Како живјети без непотребне буке у стамбеном стану?

На крају, али не и најмање важно, удобан боравак у апартману утиче на буку. Сусједи могу довести до очаја играња музичких инструмената, звецкања тигања, а понекад и елементарних копилади. Осим тога, расположење може покварити бучни лифт или тутњаву која је дошла са улице. О томе како да се избегне, бар да се минимизира вероватноћа таквих проблема у становима монолитних зграда, говориће се у овој публикацији.

Врсте буке и њихови извори у стану монолитне зграде

За почетак, морате разумјети узроке проблема. Обично постоје четири типа буке, и то:

 • Такозвани ваздушни шум настаје услед појављивања звучних вибрација ваздуха. То може бити језик, звук телевизије, лајање пса и слични звукови који продиру у сусједну собу.
 • Звук који се јавља приликом помицања намјештаја, ходања по петама, падајућих предмета и слично с њима настају и шире се директно у конструкцији зграде и називају се ударна бука.
 • Одјеци који настају као резултат вишеструке рефлексије звучних вибрација са површина структура унутар стана, називају се акустична бука. Уз то је могуће лако се борити, објесити на зид тепих или га залијепити текућим тапетама.
 • Структурна бука, као што јој и име каже, је вишекомпонентна мешавина ваздушне и ударне буке. Наведеном сету звукова су инжењерска опрема куће (лифтови, вентилационе пумпе, итд.). Монолитне зграде, због велике густинематеријал за њихову конструкцију, највише подложан овој врсти звучног загађења. Дешава се да је немогуће одредити извор буке, јер слободно пролази кроз пројектовање зграде на велике удаљености.

Можда је ова класификација прилично произвољна, у пракси је управо она. Бука изолације стана у монолитној згради врши се узимајући у обзир ове факторе.

У литератури можете наћи друге врсте класификације буке. Заиста, сва бука се може свести на шок и ваздух, али списак испод је најкомплетнији.

типови зграда

Оквирно-монолитне структуре (монолитне грађевине) препознате су захваљујући једноставности и великој брзини њихове изградње. Апартмани у њима су јефтини с обзиром на исплативост технологије градње. Смањује цену и чињеницу да се већина њих обично продаје "под поправкама". То значи да грађевински блок монолитне грађевине добија оквир свог дома, који се састоји од зидова, стубова, стропова и подова (у најбољем случају, са вијком), и има право да располаже планирањем и обрадом будућег стана по свом нахођењу.

Заиста, то је веома згодно, али звучна изолација стана у монолитној згради (новој згради), односно његов квалитет зависи искључиво од трошкова власника за његову реализацију. У овој фази је потребно пажљиво размислити и уложити значајна улагања у буку ваше куће, јер ће онда бити теже и скупље.

Зграде од цигле или блокова брзо апсорбују значајан дио звучних вибрација, спречавајући ихдистрибуције Власници дрвених кућа које користе цементне плоче за бријање, не треба да брину о томе. Материјали структура таквих објеката сами по себи нису лоши изолатори буке.

Још горе, ако не и катастрофално лоше, случајеви са панелним и монолитним зградама. Плоче за градњу израђене су лијевањем бетона металом. Због тога су такве конструкције хомогене и стога су добар проводник звучних вибрација. Најтраженија је бучна изолација стана у монолитној згради.

Монолитна технологија подразумијева производњу металног оквира цијеле зграде, након чега слиједи излијевање бетона. У овом случају настаје ситуација када су све носеће структуре чврсто повезане, прецизније, са монолитном структуром. Због тога једноставно не постоје препреке за ширење ударних вибрација, а звук из рада перфоратора у приземљу зграде може се сасвим добро чути на свом задњем нивоу због једноставности његовог ширења кроз монолитну колону. Отуда посебни захтјеви који чине буку изолације стана у монолитној згради.

Плоче или, изведене на монолитној технологији, површине (зидови, подови и стропови) чине уређаје сличне мембранама. Кроз такве конструкције, ваздух и структурна бука протежу се практично слободно.

Из тих разлога, звучна изолација стана у панел кући, а посебно у оквиру монолитног, захтијева усвајање посебних мјера нафаза поправке.

Изолација стана у монолитној згради од буке

Да бисте се заштитили од инвазије, морате знати непријатеља у лице и разумјети начине на које бука продире у просторију.Възможности за монолитните згради се разглежда:

 • ударни ефекти кроз плафон;
 • ваздушне буке из сусједних станова кроз зидове и подове;
 • продирање кроз вентилацију, водоснабдевање, грејање, као и електричне комуникације;
 • спољни утицаји кроз улазна врата и прозоре.

Не заборавите на звукове које су створили власници и проширили унутар стана. Унутрашње преграде такође морају имати добре акустичне особине. У супротном, одмарање у спаваћој соби, на пример, неће бити могуће ако ТВ у суседној соби ради, чак и не веома гласно. Анализирајући горе наведени списак, лако је схватити да је најбоља изолација звука стана у монолитној згради његова потпуна изолација буке. То подразумева читав низ мера које треба применити на све структурне елементе стана.

Уопштено, најбоља звучна изолација стана у монолитној згради постиже се изградњом структуре сличне матјерошки. Ова опција се зове "стан у стану" од стране професионалаца. Састоји се од чињенице да се на штету корисне површине и висине просторије, дуплицирају све њене површине.

То значи да под постаје виши, строп пада, а зидови постају дебљи, што такође утиче на смањење коначне запреминесоба Овај додатни слој на површинама просторија ће дјеловати као заштита од буке.

У циљу смањења животног простора оправданог не само због смањења звучног загађења, често је могуће комбинирати рад на изолацији буке са изолацијом стана. Међутим, препоручује се убијање двије птице једним пуцањем уз одобрење специјалисте. То ће помоћи да не пропустите избор материјала и њихово дијељење.

Провести све радове на изолацији буке стана у монолитној згради треба истовремено бити у фази реализације планирања или поправке стана, а један од првих (груба фаза).И без тога скупе мјере могу захтијевати још више финанцијских инфузија ако се не проводе истовремено, у једном поправку. Можете замислити трошкове рада на изолацији од буке у поду у монолитној згради, на примјер, ако желите обавити ове операције, требат ћете се ријешити скупог паркета или другог премаза.

С обзиром на горе наведено, може се закључити да је за добру изолацију буке стана у монолитној згради потребно блокирати све начине продирања паразитских звукова, који нису увијек очигледни. Пожурите са пресељењем и поправком на брзу руку ће бити скупљи.

Материјали за звучну изолацију у монолитној згради

Спектар произведен и доступан на тржишту материјала невероватно широк, али су подијељени према принципу дјеловања у двије групе:

 • Звучна рефлексија, као што име каже, намењена јеодраз звучних вибрација приликом судара са површином, зидом, на пример. Карактерише га висока густина, и према томе, тежина и еластичност, али у разумним границама. Превише крути материјал може изазвати ефекат одбијања звука у просторији.
 • Материјали који апсорбују звук утишавају енергију осцилација због прерасподјеле његове снаге у оквиру структуре и трансформације у топлину. Обично је порозан, порозан, као и влакнасти материјали са великом специфичном површином. Зато су и многи гријачи добри тонови звука.

Из тога следи да оптимална изолација буке стана у монолитној згради треба да се састоји од две флексибилне површине са великом масом, са размаком између њих, испуњених порозним или влакнастим материјалом. Да би бука изолације стана у монолитној згради била заиста функционална, треба се придржавати тог принципа.

Квалитет редукције буке је директно повезан са бројем различитих слојева које звучни талас мора превазићи. Вишеслојна баријера значајно побољшава ефикасност заштите.

За власника, а други за властиту руку, звучну изолацију стана у монолитној кући, главни значај има доступност материјала по цијени, технолошка и трајна.

Најпознатије су сљедећа рјешења:

 • минерална вуна која апсорбује буку;
 • звучна изолација оквира;
 • склопиви спуштени плафонски системи;
 • звучна изолација панела ЗИПС и др.

Гипсана плоча са ниским трошковима, могућност употребе и за зидове и стропове, једноставност уградње, као и равномерна површина, пружајући висококвалитетан дизајн (тапете, на примјер), је најпопуларнија врста облагања. Али и за ове сврхе могу се користити шперплоче, ХВЛ, СМЛ и други материјали.

Када купујете материјале не слушајте савет продаваца. Њихов задатак је да продају производ по сваку цену. Тврдња о постојању фине звучне изолације у дебљини од 2 до 10 мм је мит (треба узети у обзир приједлоге дебљине веће од 5 цм). Лепљење пенастих зидова, упркос обећању "неге", неће донети никакав ефекат. Побољшање акустичног окружења биће уочљиво само уз употребу дебелих, масивних и вишеслојних структура.

Изолација стана у монолитној згради од буке је скуп процес и захтијева озбиљне трошкове рада и времена, те је стога врло одговоран. Стога је избор материјала за његово извођење корак без сумње важан.

Постављање пода у звучну изолацију у монолитној згради

Да би се постигла бар нека прихватљива изолација подне буке у монолитним зградама не дозвољава се чак ни дебели естрих.Једини излаз из ситуације остаје опремање "плутајућег" спола. То значи да ће подножје завршног премаза бити одвојено од преклопа еластичним материјалом који апсорбује звук.

Овај приступ ће обезбиједити поуздану баријеру за буку која се преноси зраком одоздо и спријечити ширење шока од пода буке до сусједа подњега. У принципу, треба да се појави дизајн сличан оном приказаном на слици. То ће дати значајан допринос укупној изолацији стана у монолитној згради.

Многи занемарују уређај за под или строп с обзиром на њихове акустичке карактеристике, који се баве искључиво заштитом зидова. Овдје се не смије заборавити да је под једног стана још један плафон, а, с обзиром на монолитну (или панелну) технологију код куће, ударна бука с пода једног неопрезног власника може донијети неугодности, ширећи се бројним метрима у различитим смјеровима на многим становима.

Ово се може упоредити са кашиком катрана у бачви меда и жали што добра бучна изолација стана у монолитној згради није извршена централно, у фази изградње.

Следователно, за вграду на плътно везие е нужно:

 • Проверите стање преклапања. У присуству пукотина, струготине и других дефеката потребно их је проширити да би се ослободили уништеног материјала и затворили цементним малтером. Ако је потребно, ставите водонепропусни поклопац. Цеви водоводних водова третирају се топлотно отпорним заптивачем, који имају добру еластичност.
 • Држите еластични слој (пожељно два). Ако је облога вишеслојна, неопходно је да се зглобови померају тако да се не преклапају у различитим слојевима. Оптимални материјал за ову процедуру ће бити базалтна вуна, која, за разлику од минералног, има велику густину.
 • На ободу просторије налази се ивица минералне вунедебљине од 5 до 15 мм између слоја базалтне вуне и зидова. Његова висина треба да пређе висину будуће кравате.
 • Даљње операције се не разликују од стандардног лијевања кравате. У примљеном ваденом "кориту" изводи се фолија за хидроизолацију и заптивање шавова. Затим се монтирају арматуре (метална мрежа) и сипа се вијак. Традиционално овлаживање се врши за 3-5 недеља за скуп декларисане тврђаве (сазревање). Оптимална је дебљина од 5-8 цм.

Постоји звучна изолација стана у монолитној кући о његовом полу, који користи заостатке. Користи се у урамљеним зградама и дрвеним, гдје је употреба масивног бетонског споја неприхватљива и стога се овдје не разматра.

Исправно изведена бучна изолација пода стана у монолитној згради омогућиће вам да се ослободите продора структурне буке из просторија одоздо и заштитите људе који тамо живе од истих појава изазваних звуковима у реновираном стану монолитне зграде.

Технологија обраде зидова за звучну изолацију стана у монолитној згради

Оптималан, у смислу односа цене и квалитета, је звучна изолација стана у монолитној згради која се састоји од гипсаних плоча од гипсаних плоча, монтираних на метални оквир. Осим тога, користе се 2-3 слоја сухозида, а интервали између профила су испуњени звучним изолатором (најчешће минерална вуна).

Посебну пажњу треба посветити стварању скелета. Прикључује се на периметралне оградемада можете користити и зидни носач. Веома важна карактеристика овог пројекта за сузбијање буке је акустичка изолација зидова са оквиром. Изводи се помоћу еластичних материјала.

Изузетно је критично третирати фуге, сусједне плоче до зидова и кроз рупе у зидовима.Како би се добила звучна изолација стана у монолитној згради, они се ни на који начин не могу запечатити са монтажном пјеном (што је уобичајена погрешка). Пена није звучни изолатор. Ова места треба третирати специјалним силиконским заптивачем, који су на тржишту присутни у бројним врстама.

Спољна површина профила, када је причвршћена за зид, прекривена је тракама заптивача или посебне траке, која гаси вибрације. Оквир се монтира на под и плафон помоћу типли или сидара. Да би се побољшала звучна изолација у монолитној згради у смислу преградних карактеристика (цигла, блок, итд.), Препоручује се употреба специјалних звучноизолационих суспензија са еластичним облогама.

Шупљине формиране оквиром треба да буду чврсто испуњене минералима, а ако се дозвољавају средства, онда специјализована акустична вата.

Што се тиче комуникација, они се могу поставити унутар слоја који апсорбује звук.Излазне локације треба добро затворити. Уместо стандардних вентилационих канала, можете користити вентилационе системе са апсорпцијом буке.

Препоручује се употреба комбинације материјала. Одлични индикаторина пример, има структуру од два слоја ГКЛ, покривен је једним слојем ГВЛ.

Плоче сухозидних плоча у различитим слојевима не би требало да се поклапају, горњи ниво треба преклапати зглобове дна. Штапићи сами морају бити покривени китом или не-очврслим бртвилом.

Као алтернативу предложеној методи, могуће је користити сендвич панеле за уградњу звучне изолације зидова у монолитној згради. Добри индикатори имају, на пример, ЗИПС панеле. Причвршћују се директно на зид и имају малу дебљину. Њихов главни недостатак је висока цијена.

Стропни уређај за изолацију буке у монолитној згради

У принципу, заштита од звукова из просторија одозго се не разликује од такве операције према зидовима. Шематски изгледа да је приказан на слици.

Спуштени строп се изводи помоћу оквира, чија се инсталација мора посветити посебној акустичкој изолацији профила и преклапања. Еластични материјал заптивке је наравно излаз из позиције, али је боље користити посебне вибрације.

Митови о наводној доброј звучној изолацији лаких материјала (чеп, плоче од стиропора итд.) Немају никакве везе са стварношћу. Исто се може рећи и за растезљиве стропове, који под одређеним увјетима чак могу повећати осцилације.

Само дебела и прилично тешка конструкција ће вам омогућити да не обратите пажњу на звукове степеница или кретање намештаја од суседа одозго. Само у овом случају бука у кућиМонолитна зграда ће бити прихватљива.

У закључку, потребно је споменути прозоре и врата, који су такођер извори буке и дјелују као дио изолације буке стана у монолитној згради. Изолација буке ових структура се изводи на потпуно исти начин као иу свим другим становима, не нужно монолитним. Стога се питања која се односе на њих не разматрају у овој публикацији.