградити из лаког покрета - на пример, кретање грана од ветра, кретање животиња или удаљено кретање људи.


Лигхт сенсор

Сензор за светлоради када се ниво осветљења на месту инсталације уређаја смањи на постављено ограничење. Показат ћете границу самодостатности, а то може бити и потпуна тама и лагано замрачење облака.

Тајмерје уређај који чита време између укључивања и искључивања светла. Тајмери ​​могу бити једноструки - то јест, способни су да броје време само за један тим, и да обављају више задатака, што може да израчуна време за велики број задатака истовремено.


Последњи прекидач на вратима

Крајњи прекидачиотварање и затварање врата .

У суштини, ово су уобичајена дугмад која се монтирају на врата и фиксирају њен положај.

Активно се примењује не само за контролу осветљења, већ и за интеграцију система контроле осветљења са сигурносним системима.


Присуство сензора

сензори присутностису уређаји који обухватају присуство особе у видном пољу сензора.

Могу се изводити из различитих технологија, што значи да се цијена по уређају може јако разликовати.

На пример, неки сензори бележе присуство људског топлотног зрачења, а неки - раде на принципу сензора покрета, фиксирајући кретање особе.

Схеме аутоматске контроле осветљења

Повезивање горњих сензора према схеми "и" или "цхи", омогућава потпуно аутоматизацију процеса контроле осветљења:

 • Такозвана логика "и" је када се укључи осветљење када се активирају два сензора.
 • На пример, када се осветљење смањи, сензор светла се активира и снага сензора кретања пада када се упали светло. Дакле, рад једног од ових сензора неће резултирати укључивањем светлости.
 • Логика "или" је када се светло укључи помоћу фактора рада једног од неколико сензора. На пример: светло ће се упалити или у светлу пригушења светла, или као фактор у почетку времена на тајмеру.

Прикључни кругови са једним сензором

Да то схватимоОво питање је детаљније, размотримо различите шеме повезивања сензора. Почнимо са најједноставнијим шемама са једним сензором.

Као пример, узмимо схему повезивања сензора светлости, који ће, уз смањење нивоа природне светлости, дати импулс укључивању вештачког осветљења. Принцип повезивања других сензора је сличан.

 • За ово нам је потребно директно светлосни сензор. Може бити два типа. У првом случају то је сензор са прекидачким механизмом. Овај уређај може да контролише осветљење струјама до 6, 10 или 16А. Веће струје ће довести до сагоријевања контактног дијела релеја.


Електрична кола светлосног сензора

 • Други тип релеја је даљински управљач са спољним сензором. Машина и сензор су повезани помоћу жице. У овом случају, сензор шаље само управљачки импулс на машину, а прекидање круга је већ директно на аутоматској машини. Такви уређаји могу укључити и искључити освјетљење с номиналним струјама до 32А, а понекад и више.
 • У нашем примјеру, размотрићемо повезивање сензора првог типа освјетљења као најчешће. За његов рад, потребно је да спојимо фазну и нулту жицу на њу (погледајте Како назвати жице: размотрите варијанте).


Повезивање сензора осветљења без прекидача

 • У ту сврху повезујемо фазну жицу са прекидачем расвјетне мреже, коју планирамо аутоматизовати. Штавише,спојите га на улазу из разводне кутије или из групног контакта машине. Спојите нулту жицу директно на разводну кутију - или на ормарић за контролу осветљења, као на видео снимку.
 • Сада, сензор је употребљив, али ипак нешто не путује. Да бисте то урадили, потребно је да повежете другу жицу на трећи сензор. Он ће такође бити у фази увођења, и биће повезан или са годином у којој ће се пребацити контакти, или директно са најближим светиљкама. Нула жице за лампу се узима одвојено од разводне табле или кутије.


На фотографији је исправно повезивање било ког сензора са шант прекидачем

Обратите пажњу! Наша упутства се не устручавају да се фокусирају на повезивање са прекидачем. Чињеница је да, у складу са правилима ПУЕ, свака аутоматска мрежа за осветљење мора бити опремљена системом ручне контроле који одбија средства аутоматизације. Једноставно речено, требало би да постоји прекидач који ће омогућити светло осим сензора.

Прикључна кола са два сензора

Сада размотримо повезивање више сензора одједном. Истовремено ћемо имати двије опције: прву везу на логици "и" и другу логику "или".

 • Као примјер, размотримо опцију када нам је потребно освјетљење да се укључи када је довољно тамно и када постоји особа у одређеном подручју. Да бисмо то урадили, потребан нам је сензор светла и сензор покрета. Уместо сензора покрета, можда постоји сензор присуства.


Серијска схема повезивања сензора

 • Погледајмо сада шему повезивања - она ​​се зове секвенцијална. Као прво, као иу верзији са прикључком једног сензора, монтирајте сензор осветљења. Само жица коју смо прешли на прикључке, спајамо се како долази фаза на сензор покрета. И већ пролази фазну жицу са сензора кретања спојеног на прикључке. У овом случају, нула жице за сензор покрета, спајамо на контролну кутију спољашње или дистрибутивне кутије. Може се направити један контакт са нулом жице сензора светла.
 • У таквој шеми, након пада нивоа природне светлости, сензор ће се упалити. Он ће дати фазу сензору покрета, и он ће ићи на посао. Када сензор уђе у подручје сензора, он ће радити и упалити свјетло.
 • Сада погледајмо опцију када имамо дугу стазу. Потребно нам је да запалимо светло када се особа појави на једној или другој страни стазе. Зона деловања једног сензора покрета није довољна да покрије целу стазу. Зато нам требају два или чак три сензора.


Паралелни дијаграм укључивања сензора покрета

 • Схема ове везе је прилично једноставна. Сви сензори морају бити укључени паралелно. Да би то урадили, из једне тачке узимамо нулу и повезујемо је са свим сензорима. Исто се врши и напаја жицом за фазно напајање. И ево сензора фазних жица, који се међусобно повезују и спајају се на наше уређаје.

Обратите пажњу!Ако имамо 380В осветљену кутију, из које спајамо сензоре, онда је од изузетне важности да се све од њих тражи од исте фазе жице. У супротном ће доћи до кратког споја. Стога, да би се искључиле грешке, веза је боље извршити у једној тачки.


Контролна шема са великим бројем сензора и једним контролним системом

\ т

Са овим начином повезивања, ако се покрене бар један од сензора, светло ће се упалити дуж читаве стазе. Комбинујући горе наведене опције, можете постићи највиши степен аутоматизације.

Али за сложена кола, прилично је сувишно монтирати жице за напајање од сензора до сензора. Због тога се у таквим случајевима сви прекидачи напајања врше у енергетском ормару. И само напајање се доводи до сензора, а сигнали долазе од њих.

закључак

Кутија за контролу осветљења са фотолајтом - дуго није била граница аутоматизације. Модерне технологије вам омогућују да истовремено користите неколико параметара за укључивање осветљења. И то је далеко од тога да је увек потребно да се купи скупа опрема.

Потпуно је могуће самостално креирати системе управљања квалитетом. Да би се то урадило, довољно је имати минимално знање из електротехнике, и правилно размислити о условима укључивања и искључивања светлости.