Како изоловати темељ на шрафовима

Како исправно изоловати темељ на шрафовима дрвене куће или купатила? Ово питање постаје све више релевантно код девелопера, јер је вијак у ниској згради све популарнији због минималног броја земљаних радова и лакоће уградње. Међутим, употреба овог типа подлоге чини вас озбиљним размишљањем о квалитативном загревању простора између пода првог спрата и тла испод куће.

Подлога за палетне вијке за дрвену кућу је конструкција израђена од металних шипова уроњених у земљу на одређеној дубини. Употреба вијчане подлоге оправдана је у изградњи купатила и приватних кућа од трупца у тешким земљиштима. Као кровиште чешће се користе дрвене греде или металне греде, које се причвршћују вијцима или заваривањем на шиповима.

Да ли је неопходно изоловати темељ на шрафовима


Губитак топлоте приватне куће кроз изградњу

Особитост шрафовских темеља и њиховог великог минуса састоје се у непокривеном простору између преклапања приземља и тла. Приликом постављања темеља за траку, овде треба поставити базу. Због тога смо у овом чланку одлучили да размотримо уређај ове конструкције: фазе инсталације и изолације темеља са шрафовима самим. Погледајте видео на крају чланка.

Све чешће, када се граде куће у подручјима са високим нивоима подземних вода, користе се темељи на вијчаним пилотима, јер је ова конструкција издржљивија. АлиИзвођење радова на термичкој заштити овог дизајна је очигледно другачије у својим тешкоћама. Следеће у чланку, размотрићемо како да изградимо топлу дрвену кућу на вијачном темељу својим рукама.

Уређај за темељење на шрафовима


Опције за монтажу вијчаног темеља

Пилоти се обично производе од металне цеви дебљине до 12 мм, пречника 100 до 300 мм и дужине до 9 метара. На крају гомиле заварите оштрице које вам омогућују да бушите земљу, а онда су они ослонац цијеви. Пре полагања конструкције потребно је истражити земљиште на локацији, јер дубина полагања темеља зависи од нивоа замрзавања тла и дубине подземних вода.

Након постављања и поравнавања шипова, треба их напунити бетонским раствором, што ће повећати њихову чврстоћу при кретању тла. Затим су на шиповима причвршћени наслони за главу и постављени су грилери, који повезују све стубове темеља дуж периметра у једну круту конструкцију. Као што видите, простор између тла и фасаде куће истовремено није заштићен од пропуха и дувања.

Шта изоловати темељ на шрафовима

Главни услов за стварање удобне микроклиме у сваком дому и смањење топлотних губитака је топао под. Као што сте већ разумели, главни минус отвореног простора испод пода - долазак хладног ваздуха са дна зими у дневну собу. Због тога је неопходно извршити квалитативну изолацију каде или кућишта вијчаног темеља како би се зграда заштитила од губитка топлоте због преклапања првеподу


Како изоловати темељну траку пјеном, Финоплек

Будући да је гријач близу тла, онда би требали одабрати грађевинске и завршне материјале који се не боје влаге и глодара. Ако се користи Минуте Пацк или други произвођач, треба га заштитити хидроизолационим слојем од влажења. Најоптималнија опција за изолацију било које врсте темеља је употреба пјене или екструдираног пјенастог полистирена.

Такође, приликом постављања топлотне изолације са спољашње стране, постоји потреба да се направи оквир који замењује природну основу дрвене куће или купатила. Радови се могу подијелити у главне фазе: хидроизолација између темеља и фасаде, израда оквира од греде, уградња гријача, причвршћивање декоративне облоге за заштиту од механичких оштећења и влажења од падавина.

Како да изолујете вијак властитим рукама

1. Хидроизолација градње

Пилоти и греде темеља треба обрадити битуминозним мастима како би се искључио продор влаге из тла. Сви дрвени елементи су третирани антисептиком, који штити материјал од плијесни и инсеката. Када се користи минерална вуна у слоју топлотне изолације треба осигурати фолију за заштиту од паре како би се материјал заштитио од упијања влаге. Прочитајте - како да ставите парну баријеру на рудник.

2. Израда оквира базе куће

За уградњу гријача изван вијчаног темеља потребно је израдити оквир од хоризонталних и вертикалних водилица. Удаљеност измеђучетке треба да буду једнаке ширини топлотних изолационих плоча да би се искључиле пукотине и мостови хладноће у пројекту. Каркас се такође третира са хидроизолационим премазом Тецхноколок 24, а под се израђује полагањем ролне хидроизолације.


Изолација темеља властитим рукама

3. Причвршћивање грејача на утичницу

Код изолације поклопца са пенастом пластиком или употребом екструдиране полистиренске пене, шавови између топлотно изолационих плоча треба пажљиво заврнути. Када се загрејете са минивом, уверите се да су плоче чврсто притиснуте уз шипке, и да није било длаке. У том случају, сваки изолациони материјал изван поклопца треба да штити глодаре и од могућих механичких оштећења.

4. Монтажа декоративних панела

Уз само-загревање базе Пенолек, може се направити декоративна облога од подних плоча, винила или металног споредног колосека. У ту сврху, на капици на ободу куће, причвршћен је стартни профил, као када је фасада загријана са миниватом, на којем се завршава са улице. Завршетак базе куће ће уштедети грејање од падавина и механичких оштећења.

Конструкције загријавања треба увијек изводити с улице, тако да их заштитите од смрзавања, повећавајући вијек трајања њиховог рада.

5. Загревање пода на првом спрату

Испод куће, земља се може сипати у глину која штити зграду од хладноће, која долази из земље и смањује чистоћу подземља. Под првог спрата може се загрејати и помоћу УРСА минералне вуне. С друге странезидови поклопца треба да буду отворени за вентилацију испод земље, затворени од глодара решеткама. За зиму, сви отвори морају бити пажљиво затворени.

Видео. Изолација темеља на шрафовима