Како монтирати УСБ прикључак

УСБ утичнице

Утичница са УСБ портом је недавно добила све више и више признања широм света. Уосталом, након усвајања релевантног стандарда у 2011. години, сви мобилни уређаји у Европи би требали моћи да се наплаћују из овог конектора.

То је омогућило обједињавање типова пуњача за већину модерних уређаја и развој јединственог стандарда за пуњаче.

Врсте УСБ утичница

Произвођачи опреме за електроинсталацију одмах су реаговали на ову иновацију. Одмах је постојао велики број УСБ утичница разних модификација и варијација. Највеће признање сада има уграђени УСБ прикључак, али друге модификације су у великој потражњи.


Врсте УСБ утичница

 • Уграђени УСБ прикључципредстављају једну јединицу унутар које се налази напајање и од једног до четири УСБ конектора који се налазе на предњем панелу. Визуелно се практично не разликује од уобичајене утичнице за напајање.

Предности ове врсте продајних мјеста могу се приписати практичности њихове употребе, стационарном и атрактивном изгледу. Недостаци су обележени повећаном потрошњом енергије због потрошње електричне енергије, чак иу режиму мировања. Ова вредност није толико значајна и варира у границама од 0.1 - 0.5 В, али може да достигне 400В месечно.

Обратите пажњу! Номинални напон УСБ утичница је 5В. Истовремено, већина агрегата је дизајнирана за струју до 750мА. Сходно томе,ако је двоструки утор као видео, онда има напајање од 1500мА.

 • Утикачи ССБ са прекидачемнемају овај недостатак. Али они нису тако минимизирани изглед, а због додатног контакта повећава шансе њиховог неуспјеха. Осим тога, цијена ових продајних мјеста је нешто већа.

Нормалне јединице за напајање са више УСБ конектора се обично користе како би се избегло укључивање и елиминисање потрошње енергије. Убачени су у утичницу и омогућавају истовремено повезивање више уређаја.

Али у овом случају губите утичницу која није увијек успјешна. У овом случају, биће вам потребна утичница са ЈУСБ конектором који има напајање и конекторе за пуњење. Типично, УСБ конектори се постављају један поред другог, али се у неким моделима налазе у близини струјних контаката.

Недостатак таквог излаза из УСБ-а је доступност додатних контактних веза, што ограничава његову употребу за повезивање снажних потрошача електричне енергије. Па, у процесу рада, такве утичнице са УСБ уређајем нису баш погодне.

Повезивање УСБ утичница

Као што можете видјети, доста УСБ утичница је тренутно доступно на тржишту са најразличитијим укусом. Али без обзира на врсту прикључка на електричну мрежу, оне су прилично једноставне. Међутим, испод вам дајемо опције за повезивање најчешћих модела.

Повезивање уграђених УСБ утичница

Почнимо са прегледом опција повезивања са најчешћим моделом - утичница је уграђена. ПитањеУградња хипотекарних кутија, зидних жбука и сл. Иста УСБ зидна утичница мора бити постављена тако да постоји простор за инсталирање пуњача.


Повезивање УСБ утичница

 • За повезивање УСБ утичнице потребна нам је фаза и нула жица. Можемо их узети из утичнице која се налази поред или из разводне кутије. Вриједно је испливати из сврсисходности и сложености полагања жице.
 • Прво уклоните напон из разводне кутије или излаза, који би требало да буде повезан.
 • Фазна и нулта жица из разводне кутије су повезане са утичницама. У већини произвођача терминали за повезивање фаза и нула жица имају одговарајућу нотацију. На терминал означен са "Л", спојите фазни водич. На терминал означен са "Н", спојите нулу. Ако не постоји одговарајућа нотација, успостављамо везу случајним редоследом.
 • За неке произвођаче, утичница такође може да садржи ознаку "ПЕ" или "ПЕН". Овај контакт је намењен за повезивање заштитног уземљења.

Обратите пажњу! За повезивање УСБ утичница можете користити жицу попречног пресјека до 2,5 мм2. Ово ограничење је посљедица прикључака на улазима утичница. Истовремено, номинална струја од 200мА у 220В мрежи омогућава кориштење минимално прихватљивог за његову везу, према табели. 7.1.1 ПУЕ, жица са попречним пресеком од 1,5мм 2.

 • Ова веза је завршена и, причвршћивањем утичнице на хипотекарну кутију са завртњима или стезаљкама и стављањем на предњу плочу, можете произвести напон и проверити снагу утичнице.

Повезивање уграђених УСБ утичница са прекидачем

Утикача ССБ са прекидачем није суштински другачија од свог партнера без прекидачког уређаја. Ако се прекидач и утичница напајају из једне јединице, онда је, по правилу, прекидање између њих већ изведено.

Стога ћемо размотрити случај када је прекидач инсталиран одвојено од утичнице као сложенији.


На слици је приказан начин повезивања УСБ утичница преко прекидача

 • Прије свега, уклоните напон из разводне кутије или сусједног излаза из којег се мора успоставити веза.
 • Након тога, прије спајања прекидача, спојите фазни водич. Спојите жице са прекидача на одговарајући контакт на УСБ утичници. Обично је означена са скраћеницом "Л". Ако нема такве ознаке, онда само један од контаката.
 • Прикључите нулту жицу из разводне кутије директно у утичницу. Ако је ваша мрежа у складу са ПУЕ правилима, ова жица је означена плавом бојом.
 • Следеће, наша упутства саветују да повежете заштитни кабл са одговарајућим контактима, ако је то предвиђено на зидној утичници. Након тога можете поправити утичницу и прекидач, примијенити напон и тестирати учинковитост наше схеме.

закључак

Као што видите,Није превише тешко извршити УСБ конекцију сопственим рукама. То је један од аргумената у корист инсталирања таквог производа и код куће.

Уосталом, не само да ће вам омогућити да напуните своје гаџете, већ ће и назначити место за њихово складиштење. Уосталом, увек ћете имати место где је телефон или таблет најлакше ставити на пуњење или само ставити на складиште.