Како изабрати пумпу - фекалије или дренажу?

Одводни отвор је аутономни канализациони систем изграђен у приватним кућама гдје нема приступа општем канализационом систему. Ово је згодно, не штети екологији, ако је рупа запечаћена. Али постоји мали нијансу - одлагање отпада. Обично се чишћење јаме обично назива сензорима, али то је прилично скупо задовољство ако то чините стално. Стога је оптимално рјешење била куповина пумпе за септичку јаму.
Али онда постоји питање, али како изабрати добру пумпу, тако да он служи више од годину дана. Данас ћемо причати о томе.

Функције и карактеристике пумпе

Вјеројатно знате да се свака пумпа састоји од неколико дијелова који су међусобно повезани: мотор, радна површина која пумпа и усисава вентил. Мотор је срце механизма, због својих карактеристика зависи од брзине, снаге, перформанси и животног века. Вентили такође осигуравају апсорпцију отпада, њихову пропустљивост.
Али пумпе за одводне јаме су нешто другачије од обичних, јер имају мрежасти филтер који не дозвољава смећу да уђе у радни простор. И резач, што чини пумпу непретенциознијом у раду. Чињеница је да поред масти, воде, фекалија, мали отпаци у пумпи могу добити више чврсте и велике честице, којима се филтер не може носити. Хеликоптер, који се налази у близини усисног вентила, уништава отпад на мале комадиће, што резултира тиме да се не набија.

Као резултат тога, пумпе за одводне јаме могу бити два типа - фекална пумпа са уграђеном дробилицом идренажа Први се одликује огромном снагом и дизајниран је посебно за кућну канализацију. Други је измишљен само да би пумпао прљаву воду, али сада постоји много напредних модела. Али овде је уређај за дренажу са млином да би се састао практично немогуће.
Стога, ако изаберете универзални уређај, пожељно је само фекалну пумпу за септичке јаме. Може испумпати и фекалије и прљаву воду.
Без обзира на то који сте изабрали, морате знати да су све пумпе, укључујући и претходне, конвенционално подељене у три типа:

  • подводна;
  • Полу-потопна;
  • Површина.

Свака од њих има своје предности и мане, што би требало бити познато.

Фекалне потопне пумпе

Овај тип пумпе је тешко назвати најбољим, али свакако најпогоднијим и најчешће коришћеним. Особитост овог дизајна је да механизам потпуно урања у воду и онда почиње да ради. На врху се налази само цријево кроз које пролази отпад.
Због потпуног урањања уобичајено је наносити трајне материјале као што су ливено гвожђе или челик. Осим тога, мора постојати антикорозивни премаз који осигурава стабилност у раду строја.
Ако модел није веома моћан, онда се умјесто метала користи пластика. За ове сврхе погодан је само поливинил хлорид. Наравно, такав уређај је много јефтинији, али ће његов животни вијек бити а приори мањи.

Шта год да је, плус плусе у потопним пумпама доста: снага, самостални рад, минимални ниво буке, уштеда енергије потапањем.
Мало о аутономији. Могуће је због присуства пловка. Спушта се када ниво воде падне и тиме се уређај искључи. Ово је згодно, јер пумпа неће радити узалуд и према томе се не прекида прије истека рока. Ако се ниво воде повећа, јединица ће поново радити. Заправо, ваш задатак је да изоставите механизам и укључите га у мрежу, и све остало што ће урадити. Од минуса, вероватно, само је цена, која варира од 4000 до 17 000 хиљада.

површинска пумпа

Овај уређај је знатно лошији од претходног механизма, и то не само у цијени, већ иу продуктивности. Типично, површинске пумпе имају просечну снагу, висок ниво буке и нема резача у њима. Поред тога, због чињенице да се уређај налази изнад, а не у води, материјали такође штеде. Али захваљујући томе, цена за то је много нижа.
Карактеристика овог уређаја је да се сама пумпа налази у близини јаме, ау унутрашњости се испушта специјално црево, кроз које се отпад скупља и доводи кроз друго у простор предвиђен за то.
Предности уређаја на површини су да нема контакта са течношћу, због чега је животни век прилично висок. Од минуса, јака бука, може бити препуна великих честица, просечне снаге. Од предности можете истакнути цијену и малу тежину.

Полу-потопна

Овај тип пумпе се ријетко користи, али је потребно знати о његовом постојању. То је принцип радада уређај падне у јаму, али потапање се одвија у потпуности. Мотор остаје на површини и нема усисног механизма. Он је тај који избацује отпад.
Упркос чињеници да на продуктивности побеђује на површини, ретко се користи због неугодности. Да би пумпа радила "као сат", потребно је подићи посебну структуру и везати је. И онда се побрините да се механизам не преврне, а мотор није погодио воду.

Како изабрати

Ако вам је потребан универзални уређај, или имате велику одводну јаму, боље је купити фекалну пумпу за канализацију. Ако је главни задатак јединице - то је само пумпање воде, затим прилаз и одвод.
Али што се тиче типова, оптимално решење ће бити потопна пумпа за одводни отвор. Али на вама је да одлучите.
Додатне информације за гледање на овом видеу.

Видео: