Како изоловати темељ зграде Пинолек: фото, видео, инсталацијски поступак

Користе се различите технике за смањење топлотних губитака. Једна од њих је изолација темеља Пиноплек. Раније су такви трошкови били компензовани интензивнијом потрошњом горива. Међутим, у скорије време, његов трошак се повећао, тако да морате пронаћи различите начине за уштеду новца.

Четвртина топлотне енергије се губи кроз сокл или темељ. То је због посебности изградње куће. У већини случајева, темељ зграда пада испод тачке смрзавања. На нивоу температурних спојева долази до трајних деформација материјала. Због тога је пожељно да се та вредност детектује пре него што је потребно изоловати темељ изградње Финоплек-а, снизити материјал испод њега, заштитити структуру и обезбедити дуготрајан рад.

Шта је Пинолек

Да би се задовољила технологија изолације темеља, Финоплек мора да зна своје карактеристике и физичко-хемијска својства. То ће омогућити компетентну употребу материјала. Основа за кутију од пене је пјенасти полистирен, који може пјенити на високим температурама. За овај поступак користе се различите гасне смеше које се састоје од угљен-диоксида и инертног фреона. На излазу, структура, која има гранулатну фракцију од 100-200 микрона, је смрзнута.

Прихваћено име "Пинолек" је руска робна марка, по којој се производи пјенасти полистирен екструдиран за темељ. Међутим, такав формат успео је да се навикне, тако да нико више није изненађен овим грејачем за фондацију.

Предностиматеријал:

 • једна од најнижих топлотних проводљивости до 0,03 В /(м? К);
 • високе перформансе, обезбеђујући оптерећење од 25-27 т /м2;
 • одлични индекси за садржај влаге од 0,6% месечно;
 • Загревање темеља Пипе-плек омогућава рад на температурама од -500С до + 750С;
 • мала маса чини немогућим стварање великог оптерећења темеља и пружа погодност рада са материјалом;
 • у њему нема плијесни или ћелија које труну, нити дозвољава мишевима да продру;
 • због еколошких својстава нема штетних испарења или емисија гасова;
 • конструкција омогућава да се лако реже, а спој са утором /утором ствара добру основу за топлотну изолацију;
 • Произвођачи гарантују трајност за 50 година.

ВИДЕО: Испитивање екструдиране пене за дуготрајност

Зашто изоловати саму основу

Сасвим право питање за оне који су били мало упознати са специфичностима градње кућа. Међутим, треба напоменути да понекад чак и искусни градитељи избјегавају ову фазу зграда, вјерујући да је довољно једноставно изолирати базу од влаге и то ће бити довољно.

Међутим, потребно је излечити основу, и то је разлог зашто:

 1. Подрум и темељ сваке зграде - главна линија продора хладноће. У ствари, ради се о великом, површном мосту кроз који хладно слободно продире у ниже спратове. С обзиром да је у просеку половина до 30%топлину, лако је израчунати колики ће бити губитак енергије у таквој структури.
 2. Негрејани ђон базе је подложан сталним температурним колебањима. Разлог томе је разлика у модовима - вањски дио темеља се загрије из куће, дно се хлади земљом. Таква неравнотежа доводи до стреса читаве структуре и њеног прераног старења. Квалитетна изолација ће стабилизовати укупну температуру.
 3. Топлинска изолација тла ће елиминисати ризик од орања тла у тачки потплата. Чак и са свим монолитним дизајном намакања земље у периоду јаког мраза, постепено деформира бетонску конструкцију, што резултира у кући полако али сигурно понире.
 4. Загревање је такође потребно ради заштите водонепропусности од излагања земљишту.

Извођење радова

Изолација подлоге Фооплек или изолација темеља пјеном од полистирена може се извести без учешћа странаца у њиховом подручју. Много посла се може обавити у фази изградње прије пепела јаме. За готову кућу ће се морати уложити више труда, јер је потребно ископати ров да би припадао земљишту.

Пример исправног и нетачног складиштења материјала испод подлоге

Обезбеђивање ефективне топлотне изолације суседног терена и самог темеља, потребно је формирати два главна дела:

 • вертикално, које се заснива на одговарајућој површини темеља извана, почевши од ђона и завршеткана споју са поклопцем, који блокира формирање хладних мостова кроз зидове и подлогу

Пример организације изолованог хоризонталног појаса

 • хоризонтално, користи се за полагање на вањску страну зграде ради заштите тла од дубоког замрзавања, обично се поставља ближе ђону или испод фурнира.

Припрема вертикалне површине

Прије изолације темеља Пинолек (видеозапис је приказан на овој страници), површина се чисти од земље, бетона, прашине и прљавштине. Тада је темељ усклађен са гипсом. Ако су капи веће од 3 цм, нанесите арматуру. Припрема се врши од дна до висине од пола метра изнад нивоа тла. Постоје два слоја: један је груб, други је нивелисан.

Потребно је сачекати потпуно сушење малтера, који може трајати 2-3 недеље. За нову подлогу, сок ће бити мало већи, тако да излази сва влага из раствора.

У технологији изолације пене од пене постоји степен хидроизолације. Да би се извела, неопходно је користити битуменски мастикс. Наноси се ваљком како би се формирао слој од 2-4 мм, који попуњава све пукотине. Са врха можете ставити ТецхноНИЦОЛ слова.

ВИДЕО: Пример изолације темеља Пиноплек-а

Употреба грејача

Фиксирање изолационих плоча врши се од доњег нивоа. У процесу се користе акрилни лепкови или аналози на бази неорганских растварача. Требало је пет до шест тачака на којимананоси се лепак са задње стране плоче. Притисни га на зид 30-60 секунди за потпуну фиксацију. Поновите рад са другим плочама. Сљедећи слој треба причврстити шаховским редом како би се преклопили.

Шема изолације подрума са истовременом изолацијом дефеката

Фиксирање пене у подрум испод нивоа тла није дозвољено уз употребу пластичних гљива. Они ће сломити хидроизолациони слој, што ће негативно утицати на карактеристике перформанси.

У горњем делу нанесите око 6 пластичних држача на пећ. Шешири се морају подмазати масом за лепљење. Следеће операције се изводе након сушења лепка.

"Гљиве" за фиксирање

Плоче почињу лијепити одоздо према горе. Ако је база компликована форма, грејач то апсолутно тачно понавља. Немојте дозволити велике шавове и пукотине између плоча, увијек покушавајте да чврсто прилагодите материјал.

Следећи слој је наслаган у шах тако да не постоје празнине међу зидовима

На следећем кораку, мораћете да заштитите спољни слој. Пјена за темељ за темељ треба да се опече и затвори од негативног утицаја тла. Спољна страна ојачана је арматурном мрежом, распоређеном између слојева 10-12 цм. То ће спречити формирање сечења. Затим је прекривен бетон-цементним малтером са љепилом.

ВИДЕО: Савјети за правилно загријавање базе

Изолација околног тла

Да би се повећала топлотна изолација, могуће је попунити ровове, а не земљу, али глина или велики пијесак. Након тога се формира топла пећ. Без достизања горњег нивоа тла 30-40 цм, газимо прах. На њега стављамо хидроизолацију, која се често користи кровним материјалом, преклапање је повезано са темељом. Одрезак треба третирати битуменом.

Површина припремљеног слоја се израђује изолацијом темеља и тла плочама од екструдираног пјенастог полистирена. Сви шавови су брушени лепком. Такође, дозвољена је употреба грађевинске пене. Са вањске стране, они формирају бетонску плочу испод нагиба, која дјелује као пећ. Базни дио, који се протеже изван тла и затворен гријачем, допушта се да буде украшен плочицом на бетонском раствору.

Процес описан у чланку је веома сложен и дуготрајан. Али то не треба избегавати. Изолована подлога је гаранција да ће зграда трајати најмање 50 година без икаквих деформација. Штавише, такав догађај ће смањити губитак топлоте.

ВИДЕО: Редослед радова на изолацији и одводњи темеља