Како корак по корак уштинути краставце у стакленику: 30 примјера

Ако биљка штипаљке не иде на вртлара, онда је потребно припремити се за честе болести краставаца и брзо уништавање усјева, ау нашој земљи популарни начин узгоја краставаца је засадити у затвореном тлу. Важно је да се стакленик уредно уреди. Краставци су култура која воли високу влажност и често заливање. У таквим условима биљке ће активно расти. Али ако не извршите слепило биљака, они ће почети да расту превише обилно, да затварају светло, да ометају формирање плодова и њихов развој. Управо штипање омогућава да добијете богате и квалитетне усеве.

Како уштинути краставце у стакленику

Лианан краставац има способност да расте, што доприноси чињеници да све хранљиве материје које снабдевају ризом биљака одлазе у раст и развој пасторака. Гурмани треба да се труде да активирају бочне изданке биљке. На њима се формирају женски цветови, који се након опрашивања претварају у плодове.

Штипкање краставаца је поступак потребан за биљке које се узгајају у стакленицима и на отвореном тлу

Нису сви краставци потребни. Данас постоје хибридне сорте које сачињавају само једно заложно право.

Клип обезбеђује богату жетву, елиминишући биљке из много додатних изданака и листова. Сјајне биљке могу се изводити на различите начине и према различитим шемама. Цео поступак зависи од сорте биљке и услова који су настали у стакленику.

Методе штипања краставаца различитих врста:

 • Инсектицид. Ова врста може се опрашивати сама, али можете привући инсекте у стакленику. На латералним изданцима формира се велики број воћа у инсектицидним и хибридним врстама. У овом случају, главно стабло је обично засађено празним цвијећем - цвијећем мужјака. Биљке ове сорте се формирају штипањем главног стабла. У исто време за раст оставите централну петељку и изданак. Поступак треба обавити након што се појави пет или шест правих листова.
 • Партеноккарпик.Карактерише га формирање великог броја женских цветова и малих - мушких. Такве врсте нису потребне за формирање плодова полена. Након слијетања, краставци су везани за тапете. Испод биљке је потпуно лишено избојака, цвијећа и јајника. На висини од пола метра, бочни бичеви морају бити стегнути преко бочног листа. На надморској висини од једног метра, изданци, два јајника и два или три листа остављају са стране. На висини од једног и пол метара оставите три или четири јајника и три до четири листа.

Ако лијана не престаје да расте, може се једноставно бацити преко тапета и чекати да земља остане 25 цм. здрав лист. Потребно је пажљиво исецање биљака, важно је да се не оштети главна стабљика.

Шема штипања краставаца у стакленику

Неопходно је да штипате биљке, иако неке не обављају ову процедуру, сматрајући је бескорисном. Међутим, научници су доказали да се прстохват краставаца повећавапринос од једног до два килограма воћа из једног грма. Вежбање прстохват треба да буде веома уредно, јер је стабљика биљке веома нежна, лако се може оштетити.

Прстохват краставца је начин формирања грма за ефикасно плодоношење

Куповина неких хибридних сорти може изузети квачице из поступка, јер не захтевају опрашивање и формирање јајника.

Важно је да не оштетите главну стабљику - на њој се формира највећи број женских цветова. Такође треба да се придржавате временских периода и систематски правите прстохват - иначе воће може да добије горак укус. Многи вртлари користе шаховску шему.

Шема шаржа:

 • Прво стискање се врши након што се појаве прве латице. Након тога биљке су обилно заливене.
 • Након формирања 6 до листова, обавите другу фазу штипања. Гурните са сваке стране два бочна избојака, фокусирајући се на главну стапку.
 • Када се биљка појави на десет листова, неопходно је да штипате бочне избојке и неке овуле са мушким цветовима.
 • Након што се појави једанаест листова, обавите прстохват круне раста. Након тога треба оплодити земљиште.

Важно је обратити пажњу на разноликост биљака, јер погрешна акција може покварити читаву жетву. У стакленику су биљке најбоље формиране у једном стаблу, јер значајно штеди простор. Правилно штипање утиче и на способност биљке да се одупреразних болести.

Предности штипања краставаца у стакленику

\ т

Сцрибинг вам омогућава да подесите много листова, што директно утиче на квалитет усева. Додатни листови апсорбују све сокове, који су намењени за инфузију и зрење плода. Формирање плодова у великој мери зависи од тога који се јајници формирају на изданцима: мушко или женско.

Стискање главне стабљике биљке убрзава раст латералних трсова

Снима клице све док цвет не почне. Изданци не смеју расти више од 25 цм

Прстохват краставаца је посебно неопходан за биљке које су формирале велики број мушких цветова. Краставци су страствени како би повећали приносе. Они вртлари који то не раде губе значајну количину воћа.

Предности штипања:

 • Стимулише изглед женског цвећа;
 • Подиже ниво и квалитет усева;
 • Краставци добијају благ, а не горак укус.

Вриједи обратити пажњу на чињеницу да, ако је штипање учињено погрешно, биљке могу престати да узгајају воће. Такође, треба узети у обзир сорту биљака и стакленичке услове. Интересантно је да се на неким биљкама формира више женских цветова, док су други мушки. Ово утиче на формирање грмља.

Да ли морам да инокулирам краставце у стакленику

Многи вртлари још увијек вјерују да је штипање краставаца незахвалан поступак. Али чак и истраживања су показала да штипање утиче на број обликованих плодова и квалитет њиховог раста и развоја.Неопходно је извршити штипање, јер му омогућава да се ослободи вишка изданака и лишћа које вуку сокове, чиме се смањује број формираних плодова.

Настајање и штипање краставаца у стакленику има своје карактеристике, у зависности од врсте и сорте култивираних биљака

Не примјењивати штипање само на неке хибридне сорте које су посебно дизајниране за ту сврху.

Правилна резидба зависи од тога колико особа која спроводи поступак разуме женски и мушки цвет. Врло је важно разликовати празно цвијеће од женског цвијећа, јер ће то омогућити исправно полирање. Правилно штипање је кључ за богату жетву.

Како разликовати врсте цвијећа:

 • Женски цветови обично расту у два комада. Мушко цвеће - шест комада.
 • Мушке цветове карактеришу кратке ноге.
 • У краставцу се налази женски краставац.

Од појаве празног цвијећа може се елиминирати сушењем тла. Такође је важно благовремено уклонити жуте листове. И да би се осигурало да бекство не одраста и да се не запетља.

Како уштинути краставце у стакленику (видео)

Узгој краставаца у стакленицима је веома погодан. Међутим, то захтијева додатне напоре. На пример, ако биљке које расту на отвореном тлу, не захтевају пинцете, онда у затвореном простору - то би требало да буде обавезна процедура. Ако то не уради, биљка може расти тако да плодови на њој неће формирати и сазрети.Прстохват треба извршити веома уредно - немогуће је оштетити главни излаз.

Краставци у стакленику (примери фотографија)
(80)