Како израчунати дужину цијеви за топли под у подручју - исправан начин израчуна

Данас, систем гријања никога не изненађује, тако да нећемо улазити у детаље описа термина ове инсталације, такође нема смисла говорити о принципу којим овај блок ради. Постоје два типа таквих система - електрични и водени. Друга опција је компликованија, али је истовремено и веома економична у односу на електрично поље. У приватној кући или у стану са индивидуалним грејањем, могуће је организовати водени под без проблема, и треба разумети шта треба да буду цеви на материјалу и пречник. Од тога зависи колико цеви је потребно на 1 м2 топлог пода.

Опције за инсталацију грејне јединице

Данас постоје два начина за подно гријање - подне облоге и бетон. Друга верзија сугерира да приликом инсталирања и сакупљања елемената дизајна гријања треба попунити естрих, у којем ће се налазити носач топлине. Први начин карактерише употреба подних облога од стиропора или дрвене подлоге. У овом случају, процес инсталације унутрашњег система грејања елиминише "мокри рад", што доводи до смањења укупног времена инсталације целокупне инсталације грејања.

У погледу квалитета зидарства, обје методе се не разликују једна од друге, док се добро носе са задацима. разлика је само у приступу.

Бетонска база: карактеристике монтаже

Од данас, ова инсталацијашема је најчешћа. И све зато што његов распоред не траје пуно времена, а такође не захтева посебне вештине. Цевовод, чији трошак у великој мери зависи од материјала из кога је направљен, а такође и од пречника, поставља се у одређеној контури. Шема је предвиђена унапред. Осим тога, треба узети у обзир намјену просторије за гријање (кухиња, спаваћа соба, купатило, ходник, итд.) И њену конфигурацију.

Цела површина будућег грејног простора је подељена на мале зоне, чија количина у великој мери зависи од величине и геометрије просторије

Обавезно је издржати однос ширине и ширине контура 2: 1.

Овај приступ је због даљег ширења цементне базе када је укључен грејни елемент - под великим утицајем смањења /повећања температуре у расхладном средству, естрих ће бити подвргнут деформацији, а то треба избегавати, тако да нема пуцања бетонске базе и декоративног премаза.

Пре полагања носача топлоте, потребно је ставити на под топлинско-изолационог лима, који ће елиминисати губитак топлоте и негу у подним плочама.

Ако изаберете квалитетан грејач и правилно извршите израчунавање броја цеви за подове топле воде, можете постићи најефикаснији рад целог грејног блока.

Као гријач можете узети густу пјену или посебне плоче, чија дебљина овиси о намјениГријана соба. Тако, на примјер, кухиња ће се уклопити у блок од пјене дебљине 5-10 цм, док је спаваћу собу боље изолирати топлотном изолацијом, чија ће величина бити већ 15 цм, док је под гријача хидроизолацијски слој који одговара уобичајеном полиетиленском филму. То ће помоћи да се елиминише вероватноћа појаве гљивичних инфекција и плијесни унутар блока за грејање.

Након полагања ојачане решетке са ћелијском структуром, чија ширина зависи од типа одабраног цевовода.

Цијеви су причвршћене на ојачану решетку помоћу стезаљки, након чега се врши провјера, што омогућава да се јединица провјери на недостатке и оштећења и, ако је потребно, исправи кварове. Након што даљински управљач успјешно прође тест с тлаком и температуром вруће воде, који ће даље циркулирати кроз сустав (трајање постављања - 24 сата), могуће је напунити естрих, чија дебљина варира од 60 до 70 мм (овисно о промјеру) величине расхладног средства).

Чим се кошуљица потпуно осуши, а за то траје од једне до три недеље (све зависи од температурних услова у просторији), можете почети да постављате декоративне премазе, који могу бити ламинати, линолеум, паркет или плочице. Веома је важно дати предност материјалу који има високу топлотну проводљивост, иначе ће ефикасност опреме за грејање бити изузетно ниска.

ВИДЕО: Израчунавање дужине цеви за топли под

Како израчунати потребан број цеви за загревање воде?

Пре него што настави радове на инсталацији на цевоводу, потребан је одређени број припремних радова. Стога је најважнија фаза у припреми пројекта опреме за гријање израчунавање броја цијеви за уградњу топлог пода.

Ако ће се у соби у будућности убацити намештај или кућни апарати, онда се под њим забрањује постављање цеви за топли под. Према томе, површина извора топлоте ће бити мања од реда величине. Потребно је узети у обзир чињеницу да би постављање гријаћег елемента требало бити на удаљености од 20 цм од зидних плафона.

Што се тиче материјала из којег се цевовод производи. Постоје четири типа:

  • пластика,
  • метал-пластика,
  • алуминијум,
  • бакар.

Наравно, најбоља опција ће бити две последње варијанте, које имају високе перформансе, трајност и одличну топлотну проводљивост. Али у исто време, топлотни елемент таквих материјала ће вас веома коштати.

Најпогоднија опција за јединицу за загријавање воде су метално-пластичне цијеви - оне су издржљиве (са минималним вијеком трајања од 50 година) и имају добре радне карактеристике.

Израчунавање дужине контуре топлог пода такође утиче на корак петље, који може варирати од 10 цм до 30 цм.Погледајте Да, постоје неке стандардне брзине протока цевовода, у зависности од корака. Ради практичности, ове податке смо редуковали на табелу.

Корак, цм

Потрошња на цевоводу по 1 радном метру

10

10

15

6.7

20

5

25

4

30

3.4

Поред тех стандардних вредности, многи стручњаци тврде да израчунавање дужине потребног цјевовода може бити по следећој формули:

Л = С /Н * 1.1

  • С - радна површина расхладног средства,
  • Н - корак слагања
  • 1.1 - Фактор залиха на завоју.

Такође, током израчунавања, потребно је додати број метара од пода до инсталације колектора и назад.

Максимална дозвољена дужина контуре

За метално-пластичне цеви од О16 мм дужина контуре топловодног пода не треба да прелази 100 м. За исту цев О 20 мм - 100-120 м.

Овдје, у ствари, све суптилности израчунавања и полагања цјевовода за инсталацију подног гријања. Наравно, ако пратите препоруке стручњака, онда можете у својој кући створити најудобније температурне услове.

ВИДЕО: Пројектовање топлотне изолације - материјали

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4